Tamko Topics 41 / 2019

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.
Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students’ Union of Tampere University of Applied Sciences.

Opiskelijakunta
1. Edustajistovaalien ehdolle asettuminen loppuu keskiviikkona!
2. Kansainvälisyystuutoreiden haku on alkanut!
3. Tamkon illanvietto 9.10.
4. Tamkon haalarimerkkikisa
5. Hyvinvointiviikko 28.10.-1.11.

Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä
6. Eikö intra ole tullut vielä tutuksi? -tsekkaa ohjevideot!
7. SportUni avoinna normaalisti syyslomalla
8. Tolun vakiovuoro 8.10.  
9. Elokuvailta opiskelijoille elokuvateatteri Niagarassa
10. SportUnilla avoimet ovet Hyvinvointiviikolla 29.10.
11. Ilmoittaudu InnoEventiin!
12. Elinluovutustoiminnan teemaviikko
13. Kysely opiskelijoiden työssäkäynnistä opintojen aikana
14. Töitä tarjolla Sappeen matkailukeskuksessa!
15. Demola-projekteissa teemoina mm. yrittäjyys, kestävä kehitys ja ruoka-apu – hae mukaan!
16. Liikuntaviikot 27.9.-24.10.
17. Sekasin-chat

English Summary

18. Council elections – stand as a candidate ends on 9 October
19. Enroll for international tutoring!
20. Wellness week 28 October – 1 November
21. Tolu’s weekly sports shift 8 October
22. SportUni’s open house in Wellness week 29 October
23. Are you familiar with new intra? – check out new info videos!
24. SportUni open normally during autumn holiday
25. Enroll to InnoEvent!
26. Demola projects tackle with topics like entrepreneurship, sustainability and food aid – apply now!
27. Sport weeks 27.9-24.10

******************************************************************************************
OPISKELIJAKUNTA
******************************************************************************************

1. Edustajistovaalien ehdolle asettuminen päättyy keskiviikkona!

Tampereen ammattikorkeakoulun edustajistovaalien ehdolle asettuminen päättyy 9.10. klo 12.00. Edustajistoon valitaan 21 jäsentä. Ehdolle voivat asettua kaikki äänioikeutetut jäsenet, eli kaikki läsnä oleviksi ilmoittautuneet Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenet, jotka ovat suorittaneet opiskelijakunnan jäsenmaksun. Myös ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita asettumaan ehdolle!

Asettuaksesi ehdolle, sinun tulee täyttää sähköinen ehdokasilmoitus Tamkon nettisivuilla, tai paperinen Tamkon toimistolla, ja ilmoittautua ehdokaslistalle.
Ehdokasilmoittautumiseen pääset täältä (Huom. Ilmoituksen täyttäminen vaatii ensin kirjautumisen TAMK-tunnuksilla).

Listoja on tällä hetkellä Tamkolle annettu tiedoksi: Insinöörit (insinööriopiskelijoiden lista), SoTen Valitut Palat (eli sosiaali- ja terveysalan yhteinen lista), Tradenomit (liiketalouden opiskelijoiden lista), Palvelualan ammattilaiset (restonomit) ja Soittomediapolista (musiikin ja media-alan opiskelijat).

Edustajisto on vaikuttamisen paikka. Edustajiston jäsenenä päätät opiskelijakunnan toiminnasta ja taloudesta sekä valitsemaan Tamkon käytännön toiminnasta vastaavan hallituksen. On tärkeää, että edustajistossa on jäseniä jokaiselta koulutusalalta, jolloin koulutusten välinen tasa-arvo toteutuu parhaiten. Edustajisto kokoontuu noin 1 – 2 kuukauden välein, joten toiminta edustajistossa ei edellytä suurta ajallista satsausta, mutta antaa sitäkin enemmän!

2. Kansainvälisyystuutoreiden haku on alkanut!

Haku kansainvälisyystuutoriksi on avoinna 7.10. – 3.11.2019. Kansainvälisyystuutorit pitävät huolta, että vaihto-opiskelijat sopeutuvat TAMKiin, Tampereelle ja Suomeen. Voit hakea mukaan täältä. https://lomake.tamk.fi/lomakkeet/29187/lomake.html
Kansainvälisyystuutoreiden koulutukset pidetään 20.11. ja 28.11. klo 17 alkaen auditoriossa G00-10. Koulutuksissa on tarjolla kahvia ja voileipiä!

Kansainvälisyystuutorointi on oiva tapa saada kavereita ja luoda verkostoja ympäri maailmaa. Eikä englannin kielen taitoakaan kannata jännittää, onhan rallienglannillakin voitettu miljoonia! Saat kv-tuutoroinnista lisäpisteen, mikäli lähdet itse vaihtoon. Tiesithän, että voit toimia kv-tuutorina, vaikka olisit tuutoroinut jo aikaisemmin. Myös ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat tervetulleita hakemaan kansainvälisyystuutoreiksi!

Vertais- ja degree-tuutorihaku alkavat myöhemmin lokakuussa, joten pidäthän silmällä tiedotustamme!

3. Tamkon illanvietto 9.10.

Tervetuloa Tamkon illanviettoon  tutustumaan uusiin ihmisiin, pelailemaan lautapelejä, ompelemaan haalarimerkkejä tai muuten vain viettämään hauskaa iltaa ja nauttimaan iltapalaa pitkän koulupäivän jälkeen! Kaikenlaista muutakin tekemistä saa ehdottaa/ tuoda mukanaan. Huomaathan, että illanvietto on alkoholiton. Tervetuloa Solulle!

4. Tamkon haalarimerkkikisa

Tamkon haalarimerkkivarastot ovat tyhjenemässä, eli on aika täydennykselle! Minkälaista haalarimerkkiä sinä kantaisit ylpeänä haalareissasi? Lähetä meille ehdotuksesi, ja tule avoimeen kokoukseen seuraamaan, minkälaisia merkkejä on tulossa. Hallitus päättää avoimessa kokouksessaan 5.11. ehdotusten pohjalta 1-3 haalarimerkkiä tilattavaksi. Parhaimman haalarimerkin ehdottaja lahjotaan pienellä palkinnolla sekä mahtavalla maineella ja kunnialla.

Haalarimerkkiehdotukset: tiedottaja(at)tamko.fi

5. Hyvinvointiviikko 28.10.-1.11.

Tervetuloa Tamkon ja TREYn (Tampereen yliopiston ylioppilaskunta) yhteiselle hyvinvointiviikolle loka-marraskuun vaihteessa 28.10.-1.11.! Hyvinvointiviikon aikana maanantaista perjantaihin kaikilla korkakoulujen kampuksilla on mukavaa ohjelmaa opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi!

Tiistaina 29.10. klo. 10-14 on yhteiset hyvinvointimessut TAMKin pääkampuksella, missä on paikalla erilaisia hyvinvointiin keskittyneitä toimijoita ja järjestöjä, jotka antavat tietoa oman hyvinvoinnin tukemiseksi opiskeluaikana, opiskelun jälkeen ja työelämässä. Hyvinvointiviikon tapahtumaan osallistumisesta saat myös leiman Tursaspassiin!

******************************************************************************************
AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ
******************************************************************************************

6. Eikö intra ole tullut vielä tutuksi? -tsekkaa ohjevideot!

Korkeakouluyhteisömme yhteisestä intrasta on julkaistu Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (TREY) tekemät ohjevideot. Videoiden avulla pääset tutustumaan mm. intran tarkennettuun hakuun, yhteystietojen hakemiseen, käsikirjoihin, vohvelivalikkoon sekä omaan profiiliin. Tutustu videoihin YouTubessa.

7. SportUni avoinna normaalisti syyslomalla

SportUnin liikuntakeskukset palvelevat normaalisti syyslomalla. Syyslomaviikko on viikko 42, eli 14.10. – 20.10. Keskusten aukioloajat voit tarkastaa tilakalenterista (valitse kalenterista kampus ja tila, johon olet menossa).

8. Tolun vakiovuoro 8.10.  

Tervetuloa Tolun vakiovuorolle tiistaina 8.10. klo 17 – 19 pelaamaan ultimatea TAMKin liikuntasaliin! TAMKin suosittu urheiluseura Tolu järjestää joka tiistai vakiovuoron vaihtuvine lajeineen urheiluhöntsäilyn ystäville. Et tarvitse mitään urheilutaustaa tullaksesi vakiovuorolle. Pidämme hauskaa urheilun sekä reilun pelin hengessä. Vuorolle ei tarvitse olla maksettuna SportUnin jäsenmaksua (sanot vain asiakaspalvelutiskillä tulevasi Tolun vakiovuorolle), ja kaikki TAMKin opiskelijat ja henkilökunta ovat tervetulleita.

9. Elokuvailta opiskelijoille elokuvateatteri Niagarassa

YTHS:n terveystyöryhmät järjestävät 10.10. klo 18 alkaen YTHS:n mielenterveystyön 50-vuotisen historian merkeissä maksuttoman elokuvaillan opiskelijoille elokuvateatteri Niagarassa (Kehräsaari). Elokuvana on Tonislav Hristovin ohjaama Veeran maaginen elämä. Elokuvassa nuori nainen yrittää auttaa itseään ja veljeään kohtaamaan heidän kipeän menneisyytensä ja voimaantumaan larppaamisen (live-roolipelaaminen) avulla. Tilaisuudessa tarjolla on teetä. Elokuvan jälkeen on paneelikeskustelu elokuvan teemasta.

10. SportUnilla avoimet ovet Hyvinvointiviikolla 29.10.

Tervetuloa Tamkon ja TREYn yhteiselle hyvinvointiviikolle loka-marraskuun vaihteessa 28.10.-1.11.! Hyvinvointiviikon aikana maanantaista perjantaihin kaikilla korkeakoulujen kampuksilla on ohjelmaa opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi! SportUnin keskuksissa on avoimet ovet tiistaina 29. lokakuuta koko päivän. Silloin pääset sisään maksutta opiskelijakortilla/-todistuksella.

11. Ilmoittaudu InnoEventiin!

Osallistu opiskeluaikasi parhaaseen viikkoon: saat 2 opintopistettä innovointikilpailuun osallistumisesta. InnoEvent on viisipäiväinen innovointikilpailu, jossa sinä opiskelijana saat viedä teorian käytäntöön työskentelemällä yritysten, kuntien ja julkisten toimijoiden tuomien toimeksiantojen parissa. Tämän vuoden toimeksiantajat ovat valmiina, ja pääset tutustumaan toimeksiantoihin InnoEventin nettisivuilta.

Tapahtuma järjestetään 4. – 8.11.2019 Kauppi Sports Centerin tiloissa, työskentely huipentuu perjantaina 8.11. palkintogaalaan. Jokaisen toimeksiannon voittajatiimi palkitaan 1000 € rahapalkinnolla. Varmista paikkasi pian, ilmoittautuminen on auki 20.10. asti. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Tule tapahtumaan vapaaehtoiseksi ja ansaitse työskentelystä 1 – 5 opintopistettä! InnoEvent Tampere tapahtuman järjestämisestä vastaa Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoista koottu projektitiimi. Meillä on myös vapaaehtoisten paikkoja vapaana. Järjestämme 8.10. vapaaehtoisten rennon kickoff-tilaisuuden, josta on hyvä hypätä mukaan vapaaehtoistiimiin. Vapaaehtoisten haku on auki 20.10. asti. Ilmoittaudu mukaan heti.

12. Elinluovutustoiminnan teemaviikko

Hoi, terveysalan opiskelija! Terveysalan ammattilaisille suunnattua kansallista elinluovutustoiminnan teemaviikkoa vietetään viikolla 41, ja Euroopan elinsiirtopäivää 12.10.2019.

Munuais- ja maksaliiton vuonna 2019 tekemän gallupin mukaan 67 % vastaajista on sitä mieltä, että elinluovutuksista käydään liian vähän julkista keskustelua. Terveydenhuollon ammattilaisilta tietoa oli saanut vain 18 % suomalaisista. On tärkeää lisätä toiminnan näkyvyyttä ja tavoitteena on, että ammattilaisilla olisi perustieto potentiaalisen luovuttajan tunnistamisesta sekä yleistietoa elinluovutustoiminnasta.

Lue lisätietoa elinluovutuksesta ja jaa tietoa eteenpäin:
Elinluovutuskortti-sivulta
Munuais- ja maksaliiton sivuilta
Helsingin yliopistollisen sairaalan sivuilta 
Terveyskylän sivuilta

13. Kysely opiskelijoiden työssäkäynnistä opintojen aikana

Palveluliiketoiminnan opiskelijat ovat tekemässä opinnäytetyötään, ja kaipaavat nyt sen kyselyosioon vastaajia! Vastaamiseen menee noin viisi minuutta, ja vastausaikaa on 30.10. saakka.

Opinnäytetyö tehdään Smile Henkilöstöpalvelut Oy:lle, ja sen aiheena on opiskelijoiden työssäkäynti opintojen aikana. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan viisi kappaletta 50 euron arvoista ravintola.fi -lahjakorttia. Kaikki vastaukset käsitellään nimettömästi, eikä yksittäistä vastaajaa pysty tunnistamaan vastauksista. Kyselyyn pääset vastaamaan täältä

14. Töitä tarjolla Sappeen matkailukeskuksessa!

Kiinnostaisiko sinua työskennellä sporttisessa, vauhdikkaassa ja menestyvässä yrityksessä? Sappeen matkailukeskuksessa olisi tarjolla niin kokoaikaista kuin osa-aikaistakin työtä! Meillä pääset seuraamaan eturivistä Etelä-Suomen sporttisia ja vauhdikkaita talvilajeja.

Haemme nyt koko- ja osa-aikaisia työntekijöitä talvikaudeksi 2019/2020. Avoinna on lumettajan, rinnetyöntekijän, välinevuokraamotyöntekijän sekä lipunmyyjän/myyntipalvelun paikat. Työt alkaisivat sopimuksen mukaan talvikauden lähestyessä. Tarkemmat työnkuvaukset ja hakulomakkeen löydät Sappeen nettisivuilta. Lisätiedot: kosti.puurunen(at)sappee.fi. Sappeen matkailukeskus on valittu vuoden hiihtokeskukseksi jo kolme kertaa (1996, 2010 ja 2018) sekä vuoden kotimaan matkailuyritykseksi (v. 2012).

15. Demola-projekteissa teemoina mm. yrittäjyys, kestävä kehitys ja ruoka-apu – hae mukaan!

Haluatko saada CV:seesi uutta tärkeää merkintää ennen vuodenvaihdetta ja kesätyöpaikkojen aukeamista? Kiinnostaako sinua verkostoitua erilaisten yritysten kanssa ja kerryttää työelämäkokemustasi? Demolaan osallistumalla pääset työskentelemään yritysten kanssa ja saat samalla opintopisteitä! Hae nyt.

Niin siis mikä Demola? Demolassa korkeakouluopiskelijat ja huippuyritysten asiantuntijat työskentelevät yhdessä monitieteisissä tiimeissä ja ratkovat tulevaisuuden haasteita kahdeksassa viikossa. Demolassa on ollut opiskelijoita niin kieltenlukijoista insinööreihin kuin medianomeista kauppatieteilijöihin, joten tutustu rohkeasti kakkosperiodissa oleviin haasteisiimme. Tämähän on myös osa opintojasi!

Mutta miksi hakea mukaan?

 • Kerryttää merkityksellistä työkokemusta ja arvokasta sisältöä CV:hen
 • Konkreettisin tapa näyttää osaaminen opintojen aikana
 • Yhteyksiä kansainvälisiin yrityksiin – moni opiskelija on palkattu yritykseen töihin Demola-projektin jälkeen
 • 5–10 opintopistettä

Mitä aihealueita on nyt kakkosperiodilla luvassa? Innovaatiohaasteidemme teemoina on mm. kestävä kehitys, ruoka-apu, yrittäjyys, pelillistyminen, kontit ja Docker-ohjelmisto sekä maahanmuuttajien työllistyminen. Viimeinen hakupäivä kakkosperiodilla käynnistyviin projekteihin on 11.10. Muuta opintojesi suunta ja hae mukaan täältä.

16. Liikuntaviikot 27.9.-24.10.

Tänä syksynä on ensimmäistä kertaa tarjolla koko lokakuuksi liikunnallista tekemistä jokaiselle Tampereen korkeakouluopiskelijalle! Me Tampereen yliopiston Mahdin hallituksessa ollaan tehty kesän ajan töitä, jotta voitaisiin julkistaa nyt ensimmäistä kertaa järjestettävät Liikuntaviikot huikean halvoilla opiskelijahinnoilla! Lajeja on tarjolla kymmenen, joista jokaisessa pääset treenaamaan yhdessä ystävän kanssa.

Facebookista löydät nyt Liikuntaviikkojen Facebook tapahtuman, jonne on koottu lajit ja aikataulut listaan, jonka kautta pääset tutustumaan jokaiseen lajiin tarkemmin sen omasta tapahtumasta.

Tällä viikolla luvassa:

 • Ti 8.10. klo 19.40 – 20.40 Pilates
 • Ke 9.10. klo 20-21 Kehonhuoltotunti

Ilmoittautuminen tapahtumiin on auennut Mahdin verkkokaupassa. Muista seurata tilannetta lajien omista Facebook-tapahtumista.

17. Sekasin-chat

Sekasin-chatissä voit keskustella kahdenkesken ja nimettömästi mielenterveyden ammattilaisten sekä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Chatissa voit jutella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksesta tai aiheesta. Sekasin-chat on auki maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 15-24. Chatia ylläpitää MIELI Suomen Mielenterveys ry. Löydät chatin täältä.

******************************************************************************************
ENGLISH SUMMARY
******************************************************************************************

18. Council elections – stand as a candidate ends on 9 October

You can now stand as a candidate in Council elections ’till 9 October (noon). 21 members will be elected to the Council. You are eligible to vote and stand as a candidate in Council elections if you’ve paid the Students’ Union membership fee and registered as an attending student in TAMK.

In order to stand as a candidate, you need to fill out a candidate notification on our website or a paper form at Tamko’s office. Also, remember to sign up to an election list. Please note that Council’s working language is Finnish. Tamko has got an info about the following lists: Insinööri (engineering students’ list), SoTen Valitut Palat (social and health care students’ list), Palvelualan ammattilaiset (hospitality management students’ list) and Soittomediapolista (Music and Media students’ list).

 

19. Enroll now for international tutoring!

You can now enroll for international tutoring on 7 October – 3 November 2019. International tutors are helping out new exchange students of TAMK. You can enroll here.
International tutor trainings will be held on 20 November and 28 November at 5pm at auditorium G00-10. Coffee and sandwiches will be served in the trainings!

International tutoring is a great way to network and get new friends from around the world. You’ll get an extra point from international tutoring if you’re going to study abroad as an exchange student yourself. First year students are also warmly welcomed to enroll!

Ps. Enrolling for degree tutoring will open later in October, so keep an eye on our messages!

20. Wellness week 28 October – 1 November

Welcome to Tamko and TREY’s mutual Wellness week from 28th Oct to 1st Nov 2019. From Monday to Friday there are various events to support one’s wellness and health in all university campuses.

On Tuesday 29th Oct there is a Wellness fair at TAMK main campus. Organizations that are focused on wellness are represented in the fair. You can get information on how to support your wellness during and after your studies. You will receive a stamp to your Tursaspassi Passport by organizing or participating in an event during Wellness week.

 

21. Tolu’s weekly sports shift 8 October

Tolu organizes a 2-hour drop-in sports shift every Tuesday from 5PM – 7PM at TAMK’s sports hall. We’ll play a different sport each week and on this week it’s going to be ultimate frisbee!

All TAMK students and staff are welcome to join, and there is no skill requirements. We just want to get you moving. We provide all the gear except for your sports attire and indoor playing shoes. You don’t need a SportUni membership in order to attend, just say to customer service desk that you’re coming to Tolu’s sport shift.

22. SportUni’s open house in Wellness week 29 October

Welcome to TREY and Tamko’s mutual Wellness week from 28th Oct to 1st Nov 2019. From Monday to Friday there are various events to support one’s wellness and health in all university campuses. There is Open House Day in SportUni Centres on Tuesday 29th Oct all day. During Open House Day you can enter free of charge to our Sport Centres. Please show your student certificate in reception.

On Tuesday 29th Oct there is a Wellness fair at TAMK main campus. Organizations that are focused on wellness are represented in the fair. You can get information on how to support your wellness during and after your studies.

23. Are you familiar with new intra? – check out new info videos!

Our University community’s intra has been released a couple of weeks ago. Are you already familiar with all the functions? The Student Union of Tampere University has made great info videos for your convenience. Videos include info about the intra’s advanced search, search for contact details, handbooks, waffle menu and your profile. Check out the videos from YouTube.

24. SportUni open normally during autumn holiday

SportUni centres are open normally during the autumn holiday week. The week is from 14th to 20th of October. You can check all our opening hours from SportUni Facility Calendar (choose the campus and room).

25. Enroll to InnoEvent!

You will receive 2 credits for taking part in the week’s event. InnoEvent is a five-day innovation competition where students put theory into practice by developing solutions for local companies, municipalities and public actors. This year’s challenges are now ready!

The event will be held 4. – 8. 11 at Kauppi Sports Center, culminating on Friday 8.11 at the awards gala where the winning team from each case assignment will be awarded a monetary prize of 1000 €.
Sign up for Finland’s largest innovation event and develop your own solutions to real company challenges. This is a great way to network with students and companies!

Registration closes 20.10. Further information and registration here.

Come volunteer and earn 1-5 credits! InnoEvent Tampere is organized by a team of students from the Tampere University community. We are currently looking for volunteers to join our team!
On 8.10 we are organizing a relaxed Kick-Off event for volunteers. Sign up now and join us! Volunteer registration is open until 20.10.

26. Demola projects tackle with topics like entrepreneurship, sustainability and food aid – apply now!

Would you like to get more relevant content to your CV before this year ends and summer job searching begins? Are you interested in networking with different companies and getting working life experience? In Demola, you get to work alongside companies and gain study credits! Apply now.

But hey, wait a minute. What is Demola? At Demola, university students and professionals from leading companies work together in multidisciplinary teams to solve future challenges in eight weeks. We are looking for students from all study fields, as we have had students from media & arts to engineers and from social sciences to business. And as the icing on the cake, it’s all part of your degree program.

Okay cool, but why to apply?

 • Meaningful working life experience and valuable addition to your CV
 • The most concrete way to show personal skills and know-how during studies  
 • Contacts with international companies – many students have been hired by the company after participating in a Demola project
 • 5 to 10 credit points

What kind of project topics you have in the 2nd study period? Our innovation challenges in the 2nd study period include sustainability, food aid, entrepreneurship, gamification, Docker containers, and immigrants’ employment. Application period is open until Oct 11.Change the direction of your studies and apply now here.
 

27. Sport weeks 27 September – 24 October

This fall, for the first time ever, there will be sports activities for every Tampere Universities’ student in October! We at the board of Mahti have been working hard over the summer to announce the first-ever Sport Weeks at amazingly low student prices! There are ten sports to choose from, each of where you can train together with friends.

On Facebook, you will now find the Sport Weeks event which has a list of sports and schedules that will give you an overview of each sport from its own event.

During this week:

 • Tue 8.10. at 19.40 – 20.40 Pilates
 • Wed 9.10. at 20-21 Body care lesson

Registration for events has opened in the Mahti online store. Remember to follow the sports own Facebook events, to get updated information.

******************************************************************************************
How to publish in Tamko Topics?

www.tamko.fi/en/tamko-topics

Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?

www.tamko.fi/tiedotus/tamko-topics