Edustajistovaalit

Edustajistovaalit vuodelta 2022 on käyty. Katso vaalin tulos tästä.

MIKÄ IHMEEN EDUSTAJISTO?

Edustajistossa on 21 opiskelijaa käyttämässä opiskelijakunnan ylintä päätösvaltaa. Pääset siis yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa vaikuttamaan Tamkon toimintaan ja ylläpitämään opiskelijoiden hyvinvointia.

Edustajiston myötä pääset ottamaan kaiken irti opiskeluajoista. Edustajistossa pääset tutustumaan uusiin ihmisiin, sekä harjoittelemaan kokoustamista ja asioista päättämistä. Kaikki päätökset tehdään yhdessä, yksin ei siis tarvitse toimia.

Edustajistovaalit

Tamkon jäsenet (opiskelijakunnan jäsenmaksun maksaneet ja läsnä oleviksi ilmoittautuneet opiskelijat) äänestävät syksyisin edustajistovaaleissa edustajistoon 21 jäsentä.

Edustajistovaalit toteutetaan listavaalina. Listavaali on suhteellinen vaalitapa, jossa esimerkiksi saman koulutuksen tai teeman omaavat ehdokkaat ovat samalla ehdokaslistalla. Äänestäjä äänestää siis ehdokkaan lisäksi myös tämän ehdokaslistaa. Valitun edustajiston kokoonpano/valtasuhteet määräytyvät listojen suosion mukaan. Samaa vaalitapaa käytetään mm. eduskuntavaaleissa.

Äänestäminen edustajistovaaleissa

Tamkon edustajistovaaleissa voit äänestää, jos olet läsnäoleva opiskelija TAMKissa, sekä Tamkon jäsen. Äänestää voit joko kätevästi tuni-sähköpostiin tulleella äänestyslinkillä tai perinteisesti uurnalla.

Uurnavaalien äänestyslipuke annetaan äänestäjälle uurnavaalipaikalla. Uurnavaalissa henkilöllisyyden todistamiseen kelpaa Tamkon opiskelijakortti tai virallinen henkilöllisyystodistus (henkilökortti tai passi). 

Uurnaäänen voit käydä antamassa seuraavissa paikoissa:

 • Pääkampus (Kuntokatu 3, 33210 Tampere)
 • Mediapolis (Tohlopinranta 31, 33270 Tampere)
 • Proakatemia (Finlaysoninkuja 21 A, 33210 Tampere)

Ehdolle asettuminen vaaleissa

Jotta voit asettua ehdolle Tamkon edustajistovaaleissa, täytyy sinun olla läsnäoleva opiskelija TAMKissa sekä olla Tamkon jäsen.

Ehdokkaaksi asettuminen onnistuu kolmella askeleella:
1. Ilmoittaudu ehdokaslistalle tai perusta oma lista
2. Täytä sähköinen ehdokasilmoitus
3. Markkinoi itseäsi!

Lue alta tarkemmat ohjeet ja asetu ehdolle!

1. Ilmoittaudu ehdokaslistalle tai perusta omasi

Jotta voit asettua ehdolle, pitää sinun ilmoittautua jollekin ehdokaslistalle. Listan voit valita itse, usein listan henkilöitä yhdistää sama teema. Eri listoja hallinnoivat TAMKin ainejärjestöt, ainekerhot ja kerhot, joihin voit ottaa rohkeasti yhteyttä. Jos et löydä sopivaa listaa itsellesi, voit kääntyä meidän puoleemme. On myös mahdollista, että perustat oman listasi joko yksin tai oman porukan kanssa. Yhden ihmisen ehdokaslistalla läpipääsyyn vaaditaan yhtä paljon ääniä, kuin menestyksekkään ehdokaslistan ehdokkaat saavat yhteensä. Huomioithan kuitenkin sen, että voit edustaa vain yhtä listaa.

Ehdokaslistan kokoaa yksi ihminen kaikkien listan ehdokkaiden puolesta ja toimittaa sen opiskelijakunnalle sähköisellä lomakkeella. Yhdellä listalla voi olla maksimissaan 21 henkilöä. Kootun ehdokaslistan voi ilmoittaa Tamkolle sähköisesti tähän päivitettävän linkin kautta.

2. Täytä sähköinen ehdokasilmoitus

Sähköinen ehdokasilmoittautumislomake päivitetään tälle sivulle ehdokasasettelun alkaessa.

3. Markkinoi itseäsi

Vaalimainonnassa mielikuvitus on rajana ja ehdokkaat voivat mainostaa itseään tai yhteistä ehdokaslistaansa varsin vapaasti esimerkiksi omin julisteilla, ständeillä tai somessa. Mikäli haluat mainostaa opiskelijakunnan ilmoitustauluilla, tulee sinun käydä leimaamassa julisteet opiskelijakunnan toimisto Solulla. On kuitenkin huomioitava, että markkinoinnissa on aina noudatettava TAMKin järjestyssääntöjä ja ehdokkaat ovat itse vastuussa tilojen varaamisesta. Tamko mainostaa kaikkia ehdokkaita yhteisesti.

Ohjeita ehdokaslistan perustajalle

 • Listalla on hyvä olla yksi nimetty yhteyshenkilö, joka kerää kaikkien listan ehdokkaiden nimet. Yhteyshenkilön ei ole itse pakko olla ehdolla edustajistovaaleissa.
 • Yhteyshenkilö kerää listan ehdokkaiden nimet ylös, esimerkiksi oman formsin kautta tai sitten vain sähköposti-ilmoittautumisen kautta. Nimien keräämiselle on perusteet ja nimistä tulee julkista tietoa sen jälkeen kun ehdokkaat asettuvat ehdolle.
 • Yhdellä ehdokaslistalla voi olla maksimissaan 21 henkilöä.
 • Yhteyshenkilö toimittaa kokoamansa nimilitan ehdokkaista Tamkolle. Ehdokaslistan voi toimittaa Tamkolle kun kaikki listan ehdokkaat ovat ilmoittautuneet mukaan listalle, eli välittömästi ehdokasasettelun päätyttyä. Listan voi toimittaa jo aikaisemmin, mikäli se on on täynnä jo ennen aiemmin mainittua aikaa.
 • Ehdokaslistan voi täyttää ja toimittaa Tamkolle paperisena (Löytyy Solulta) tai sähköisenä.
 • Listan yhteyshenkilö voi toimia myös listan mainostajana. Listaa voi mainostaa ehdokasasettelun aikaan, jolloin mainostetaan mahdollisille ehdokkaille liittymään listalle. Lisäksi listaa voi mainostaa äänestyksen alettua, kun halutaan saada äänestäjiä äänestämään listan ehdokkaita.

Jos jokin asia jää mietityttämään tai epäselväksi, otathan yhteyttä toiminnanjohtaja@tamko.fi

Keskusvaalilautakunta

Vuosittain vaihtuva keskusvaalilautakunta järjestää edustajistovaalit, vastaa vaaliohjesäännön tulkinnasta ja vahvistaa edustajiston vaalituloksen. Keskusvaalilautakunnan äänivallattomana sihteerinä toimii opiskelijakunnan toiminnanjohtaja. Keskusvaalilautakunnan toimikausi jatkuu seuraavan vaalilautakunnan nimeämiseen asti.

Vuoden 2023 keskusvaalilautakunta:

 • Emmi Lainpelto – puheenjohtaja
 • Kia Kauppinen – varapuheenjohtaja
 • Berfin Üstün- jäsen
 • Mona Ristikartano – jäsen
 • Jukka Eräpuro – jäsen
 • Joonas Soukkio – jäsen
 • Ville Paananen – jäsen

keskusvaalilautakunta@tamko.fi