Tamko Topics 40 / 2019

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.
Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students’ Union of Tampere University of Applied Sciences.

Opiskelijakunta
1. Edustajistovaalien ehdolle asettuminen jatkuu!
2. Tamkon syyskampanja – Muista käydä päivittämässä opiskelijakorttiisi uusi tarra!
3. Verenluovutus 2.10.
4. Tuutorihaut alkavat lokakuussa!

Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä
5. Tolun vakiovuoro 1.10.
6. Pekka Hyysalo TAMKilla Mikä saa mut liikkumaan -hankkeen lopputapahtumassa 30.10.
7. SportUni: toinen kurssi-ilmoittautuminen alkaa lokakuussa
8. Sisämaaristeily 3.10.
9. Jääkiekkokerho ATIK etsii innokkaita pelaajia ja maalivahteja
10. Lentopalloa TAMKin liikuntahallilla maanantaisin
11. Y-kampus: Kaksi uutta opintojaksoa periodissa kaksi!
12. Bubiklubin Bubivisa 3.10.
13. NääsPeksin aiheenpaljastus on täällä!
14. Tule mukaan muuttamaan Tampereen kaupunkiympäristöä – 72 tunnin liikennehaaste alkaa!
15. Lokakuun haalaribileet 3.10.
16. Liikuntaviikot 27.9.-24.10.

English Summary
17. Council elections – stand as a candidate 18 September – 9 October
18. Tamko’s autumn campaign – Remember to renew your student card sticker!
19. Blood donation at TAMK 2 October
20. Tolu’s weekly sports shift 1 October
21. Y-kampus: new study module starting at second period
22. Sport weeks 27.9-24.10

******************************************************************************************
OPISKELIJAKUNTA
******************************************************************************************

1. Edustajistovaalien ehdolle asettuminen jatkuu!

Tampereen ammattikorkeakoulun edustajistovaalien ehdolle asettuminen on alkanut 18.9. kello 9.00 ja se päättyy 9.10. klo 12.00. Edustajistoon valitaan 21 jäsentä. Ehdolle voivat asettua kaikki äänioikeutetut jäsenet, eli kaikki läsnä oleviksi ilmoittautuneet Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenet, jotka ovat suorittaneet opiskelijakunnan jäsenmaksun.

Asettuaksesi ehdolle, sinun tulee täyttää sähköinen ehdokasilmoitus Tamkon nettisivuilla, tai paperinen Tamkon toimistolla, ja ilmoittautua ehdokaslistalle.
Ehdokasilmoittautumiseen pääset täältä. (Huom. Ilmoituksen täyttäminen vaatii ensin kirjautumisen TAMK-tunnuksilla).

Listoja on tällä hetkellä Tamkolle annettu tiedoksi: Insinöörit (insinööriopiskelijoiden lista), SoTen Valitut Palat (eli sosiaali- ja terveysalan yhteinen lista), Tradenomit (liiketalouden opiskelijoiden lista) ja palvelualan ammattilaiset (restonomit).

Edustajisto on vaikuttamisen paikka. Edustajiston jäsenenä päätät opiskelijakunnan toiminnasta ja taloudesta sekä valitsemaan Tamkon käytännön toiminnasta vastaavan hallituksen. On tärkeää, että edustajistossa on jäseniä jokaiselta koulutusalalta, jolloin koulutusten välinen tasa-arvo toteutuu parhaiten. Edustajisto kokoontuu noin 1 – 2 kuukauden välein, joten toiminta edustajistossa ei edellytä suurta ajallista satsausta, mutta antaa sitäkin enemmän!

2. Tamkon syyskampanja – Muista käydä päivittämässä opiskelijakorttiisi uusi tarra!

Opiskelijakortin vihreä (entinen lukuvuositarra) on voimassa 30.9.2019 saakka. Ellet halua kokea yllätystä esim. lounaslinjalla, kannattaa tarra käydä vaihtamassa Solulla jo nyt. Tarrasi vaihtamalla osallistut samalla Tamkon syyskampanjaan, jossa arvotaan 5 kpl S-ryhmän 100 euron lahjakorttia! Opiskelijakortilla pystyt hyödyntämään yleisten, kuten Kelan, etujen ja Tamkon jäsenetujen lisäksi yli 300 Opiskelijan Tampereen neuvottelemaa opiskelijaetua. Nyt kannattaa siis viimeistään hoitaa uusi tarra opiskelijakorttiin, ellet ole sitä jo tehnyt!

3. Verenluovutus 2.10.

SPR Veripalvelun ja Tamkon jo perinteeksi muodostunut lukuvuoden ensimmäinen verenluovutus järjestetään tänä syksynä 2. lokakuuta. Tervetuloa ojentamaan auttava kätesi kello 11 – 15 välillä pääkampuksen B-aulan lämpiöön (Campusravitaa vastapäätä). Tapahtuma on esteetön, sillä paikalle pääsee myös hissiä käyttäen.

Sopivuutesi luovuttajaksi voit testata etukäteen osoitteessa ja tämänhetkisen veren tarpeen täältä. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus, sillä pelkkä opiskelijakortti ei riitä. Tarvitset lisäksi suomalaisen sosiaaliturvatunnuksen, jotta voit luovuttaa verta (löytyy esim. Kela-kortista). Tapahtumasta saa myös Tursaspassi-leiman!

4. Tuutorihaut alkavat lokakuussa!

Tuutorihaut vertaistuutoriksi, kansainvälisyystuutoriksi sekä degree-tuutoriksi alkavat lokakuussa. Pidäthän silmällä tiedotustamme hakuihin liittyen!

Vertaistuutorointi

Vertaistuutorit huolehtivat, että uusi opiskelija tuntee olonsa kotoisaksi TAMKissa ensimmäisestä päivästä lähtien. Vertaistuutorit perehdyttävät opiskelijoita Tampereen ammattikorkeakoulun toimipaikkojen käytäntöihin ja koulutusalan opintoihin sekä uuteen paikkakuntaan ja paikalliseen opiskelijaelämään.

Kansainvälisyystuutorointi (eli kv-tuutorointi)

Kv-tuutorit pitävät huolta, että vaihto-opiskelijat sopeutuvat TAMKiin, Tampereelle ja Suomeen. Kansainvälisyystuutorointi on oiva tapa saada kavereita ja luoda verkostoja ympäri maailmaa. Eikä englannin kielen taitoakaan kannata jännittää, onhan rallienglannillakin voitettu miljoonia! Saat kv-tuutoroinnista lisäpisteen, mikäli lähdet itse vaihtoon. Voit aivan hyvin toimia myös kv-tuutorina, vaikka olisit tuutoroinut jo aikaisemmin.  

Degree-tuutorointi

Degree-tuutorit toimivat vertaistuutorien tavoin uusien opiskelijoiden tukena ja apuna opiskelun aikana. Degree-tuutoreiksi koulutetaan tutkinto-opiskelijoita englanninkielisiltä koulutusohjelmilta, ja koulutuskieli on englanti. Degree-tuutorit ovat avainasemassa ulkomailta TAMKiin tulevien opiskelijoiden kotoutumisessa.

Tuutoroinnista saat opintopisteiden lisäksi uusia kavereita ja mahtavia kokemuksia. Tuutorointiin mukaan lähteminen pitää sisällään koulutuksen, orientoivilla viikoilla oman opiskelijaryhmän tutustuttamisen TAMKiin, opiskelijaelämään ja Tampereeseen sekä ryhmän säännölliset tapaamiset. Kirjaat ylös kokemuksiasi ja palautat keväällä päiväkirjan Tamkon tuutorivastaavalle. Tukenasi tuutoroinnissa ovat muut vertaistuutorit sekä Tamkon hallituksen tuutorivastaava sekä tuutoroinnin asiantuntija.

Lisätietoja: tuutori(at)tamko.fi ja international(at)tamko.fi.

******************************************************************************************
AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ
******************************************************************************************

5. Tolun vakiovuoro 1.10.  

Tervetuloa Tolun vakiovuorolle tiistaina 1.10. klo 17 – 19 pelaamaan sulkapalloa TAMKin liikuntasaliin! TAMKin suosittu urheiluseura Tolu järjestää joka tiistai vakiovuoron vaihtuvine lajeineen urheiluhöntsäilyn ystäville. Et tarvitse mitään urheilutaustaa tullaksesi vakiovuorolle. Pidämme hauskaa urheilun sekä reilun pelin hengessä. Vuorolle ei tarvitse olla maksettuna SportUnin jäsenmaksua (sanot vain asiakaspalvelutiskillä tulevasi Tolun vakiovuorolle), ja kaikki TAMKin opiskelijat ja henkilökunta ovat tervetulleita.

6. Pekka Hyysalo TAMKilla Mikä saa mut liikkumaan -hankkeen lopputapahtumassa 30.10.

Innostava ja positiivinen Pekka Hyysalo saapuu puhumaan TAMKille Mikä saa mut liikkumaan -hankkeen lopputapahtumaan 30.10. klo 12 – 15.30. Tapahtuma on avoin kaikille TAMKin opiskelijoille, tervetuloa!

7. SportUni: toinen kurssi-ilmoittautuminen alkaa lokakuussa

SportUnin syksyn kurssit starttailevat parhaillaan. Jos jäit ilman kurssipaikkaa syksyn ensimmäisessä ilmoittautumisessa, niin ei hätää, seuraava ilmoittautumisaika on lokakuussa. Luvassa on muun muassa balettia, bollywoodia, kuntonyrkkeilyä ja seinäkiipeilyä.

Syksyn toinen ilmoittautumisjakso on 21. – 30.10.2019 ja ilmoittautuminen aukeaa klo 9.00. Kursseille ilmoittaudutaan SportUnin nettisivuilta. Löydät ilmoittaudu-linkin  kurssin tiedoista ja se avautuu ilmoittautumispäivänä. Kursseille ilmoittaudutaan yksitellen kunkin kurssin kohdalta.

Järjestelmä toimii HAKA-tunnistuksen kautta eli ilmoittautuessasi kursseille tarvitset voimassaolevan korkeakoulun tunnuksen ja salasanan. Kun olet ilmoittautunut, kurssin tiedot ja maksutiedot ilmestyvät SportUnin omalle sivullesi. Kurssin voi ilmoittautumisaikana peruuttaa ko. sivujen kautta. Ennen kurssille osallistumista, tarkista että SportUnin liikuntamaksu sekä mahdollinen kurssimaksu on maksettu.

 

8. Sisämaaristeily 3.10.

”TUUT TUUT TUUT”, laiva lähtee Sisämaaristeilylle! Kaikki kyytiin!

Ollaan saatu uskomattoman kova tarjous, sillä laiva tulee hakemaan meitä oikeen Tampereen ammattikorkeakoululta 3.10.2019 kello 13.30, ja kuljettaa pitkin Etelä-Suomen laajaa merta. Matkan varrella saatetaan olla olemati kulkematta karikkoisen Vorssan kohdalta tai seireenien laulannasta tunnetun Auran Apsin liepeiltä. Ainoa varma on, että kukaan ei jää terminaaliin. Matkan aikana pääsette myös tutustumaan jo aikaisemmilta bussimatkoilta tuttuihin peleihin ja leikkeihin.

Matkan vaaroista johtuen matkaan saattaa kulua aikaa jopa kahdeksan tuntia, joten varaa sopivasti omaa juotavaa mukaasi vaikka matkalla pysähdymmekin täydentämään varastoja. Matkalla päästään omakustanteisesti syömään meri-illallinen, joten karhua suurempaa ei tarvitse evääkseen ottaa.

Lähtö tapahtuu TAMKilta 3.10. kello 13.30, ja paluu on Tampereelle saman päivän iltana n. klo 21.30. Jatkoina toimivat Haalaribileet (huom. jatkot ei sisälly lipun hintaan). Tiketin hinta on 15€+0,7€ (Kide.app maksu, kaikille sama hinta) ja sellaisen saa ostettua 28.08.2019 kello 12.00 eteenpäin kide.appistä. Tämän huikean risteilyelämyksen teille tarjoaa Paperikerho, SOURCE ja Kolpakko.

 

9. Jääkiekkokerho ATIK etsii innokkaita pelaajia ja maalivahteja

Jääkiekkokerho ATIK etsii innokkaita pelaajia ja maalivahteja. Jäävuorot ovat maanantaisin ja omat varusteet on oltava. Vuoroilla pelataan harrastekiekon säännöillä (ei taklauksia tai lämäreitä), joten kaikki ovat tervetulleita. Jos kiinnostuit ja haluat lähteä mukaan niin ota yhteytta atik(at)tamko.fi.

10. Lentopalloa TAMKin liikuntahallilla maanantaisin

Tampereen korkeakouluyhteisön yhteinen lentopallovuoro on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Porukkaan mahtuu uusia pelaajia, joten tervetuloa mukaan, mikäli osaat lajin perusteet ja kaipaat sopivaa peliseuraa!

Lentopallovuoro on maanantaisin kello 18-20 TAMKin pääkampuksen liikuntahallissa (L-rakennus) osoitteessa Tekunkatu 5. Mukana on sekä henkilökuntaa että opiskelijoita eri puolilta Tampereen korkeakouluyhteisöä. Aivan aloittelijoille vuoro ei sovi, mutta jos sinulla on aiempaa pelikokemusta, olet tervetullut osaksi rentoa peliporukkaamme! Lisätietoja vuoron toiminnasta löytyy täältä.

11. Y-kampus: Kaksi uutta opintojaksoa periodissa kaksi!

1. Johdatus yrittäjyyteen 5 op, aloitus 24.10. TAMK:lla (kieli: suomi)
Haluatko oppia yrittäjiltä yrittäjyydestä? Haluatko kuulla tarinoita oikeasta elämästä, eli miten metsätalousinsinööristä tuli eettisen vaatefirman kasvuyrittäjä, tradenomista musiikkialan kuumimman ohjelmatoimiston vetäjä tai kätilöstä lupaavan startupin omistaja? Kiinnostaako sinua oppia, miten rakennetaan onnellinen strategia, voittava tiimi tai menestyvä verkkokauppa? Tai mitä sijoittaja arvostaa?
www.y-kampus.fi/opinnot

2. Innovaatiohaasteet 5 op, aloitus 23.10.  (suomi & english)
Ota haltuun tulevaisuuden työtaidot ja valitse sinua kiinnostava keissi: kaksipaikkainen sähköpyörä, kestävä kaupunkisuunnittelu, arjen hiilibudjetointi, first/second hand -vaatteet, mielipidejohtajuus vastuullisuusmarkkinoilla, tietotyöläisen haasteet vai onko sinulla oma idea jatkokehiteltäväksi?
Monialaiset tiimit, 8 viikkoa, 5 opintopistettä – hae mukaan nyt!

12. Bubiklubin Bubivisa 3.10.

Kaijakassa kisataan jälleen Bubivisan parissa 3.10. kello 19.30 – 22.00. Luvassa kimuranttia visaa, opiskelijaystävälliset hinnat ja mahtavat palkinnot! Kerää siis kasaan 2-5 hengen joukkue ja suuntaa kohti Laukontoria. Bubivisa toimii myös mainiona etkoiluna haalaribileille.

13. NääsPeksin aiheenpaljastus on täällä!

NääsPeksi on kulkenut Väinämöisen virsuista tunteikkaaseen tekoälyyn, ja ristikkäisistä reisiluista kieltolain kiertämiseen, mutta mihin NääsPeksi viekään katsojansa tänä 20. juhlavuotena? Syksyn tarkimmin vartioidun salaisuuden, tulevan NääsPeksin aiheen, on pian aika paljastua!

NääsPeksin 2019 aiheenpaljastusbileet järjestetään torstaina 3.10. klo 19 alkaen Hervannan kampuksen Bommarissa. Aiheenpaljastus tarjoaa esimakua kaikista esiintyvistä osa-alueistamme, kun lavalla nähdään klo 20 alkaen upeat näyttelijämme ja valovoimaiset tanssijamme, ja illan bilefiiliksen nostaa kattoon mahtava NääsBändi.

Myös beerpong-heittokäsi on hyvä verrytellä iltaa varten valmiiksi, ja lisäsäihkettä elämään tarjoaa Taikatiimin glittermeikkipiste.

Tartu siis kaveria hihasta ja saavu 3.10. Bommariin selvittämään mitä tarjoilee NääsPeksi 2019! Tapahtumaan on vapaa pääsy. Jatkot tanssitaan Haalaribileissä Viihdemaailma Ilonassa.

Tapahtuma Facebookissa.

14. Tule mukaan muuttamaan Tampereen kaupunkiympäristöä – 72 tunnin liikennehaaste alkaa!

Haluatko verkostoitua ja saada kokemusta oikeasta projektityöskentelystä? Innostaako paremman kaupunkiympäristön ideointi? Rakastatko haasteita? Tule mukaan 72 tunnin liikennehaasteeseen!

72 tunnin liikennehaaste on Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoille suunnattu 72 tunnin aikana suoritettava kilpailu. Kilpailu järjestetään 19. – 22.11. yhteistyössä Tampereen kaupungin, Pirkanmaan ELY-keskuksen, Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Rambollin kanssa. Kilpailun tavoitteena on löytää innovatiivisia ja uusia ratkaisuja Tampereen kaupunkiympäristöön mm. liikkumisen, arkielämän sujuvuuden ja elinkeinojen näkökulmista käyttäjälähtöisesti. Tarkempi tehtävänanto paljastetaan kilpailun ensimmäisenä päivänä.

Kilpailuun toivotaan opiskelijoita mahdollisimman laaja-alaisesti esimerkiksi liikenne- ja rakennusaloilta, arkkitehtuurin ja yhdyskuntasuunnittelun alalta, yhteiskunta-, hallinto- ja kauppatieteistä, eri tekniikan aloilta sekä terveysalalta. Vuonna 2015 kilpailun voittaneessa joukkueessa oli mukana kaksi TAMKin opiskelijaa. Kaikkien kisaan mukaan lähtevien opiskelijoiden on mahdollisuus saada 3 opintopistettä. Toteutus, jonka nimissä ne annetaan on Projektityöt (5R00BE71-3005).

Kilpailun voittajajoukkue palkintaan kahden päivän opintomatkalla Kööpenhaminaan. Matkan ajankohta on alkuvuosi 2020. Ilmoittautuminen on auki 2.10. klo 23.59 saakka. Ilmoittaudu mukaan täältä. 

15. Lokakuun haalaribileet 3.10.

Lokakuun Haalaribileissä tehdään aikamatka 1960-luvulle, eli hippien kulta-aikaan! Näissä karkeloissa juhlitaan kultaisen kuuskytluvun tyyliin ja täytetään 3.10. kello 21 alkaen Viihdemaailma Ilona rauhalla ja rakkaudella. Ennakkolippu kustantaa rakkauden lapselle 3,30€ ennakkoon Kide.appista, ja 5€ ovelta.

16. Liikuntaviikot 27.9.-24.10.

Tänä syksynä on ensimmäistä kertaa tarjolla koko lokakuuksi liikunnallista tekemistä jokaiselle Tampereen korkeakouluopiskelijalle! Me Tampereen yliopiston Mahdin hallituksessa ollaan tehty kesän ajan töitä, jotta voitaisiin julkistaa nyt ensimmäistä kertaa järjestettävät Liikuntaviikot huikean halvoilla opiskelijahinnoilla! Lajeja on tarjolla kymmenen, joista jokaisessa pääset treenaamaan yhdessä ystävän kanssa.

Facebookista löydät nyt Liikuntaviikkojen Facebook tapahtuman, jonne on koottu lajit ja aikataulut listaan, jonka kautta pääset tutustumaan jokaiseen lajiin tarkemmin sen omasta tapahtumasta.

Tällä viikolla luvassa:

Ma 30.9. klo 15-17 Pyöräily Pyhäjärven maisemareittiä pitkin

Ke 2.10. klo 16-19 Kiipeilyä Flowparkissa, paikkoja vielä jäljellä! Kiipeilemään pääsee halvoin opiskelijahinnoin 17 € ( norm. 27€)

Pe 4.10. klo 14-15 Porrastreeni Pispalan portailla

Ilmoittautuminen tapahtumiin on auennut Mahdin verkkokaupassa. Muista seurata tilannetta lajien omista Facebook-tapahtumista.

******************************************************************************************
ENGLISH SUMMARY
******************************************************************************************

17. Council elections – stand as a candidate 18 September – 9 October

You can now stand as a candidate in Council elections on 18 September (at 9am) – 9 October (noon). 21 members will be elected to the Council. You are eligible to vote and stand as a candidate in Council elections if you’ve paid the Students’ Union membership fee and registered as an attending student in TAMK.

In order to stand as a candidate, you need to fill out a candidate notification on our website or a paper form at Tamko’s office. Also, remember to sign up to an election list. Please note that Council’s working language is Finnish. Tamko has got an info about the following lists: Insinööri (engineering students’ list), SoTen Valitut Palat (social and health care students’ list) and Palvelualan ammattilaiset (hospitality management students’ list).

18. Tamko’s autumn campaign – Remember to renew your student card sticker!

Student card’s green sticker (study year sticker) will be valid until 30 September 2019. If you don’t want to be surprised at a lunch line on next week by not getting the discount from your lunch, we highly recommend to renew the sticker this week. By renewing your sticker, you’ll also automatically take part in Tamko’s autumn campaign where you’ll have an opportunity to win a 100€ S group gift card!

Read more about the autumn campaign here.

19. Blood donation at TAMK 2 October

Once again it’s the time to give up some blood when FRC Blood Service comes to TAMK. On Wednesday, 2 October between 11:00 AM and 3:00 PM, come to the main campus (building B next to the dining area) and reach your helping hand! This event is accessible, so you can get to the place with the elevator.

If you’re unsure about your eligibility to donate, you can take an online test here (choose ”In English” in the top left corner) and the momentarily blood need you can check here. Bring your ID card with you, because a student card isn’t enough. You’ll also need a Finnish social security number so that you can donate!

You can also get a stamp on your Tursaspassi from the event!

20. Tolu’s weekly sports shift 1 October

Tolu organizes a 2-hour drop-in sports shift every Tuesday from 5PM – 7PM at TAMK’s sports hall. We’ll play a different sport each week and on next time it’s going to be badminton!

All TAMK students and staff are welcome to join, and there is no skill requirements. We just want to get you moving. We provide all the gear except for your sports attire and indoor playing shoes. You don’t need a SportUni membership in order to attend, just say to customer service desk that you’re coming to Tolu’s sport shift.

21. Y-kampus: new study module starting at second period

Innovation challenges 5 cr – open the door to curiosity on Oct 23rd! Do you want to master the working skills of the future? Pick a case that interests you the most: a two-seat electric bicycle, sustainable city planning, daily carbon dioxide budjeting, first/second hand clothes, opinion leadership in responsibility markets, the challenges of knowledge workers – or do you have your own idea that needs further developing? Teams with students from various faculties, 8 weeks, 5 study points – enroll now!

22. Sport weeks 27.9-24.10

This fall, for the first time ever, there will be sports activities for every Tampere University student in October! We at the board of Mahti have been working hard over the summer to announce the first-ever Sport Weeks at amazingly low student prices! There are ten sports to choose from, each of where you can train together with friends.

On Facebook, you will now find the Sport Weeks event, which has a list of sports and schedules that will give you an overview of each sport from its own event.

During this week:

Mon 30.9. klo 15-17 Biking on the Pyhäjärvi biking trail

Wed 2.10. klo 16-19 Adventure in Flowpark! There are still places left! Come and climb at an amazing discount price of 17 € ( norm. 27€)

Fri 4.10. klo 14-15 Stair training session at Pispala stairs

Registration for events has opened in the Mahti online store. Remember to follow the sports own Facebook events, to get updated information.

******************************************************************************************
How to publish in Tamko Topics?

www.tamko.fi/en/tamko-topics

Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?

www.tamko.fi/tiedotus/tamko-topics