Edustajistovaalit

Uusi edustajisto valitaan aina syksyisin vaaleilla. Tälle sivulle päivitetään kaikki tieto vaaleista!
Jos olet nyt jo kiinnostunut vaaleista, ehdolle asettumisesta tai edustajistossa toimimisesta ylipäätään, ota yhteyttä: keskusvaalilautakunta@tamko.fi

MIKÄ IHMEEN EDUSTAJISTO?

Edustajistossa on 21 opiskelijaa käyttämässä opiskelijakunnan ylintä päätösvaltaa. Pääset siis yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa vaikuttamaan Tamkon toimintaan ja ylläpitämään opiskelijoiden hyvinvointia.

Edustajiston myötä pääset ottamaan kaiken irti opiskeluajoista. Edustajistossa pääset yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa vaikuttamaan Tamkon toimintaan, opiskelijoiden asioihin sekä perehtymään kokoustamiseen ja päätöksentekoon. Kaikki päätökset tehdään yhdessä, yksin ei siis tarvitse toimia.

Edustajistovaalit

Tamkon jäsenet (opiskelijakunnan jäsenmaksun maksaneet ja läsnä oleviksi ilmoittautuneet opiskelijat) äänestävät syksyisin edustajistovaaleissa edustajistoon 21 jäsentä.

Edustajistovaalit toteutetaan listavaalina. Listavaali on suhteellinen vaalitapa, jossa esimerkiksi saman koulutuksen tai teeman omaavat ehdokkaat ovat samalla ehdokaslistalla. Äänestäjä äänestää siis ehdokkaan lisäksi myös tämän ehdokaslistaa. Valitun edustajiston kokoonpano/valtasuhteet määräytyvät listojen suosion mukaan. Samaa vaalitapaa käytetään mm. eduskuntavaaleissa.

Äänestäminen edustajistovaaleissa

Tamkon edustajistovaaleissa voit äänestää, jos olet läsnäoleva opiskelija TAMKissa, sekä Tamkon jäsen. Äänestys tapahtuu sähköisesti tuni-sähköpostiin tulleen äänestyslinkin kautta.

Ehdolle asettuminen vaaleissa

Jotta voit asettua ehdolle Tamkon edustajistovaaleissa, täytyy sinun olla läsnäoleva opiskelija TAMKissa sekä olla Tamkon jäsen.

Ehdokkaaksi asettuminen onnistuu kolmella askeleella:
1. Ilmoittaudu ehdokaslistalle tai perusta oma lista
2. Täytä Tamkon sähköinen ehdokasilmoitus
3. Markkinoi itseäsi!

Lue alta tarkemmat ohjeet ja asetu ehdolle!

1. Ilmoittaudu ehdokaslistalle tai perusta omasi

Jotta voit asettua ehdolle, pitää sinun ilmoittautua jollekin ehdokaslistalle. Listan voit valita itse, usein listan henkilöitä yhdistää sama teema. Eri listoja hallinnoivat TAMKin ainejärjestöt, ainekerhot ja kerhot, joihin voit ottaa rohkeasti yhteyttä. Jos et löydä sopivaa listaa itsellesi, voit kääntyä meidän puoleemme. On myös mahdollista, että perustat oman listasi joko yksin tai oman porukan kanssa. Yhden ihmisen ehdokaslistalla läpipääsyyn vaaditaan yhtä paljon ääniä, kuin menestyksekkään ehdokaslistan ehdokkaat saavat yhteensä. Huomioithan kuitenkin sen, että voit edustaa vain yhtä listaa.

Ehdokaslistan kokoaa yksi ihminen kaikkien listan ehdokkaiden puolesta ja toimittaa sen opiskelijakunnalle sähköisellä lomakkeella. Yhdellä listalla voi olla maksimissaan 21 henkilöä. Lomake päivitetään tähän syksyllä 2024.

2. Täytä sähköinen ehdokasilmoitus

Kun olet ilmoittautunut listalle tai perustanut oman listan, ilmoittaudu ehdokkaaksi Tamkolle. Lomakkeella kysytään ehdokkaan perustiedot sekä lisätietoja kuten ehdokaskuva, vaalislogan ja teemat. Lomake päivitetään tähän syksyllä 2024. Mikäli et lähetä kuvaa, käytämme listoilla täytekuvaa. Tamkolla on oikeus hylätä epäasialliset, sääntöjen ja lainvastaiset kuvat ja ehdokastekstit.

3. Markkinoi itseäsi

Vaalimainonnassa mielikuvitus on rajana ja ehdokkaat voivat mainostaa itseään tai yhteistä ehdokaslistaansa varsin vapaasti esimerkiksi omin julisteilla, ständeillä tai somessa. Mikäli haluat mainostaa opiskelijakunnan ilmoitustauluilla, tulee sinun käydä leimaamassa julisteet opiskelijakunnan toimisto Solulla. On kuitenkin huomioitava, että markkinoinnissa on aina noudatettava TAMKin järjestyssääntöjä ja ehdokkaat ovat itse vastuussa tilojen varaamisesta. Tamko mainostaa kaikkia ehdokkaita yhteisesti.

Ohjeita ehdokaslistan perustajalle

 • Listalla on hyvä olla yksi nimetty yhteyshenkilö, joka kerää kaikkien listan ehdokkaiden nimet. Yhteyshenkilön ei ole itse pakko olla ehdolla edustajistovaaleissa.
 • Yhteyshenkilö kerää listan ehdokkaiden nimet ylös, esimerkiksi oman formsin kautta tai sitten vain sähköposti-ilmoittautumisen kautta. Nimien keräämiselle on perusteet ja nimistä tulee julkista tietoa sen jälkeen kun ehdokkaat asettuvat ehdolle.
 • Yhdellä ehdokaslistalla voi olla maksimissaan 21 henkilöä.
 • Yhteyshenkilö toimittaa kokoamansa nimilitan ehdokkaista Tamkolle. Ehdokaslistan voi toimittaa Tamkolle kun kaikki listan ehdokkaat ovat ilmoittautuneet mukaan listalle, eli välittömästi ehdokasasettelun päätyttyä. Listan voi toimittaa jo aikaisemmin, mikäli se on on täynnä jo ennen aiemmin mainittua aikaa.
 • Ehdokaslistan voi täyttää ja toimittaa Tamkolle sähköisenä. Lomake päivitetään tähän syksyllä 2024.
 • Listan yhteyshenkilö voi toimia myös listan mainostajana. Listaa voi mainostaa ehdokasasettelun aikaan, jolloin mainostetaan mahdollisille ehdokkaille liittymään listalle. Lisäksi listaa voi mainostaa äänestyksen alettua, kun halutaan saada äänestäjiä äänestämään listan ehdokkaita.

Jos jokin asia jää mietityttämään tai epäselväksi, otathan yhteyttä keskusvaalilautakunta@tamko.fi

Keskusvaalilautakunta

Vuosittain vaihtuva keskusvaalilautakunta järjestää edustajistovaalit, vastaa vaaliohjesäännön tulkinnasta ja vahvistaa edustajiston vaalituloksen. Keskusvaalilautakunnan äänivallattomana sihteerinä toimii opiskelijakunnan toiminnanjohtaja. Keskusvaalilautakunnan toimikausi jatkuu seuraavan vaalilautakunnan nimeämiseen asti.

Vuoden 2024 keskusvaalilautakunta:

 • Kia Kauppinen – puheenjohtaja
 • Nona Wallasvaara – varapuheenjohtaja
 • Patrik Mäenpää -jäsen
 • Eetu Korhonen – jäsen
 • Jesse Hytönen – jäsen
 • Dagmar Wirén – jäsen
 • Eelis Danemann – jäsen
 • Santeri Heino – jäsen
 • Matti Aho – jäsen

keskusvaalilautakunta@tamko.fi