Tamko Topics 5/2023

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

OPISKELIJAKUNTA 
1. Ojenna kätesi ja luovuta verta! TURSASPASSITAPAHTUMA
2. Tamkon SiipiBingo 15.2.! TURSASPASSITAPAHTUMA
3. Ota Tamkon mobiiliopiskelijakortti käyttöön Tuudossa nyt!

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ 
4. Muista maksaa terveydenhoitomaksu viimeistään huomenna 31.1.!
5. Alkuvuoden terveiset TAMK Parvesta
6. Pop-up lepotila Parvessa
7. Kevään 2023 Sparris-pajoista tukea opiskeluun
8. Miten luonto saataisiin osaksi opiskelijan arkea?

OPISKELIJAKUNTA

1. Ojenna kätesi ja luovuta verta!

Tule mukaan pelastamaan henkiä! Tamko ja SPR järjestävät verenluovutustilaisuuden
TAMKin pääkampuksen ala-aulassa keskiviikkona 15.2. kello 10-15.


Verenluovutus on helppo tapa auttaa ja vie aikaakin vain noin tunnin. Pieni vaiva luovuttajalle on iso apu potilaalle.
Voit varata ajan luovutukseen ja tehdä terveyskyselyn etukäteen osoitteessa veripalvelu.fi

Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovuttajaa. Verta tarvitsevat muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaat, onnettomuuksien uhrit ja vauvat. Kaikkien veriryhmien verta tarvitaan, koska potilaitakin on kaikista veriryhmistä. Ajankohtaisen veritilanteen voit aina tarkistaa nettisivuiltamme veritilannebarometrista. Toistaiseksi ei ole keksitty tekoverta, joka korvaisi luovutetun veren.

Voinko minä luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät yleensä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta.

Voit tarkistaa sopivuutesi verenluovuttajaksi etukäteen netissä www.sovinkoluovuttajaksi.fi

Verenluovutuksesta saat leiman Tursaspassiisi!

2. Tamkon SiipiBingo 15.2.!

Voi pojat mitä sieltä taas tulee!! Sehän on SiipiBingo🔥 Nyt on täydellinen aika lämmitellä vatsanpohja ja Bingo -huudahdus valmiiksi, koska 15.2. pelataan taas!

SiipiBingo järjestetään keskiviikkona 15.2. Bar Passionissa klo 17-22. Ensimmäinen Bingokierros alkaa klo 18.00. Iltaan kuuluu maittava siipibuffet sekä useampi kierros bingoa kivoilla palkinnoilla! Kerää kaverisi kasaan ja lähde testaamaan bingotaituruuttasi (tai siivensyöntitaitoja)!

Tällä kertaa paikalta löytyy myös kaveripöytä! Jos tulet yksin tapahtumaan tai haluat tutustua uusiin ihmisiin, voit istua merkattuun pöytään, johon voi tulla kuka vain kaveriksi.

Ilmoitathan erityisruokavaliostasi/allergioistasi lipun oston yhteydessä olevalla lomakkeella. Myös kasvissyöjät ja vegaanit on otettu huomioon falafel-vaihtoehdolla, joten illan aikana ei tarvitse jäädä nälkäiseksi!

MITÄ? SiipiBingo!
MISSÄ? Bar Passion, Tullikamarin aukio 1
MILLOIN? 15.2. klo 17–22
MITÄ MAKSAA? Tamkon jäsenet 17 €, muut 22 € Lippu tapahtumaan sisältää siipibuffetin, bingon sekä haalarimerkin.
*Ruoan hintojen noususta johtuen myös buffetin hinta on noussut. Pyrimme aina järjestämään tapahtumamme mahdollisimman edullisesti ja toivomme että hinnat laskevat tulevia tapahtumia varten.

Liput tulevat myyniin Kide.appissa keskiviikkona 1.2. klo 14.00: https://kide.app/events/fcf305b1-9785-472b-926f-8098f53ef8c1

Opiskelijakunta Tamkon kaikki tapahtumat ovat täysin häirintävapaita eikä minkäänlaista häirintää tai syrjintää hyväksytä. Häirintäyhdyshenkilöt tavoitat sähköpostiosoitteesta hairintayhdyshenkilot@tamko.fi.

Mikäli haluat lisätietoa tapahtuman saavutettavuudesta tai esteettömyydestä, ole hyvä ja ota yhteyttä saavutettavuus@tamko.fi

3. Ota Tamkon mobiiliopiskelijakortti käyttöön Tuudossa nyt!

Aikaisemmin käytössä ollut Pivo-sovelluksen mobiiliopiskelijakortti poistuu käytöstä huomenna 31.1. eli Tuudo kannattaa ottaa käyttöön nyt!

Mikäli olet maksanut Tamkon jäsenmaksun ja olet läsnäoleva opiskelija TAMKissa, voit aktivoida Tamkon mobiiliopiskelijakortin fyysisen opiskelijakorttisi rinnalle. Mobiiliopiskelijakortilla saat kaikki samat edut kuin fyysiselläkin kortilla.

Tuudo on ilmainen sovellus, joka on tehty helpottamaan opiskelijoiden arkea. Tuudosta löytyy Tamkon opiskelijakortin ja opiskelija-alennusten lisäksi mm. lukujärjestykset, opintosuoritukset, tilavaraukset, ruokalistat, kurssi-ilmoittautumiset ja kalenterisi, aika näppärää!

Voit ladata Tuudon ilmaiseksi sovelluskaupasta. Tarkemmat ohjeet Tuudon asentamisesta sekä usein kysytyt kysymykset löydät täältä:
https://tamko.fi/ajankohtaista/tamkon-mobiiliopiskelijakortti-loytyy-nyt-tuudosta/

Lisäksi Tamkon Instagramista löydät videomuodossa vinkkejä Tuudon päivittämiseksi.

AINEJÄRJESTÖT JA OPISKELIJAELÄMÄ

4. Muista maksaa terveydenhoitomaksu viimeistään huomenna 31.1.!

Muista maksaa terveydenhoitomaksun Kelalle! 

Terveydenhoitomaksun maksavat suomalaiseen korkeakouluun tutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi.  

  • Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. 
  • Terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. 
  • Maksetaan sekä kevät- että syyslukukaudelta. 

Kevätlukukauden terveydenhoitomaksu on maksettava viimeistään 31.1.2023, jos opiskelija on siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. 

HUOM: Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. 

Lue lisää Kelan nettisivuilta:  
https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun

5. Alkuvuoden terveiset TAMK Parvesta

Parvi on hyvinvointi- ja tukipalveluita, vertaistukea ja kohtaamisia, jotta yksikään opiskelija ei jäisi yksin. Parveen voit liittyä matalalla kynnyksellä niin kampuksella kuin etänä.

Walk-in-päivystykset Parvessa (TAMKin pääkampus, B1-24)

  • tiistaisin klo 11–12 opiskeluvalmentaja (välillä mukana myös kv-sosiaaliohjaaja)
  • keskiviikkoisin klo 11–12 erityisopettaja
  • torstaisin klo 11–12 opinto-ohjaaja

Ask Me Anything -päivystys Jodelin @tamk-kanavalla

  • torstaisin klo 13–14

Tervetuloa kysymään mitä tahansa mieltä askarruttavaa! Löydät kaikki Parven aktiviteetit ja niiden ajankohdat Parven kalenterista. Seuraa Parvea myös Instagramissa @tamkparvi ja pysyt kuulolla ajankohtaisista asioista.

6. Pop-up lepotila Parvessa!

Tue hyvinvointiasi ja tule opiskelu- tai työpäivän lomassa Pop-up lepotilaan! Täällä on lupa rentoutua ja vain olla. Halutessasi voit osallistua ohjattuun venyttelyyn tasatunnein. Tarjolla myös teetä.

Missä?
TAMK Parven tila B1-24

Milloin?
– Ma 6.2 klo 13–16
– Pe 10.2 klo 9–12
– Ma 13.2 klo 13–16

Voit tulla, kun sinulle sopii.

Lämpimästi tervetuloa!

7. Kevään 2023 Sparris-pajoista tukea opiskeluun

Miten selviytyä esiintymisjännityksen kanssa? Kuinka päästä alkuun kirjoittamisessa tai opinnäytetyössäni? Miten hallitsen ajankäyttöäni ja deadlineja?

Näihin ja muihin opiskelun kannalta oleellisiin teemoihin saat vinkkejä Sparris-opiskelutaitopajoista. Pajoja järjestetään sekä suomeksi, että englanniksi, niin kampuksella kuin etänä.

Sparris-pajat pidetään pääsääntöisesti TAMKin Parvi-tilassa (pääkampus B1-24) tai Zoomissa. Pajoihin ei vaadita ennakkoilmoittautumista. Kaikki kevään 2023 Sparrikset ja lisätiedot löydät Opiskelutaidot-sivulta.

Sparrikset ovat avoimia kaikille TAMKin opiskelijoille. Voit käydä pajassa kerran tai osallistua vaikka kaikkiin. Tervetuloa!

Myös Sparriksiin osallistumalla ja reflektoimalla oppimaasi oppimispäiväkirjaan voit suorittaa opintopisteen Parvi-opintojaksolla. Lue lisää: NN00GB71-3001 Vahvista opiskelutaitojasi ja opiskelukykyäsi TAMK Parvessa 1 op

8. Miten luonto saataisiin osaksi opiskelijan arkea?

Metsäluonnolla on paljon positiivisia vaikutuksia ihmisiin. Miten nuo hyödyt voisi tuoda opiskelijan elämään? Tätä tutkii Metsäresepti-hanke. Hankkeen tavoitteena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia, parantaa opiskelijaviihtyvyyttä, opintojen etenemistä ja pysyvää luontosuhdetta. Tarkoituksena on kehittää yhdessä monialaisen opiskelijatiimin kanssa Metsäresepti-toimintamalli, jonka avulla pyritään saamaan luonto osaksi opiskelijan arkea.

Pidämme Metsäresepti-hankkeen aloitustapaamisen TAMKin pääkampuksella keskiviikkona 1.2.2023 kello 14-16 tilassa B6-34b.

Olet lämpimästi tervetullut!

Ilmoittaudu mukaan viimeistään maanantaina 30.1.2023. 

Lue lisää: https://intra.tuni.fi/content/news/45352