TAMKO TOPICS 5/2022

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

OPISKELIJAKUNTA 
1. DigiPortti 2022 alkoi tänään! TURSASPASSITAPAHTUMA!
2. Tervetuloa edustajiston kokoukseen 8.2.2022! TURSASPASSITAPAHTUMA!
3. Haemme opiskelijaedustajia tutkinto-ohjelmien neuvottelukuntiin
4. Ystävänpäivätapahtuma 14.2.!

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ 
5. CLINT: Arctic Karaoke
6. Opiskelijoiden kaveritoiminta
7. Nääspeksi hakee tuottajia
8. Tule mukaan parven toimintaan!
9. YTHS-maksun viimeinen maksupäivä on tänään 31.1.


OPISKELIJAKUNTA

1. DigiPortti 2022 alkoi tänään!

Tamkon vuosittain kampuksella järjestettävä Portti Työelämään -messutapahtuma muuttaa muotoaan tänä vuonna DigiPortiksi ja tapahtuma alkoi tänään! Klikkaile itsellesi työ tai harjoittelupaikka kotisohvalta käsin! DigiPortin viikon ohjelma näyttää tältä:

Ma: DigiPortin aloitus! Yritysten julkistus ja vinkit CV:n tekoon
Ti: SOTE-puolen yritysesittelyt ja vinkit työnhakuun
Ke: Tekniikan puolen yritysesittelyt ja interaktiivinen päivä stooreissa
To: Eri alojen yrittysesittelyt ja alumnitarinat ja inspiroivat uratarinat
Pe: Tekniikan alojen yritysesittelyt, kaikkien yritysten kooste ja Portin päätös 

Pääset osallistumaan DigiPorttiin ihan ilmaiseksi puhelimelta, tabletilta tai koneelta, sillä tapahtuma järjestetään Tamkon nettisivuilla, Instagramissa sekä Facebook-sivuilla.

DigiPortti järjestetään 31.1.-4.2.2022.
Mukana DigiPorttia järjestämässä on myös Tamkon ainejärjestöjä ja kerhoja sekä TAMK Urapalvelut.

2. Tervetuloa edustajiston kokoukseen tiistaina 8.2.2022!

Tervetuloa edustajiston vuoden 2022 ensimmäiseen kokoukseen 8.2.2022 klo 16.00.
Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen kokous järjestetään Teams-kokouksena. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki Tamkon jäsenet. Kokouksessa käsitellään ajankohtaisia asioita ja esityslistan löydät täältä.

Kokoukseen pääset ilmoittautumaan kide.appin kautta:
https://kide.app/events/efed7bda-fa3b-4c1d-aca2-2ef609eaac8d

3. Haemme opiskelijaedustajia tutkinto-ohjelmien neuvottelukuntiin   

Opiskelijaedustajana pääset vaikuttamaan ja edustamaan opiskelijanäkökulmaa TAMKin tutkinto-ohjelmien neuvottelukunnassa.  

Jokaisella TAMKin koulutuksella on neuvottelukunta, jossa koulutus ja työelämä kohtaavat. Neuvottelukunnissa keskustellaan mm. mahdollisuuksista projekteihin sekä opetuksen suhteesta työelämän tarpeeseen. Tapaamisia järjestetään vuodessa 2-4, joten ajallisesti neuvottelukunta ei työllistä kovin paljon.  
 
Haemme innokkaita ja positiivisia kehittäjiä! Parhaimmillaan työryhmäsuhteilla on jopa työllistytty! Neuvottelukuntien meneillään olevat kaksivuotiset toimikaudet kestävät vuoden 2022 loppuun. Tamko järjestää toimikauden alussa perehdytyksen opiskelijaedustajille. Mikäli kiinnostuit, ilmaise kiinnostuksesi opiskelijaedustajalomakkeen kautta tai kysy lisää sähköpostilla: edunvalvonta(at)tamko.fi  

Haemme opiskelijaedustajia seuraaviin neuvottelukuntiin:  

  • Ammatillisen opettajankoulutuksen neuvottelukunta
  • Bioanalytiikan neuvottelukunta
  • Energy and environmental Engineering-neuvottelukunta
  • Konetekniikka
  • SOTE YAMK 

4. Ystävänpäivätapahtuma 14.2.!

Tamko, SportUni ja Parvi järjestävät maanantaina 14.2. klo 12-16 Näsijärven jäällä ystävänpäivätapahtuman! Tapahtumaan voit tulla lämpimästi pukeutuneena ja yksin tai yhdessä! Merkkaa päivä ylös ja jää seuraamaan Tamkon somekanavista lisätietoja!

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ 

5. CLINT: Arctic Karaoke 2.2.2022!

Come to experience the Finnish karaoke culture and sing your heart out at Arctic Karaoke!

WHAT? An outdoor karaoke party 
WHEN? 2.2.2022 at 5pm 
TICKETS: Tickets cost 4€ on Kide.app – There is only a limited amount of tickets.
WHERE? Tamko office front yard (Kuntokatu 3, L-rakennus)
WHAT TO BRING? Your friends, own drinks and some cash (to buy food/refreshments)

Remember to only come to the event if you are 100% healthy and do not break quarantine if you have one.
CLINT’s Instagram: https://www.instagram.com/p/CZMnII-NhIX/

6. Opiskelijoiden kaveritoiminta

Haluaisitko tutustua uuteen ihmiseen korkeakouluyhteisössä? Tule mukaan Kaveritoimintaan!

Kaveritoiminnassa yhdistetään mukaan ilmoittautuneita opiskelijoita sopiviksi kaveripareiksi esimerkiksi kiinnostuksen kohteiden perusteella. Kaveriparit sopivat yhdessä, millä tavoin pitävät yhteyttä, kuinka usein tapaavat ja mitä tekevät. Suunnitelmissa on myös järjestää ryhmämuotoisia tapaamisia kaikille mukana oleville. Kaveritoiminnan järjestäjinä ovat mukana SPR, YTHS, Ev.lut. seurakunta ja korkeakouluyhteisömme: Trey,  Tamko, TAU, TAMK. Toimintaa koordinoi SPR Tampereen osasto.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä tämä lomake: https://www.lyyti.fi/reg/kaveritoiminta

Ilmoittautuminen on käynnissä kokoaikaisesti, joten voit tulla mukaan milloin vain sinulle sopii. Tietoa kaveritoiminnasta saat lähettämällä sähköpostilla kysymyksiäsi Kaisa Kuupolle kaisa.kuuppo@redcross.fi. Kaisa työskentelee SPR Tampereen osaston vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina.

Kaisa myös yhdistää kavereiksi ilmoittautuneet pari kolme kertaa vuodessa. Seuraavan kerran kavereiksi yhdistämiset tehdään 18.2.2022 ja 22.4.2022, johon mennessä mukaan ilmoittautuneille Kaisa etsii sopivat kaverit muutaman päivän kuluessa ja lähettää kaveriehdotuksen.
Intrauutiseen tästä: https://intra.tuni.fi/handbook?page=22157

7. Nääspeksi hakee tuottajia

Rakastatko musiikkiteatteria ja improvisaatiota? Palaako sisälläsi halu toteuttaa yli sadan tekijän voimin taiteellinen produktio? Haluatko kokea Tampere3-henkeä kaikkein parhaimmillaan? Vastasitpa kyllä yhteen tai kaikkiin kysymyksiin niin sinun tilaisuutesi on nyt – hae tuottamaan NääsPeksiä 2022!

Niin mikä tuottaja?
Tuottajatiimi on speksin alulle paneva voima ja vankkumaton varjelija, joka huolehtii siitä, että kaikki toimii produktion alusta loppuun saakka. Tuottajan tehtävä vaatii sitkeyttä, johtamistaitoa, priorisointikykyä sekä hyvää ajankäytön hallintaa, mutta vaihdossa voi saada yhden elämänsä ikimuistoisimpia vuosia upean speksiporukan ruorissa! Tuottajalta ei vaadita aikaisempaa kokemusta speksin tai muun teatterin tekemisestä, mutta se on suuri etu.

Miten haen?
Lähetä vapaamuotoinen hakemus NääsPeksin hallitukselle tähän lomakkeeseenmaanantaihin 14.2. klo 23:59 mennessä. Kerro hakemuksessa itsestäsi, motivaatiostasi ja taustastasi. Tuottajia valitaan tyypillisesti kolme tai neljä, ja voitkin hakea yksin tai osana yhtä tai useampaa ryhmää. Olisiko tämä sinun tilaisuutesi koota ympärillesi päättäväinen joukko aktiivista tuottajamateriaalia?

Valinta
NääsPeksi ry:n hallitus haastattelee hakijat viikolla 3. Tämän jälkeen hallitus valitsee 3-4 hakijaa tuottamaan ensi syksyn huikeaa rainaa! Tuottajan työ alkaa heti valinnan jälkeen, ja työtä on tasaisesti koko vuoden ajan (toki kesällä voi olla hieman hiljaisempaa ja syksyllä sitäkin kiireisempää).

Lisätietoja
Mikäli haluat lisätietoja tuottajuudesta tai hakuprosessista, ota rohkeasti yhteyttä hallitus@naaspeksi.fi!

8. Tule mukaan TAMK Parven toimintaan!

Parven löydät TAMK:n pääkampukselta palvelukadulta tilasta B1-24 sekä erilaisina etätoteutuksina verkosta. Parven alta löydät erilaisia tukipalveluja niin hyvinvointiin, opiskeluun kuin yhteisölliseen toimintaankin liittyen. Ajantasaisen kalenterin löydät tästä: https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/kasikirja/tamk/hyvinvointi-ja-opiskelutaidot/hyvinvointi-0/tamk-parvi-kalenteri-toiminta-ja-tukipalvelut
 Huomaa, että avaamalla tapahtuman löydät tarkemman selostuksen toiminnasta!

Esimerkkejä tulevan viikon toiminnasta:

Insinöörimatikan vertaistuki:
-Maanantaina (klo 14–17) Zoomissa ja luokassa B2-25.
Voit tulla tekemään matematiikan kotitehtäviä yksin tai porukalla (voi kysyä vinkkejä, jos ei pääse eteenpäin), piipahtaa kysymässä neuvoa jostain matematiikan tunnilla epäselväksi jääneestä asiasta, kerrata tunnilla olleita asioita tai vaikkapa kysyä mikä laskussasi mättää.

Hommat haltuun:
-Maanantaina (klo 10–12), keskiviikkona (klo 13–15) ja perjantaina (klo 8–16)
Parvi-tila varattu opiskelijoiden omien tehtävien tekemiseen. Tule siis vaikka kirjoittamaan esseetä, tekemään ryhmätyötä tai muuta vastaavaa paikan päälle! Voit tulla ja lähteä ko. aikavälinä, miten itsellesi sopii parhaiten.

Get Stuff Done:
-Maanantaina klo 10–12 (Zoom) ja torstaina klo 13–15 (Parvi ja Zoom)
Pomodoro-tekniikkaa hyödyntäenfasilitoitu hetki koulutehtävien, kotiaskareiden tai jonkin muun aikataulutettuun tekemiseen. Lisätietoa löydät tästä

Nyytin ryhmächat:
-Tiistaina klo 18–20.
Paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aihepiireistä. Tarkemmat tiedot Nyytin sivuilta: Chat – opiskelijan elämää koskettavista aiheista – Nyyti ry

Sparris-paja- Vinkkejä kirjoittamiseen:
-Tiistaina 1.2. klo 15–16.30 (Zoom).
Onko sinulla vaikeuksia päästä kirjoittamisessa alkuun? Pajassa kuulet vinkkejä, joilla voit helpottaa kirjoittamisen suunnittelua ja valmiiksi saamista. Saat vinkkejä myös esseen kirjoittamiseen. Aiheeseen johdattelee maiju.ketko@tuni.fi

Sparris-paja- Esiintymisjännitys:
-Keskiviikkona 2.2. klo 15–16.30.
Elämässä tulee vastaan erilaisia esiintymistilanteita niin arjessa, koulussa kuin työelämässä. Tämä paja on tarkoitettu niille, jotka kärsivät esiintymisjännityksestä, joille jännitys, ahdistus ja pelko ovat tuttuja tunteita, ja joita jännittää jo tähän pajaan tuleminen. Paja organisoidaan niin, että samassa tilassa on max. 5 ihmistä. Voit olla etukäteen yhteydessä, niin madalletaan jännitystä osallistua. Vetäjinä toimivat johanna.k.virtanen@tuni.fi ja
marianna.leikomaa@tuni.fi.

Lisäksi löytyy esim. CV-klinikka ja perheellisten opiskelijoiden hyvinvointiryhmä. Parvessa on myös mahdollista tavata erityisopettaja, opinto-ohjaaja tai opintokuraattori useampana päivänä viikossa nopeasti ja vaivattomasti.

Nähdään Parvessa!

9. YTHS-maksun viimeinen maksupäivä on tänään 31.1.!

Muistathan maksaa YTHS-maksun viimeistään tänään maanantaina 31.1.2022!
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Terveydenhoitomaksu maksetaan oma-aloitteisesti Kelalle, eikä siitä lähetetä laskua. Maksu maksetaan Kelalle lukukausittain (eli 2 kertaa vuodessa, syksyisin ja keväisin) ja sen suuruus vuonna 2022 on 35,80 euroa lukukaudessa.

Kaikkien läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden on maksettava YTHS-maksu ja sen voi maksaa OmaKelassa. Lue lisää kela.fi 

Maksu täytyy maksaa ajoissa, sillä eräpäivän jälkeen maksettujen maksujen päälle tulee maksumuistutus ja maksettavaksi 5 euron viivästymismaksu. Jos terveydenhoitomaksua ei maksa maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.