Tamko Topics 41 / 2021

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

OPISKELIJAKUNTA
1. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!
2. Ehdolle asettuminen jatkuu 12.10. saakka!
3. Tursajaiset 13.10.(Tursaspassitapahtuma)
4. Restart the Student Life voittajat
5. Viskitasting 10.11.

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ
6. Tolun pesäpallopelit 13.10.
7. Kaverin puolesta kyselen -työpaja 4.11.
8. Club International Tampere (CLINT) etsii uusia jäseniä!
9. Taikaseinä Parvessa 12.10.
10. Tolun vakiovuoro 12.10. (ultimate)
11. Tule Taysiin sairaalavapaaehtoiseksi!
12. Parven chat!
13. FabLabin laiteinfot lokakuussa – muista ilmoittautua!
14. Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?
15. Oletko tehnyt vapaaehtoistyötä? Vastaa kyselyyn ja auta graduntekijää!
16. Asianajajapäivystys pääkirjasto Metsossa
17. Vuorovaraus poistuu SportUnin kuntosaleilta 11.10. alkaen 
18. Halloween Kolmiot 28.10.

ENGLISH SUMMARY
19. Degree tutors, application period 11th of October until 14th of November 
20. Tursajaiset 13 October
21. Winners of Restart the Student Life event
22. Tolu’s Finnish baseball games October 13th
23. Club International Tampere (CLINT) is looking for new members!
24. Tolu’s weekly sports shift 12 October 
25. Magic Mirror in Parvi 12th October
26. Shift booking to SportUni gyms ends Mon 11 Oct

OPISKELIJAKUNTA

1. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!

Oletko pohtinut tuutoriksi hakemista? Mikäli sanoit kyllä, niin meillä on sinulle iloisia uutisia: hakuaika vertais- ja degree-tuutorointiin on nyt alkanut. Tuutoroinnista saat opintopisteiden lisäksi uusia kavereita ja mahtavia kokemuksia.

Vertaistuutorointi, hakuaika 11.10 – 14.11.2021
Vertaistuutorit perehdyttävät opiskelijoita TAMKin toimipaikkojen käytäntöihin ja koulutusalan opintoihin sekä uuteen paikkakuntaan ja paikalliseen opiskelijaelämään. Vertaistuutorit ovat uusien opiskelijoiden tukena koko ensimmäisen lukuvuoden 2022-2023. Hae mukaan tästä.

2. Ehdolle asettuminen jatkuu 12.10. saakka!

Tamkon edustajistovaalien ehdolle asettuminen jatkuu tiistaihin 12.10. klo 12 saakka. Vielä siis ehdit mukaan edustajistoon tekemään TAMK-opiskelijan arjesta entistäkin parempaa!

Näin asetut ehdolle: 1. Täytä sähköinen ehdokasilmoitus, 2. Ilmoittaudu myös ehdokaslistalle (Tamkolle ilmoitetut valmiit listat löydät täältä. Voit myös perustaa oman listan). 

Siis häh? Mikä on edustajisto ja miksi mä nyt sinne hakisin? Edustajistossa pääset vaikuttamaan asioihin opiskelijalähtöisesti. Edarissa vaikutat siis siihen, miltä opiskelijan arki TAMKissa ja Tampereella näyttää. Samalla pääset mukaan opiskelijakunnan toimintaan ja saat hyvää kokemusta muun muassa työelämää varten. Edari on myös erinomainen väylä verkostoitua muiden opiskelijoiden kanssa opintojen aikana. Ja kaikkihan tietää, että ne työelämän verkostot luodaan jo opiskeluaikana!

Lue nykyisten edarilaisten kommentit edustajistossa toimimisesta ja siitä, miksi mukaan lähteminen kannattaa.
Edarin infovideon voit katsoa täältä.

3. Tursajaiset 13.10. (Tursaspassitapahtuma)

Tamkon perinteiset Tursajaiset järjestetään keskiviikkona 13.10. klo 12 alkaen. Päivätapahtuma on kaikille uusille opiskelijoille ilmainen. Aloitamme päivän tasan kello 12 TAMKin Taivaallisen rauhan aukiolta (Teiskontien puoleinen aukio), josta jatkamme yhdessä kulkueena kohti Keskustoria, missä vannotaan tärkeä Tursasvala. Keskustorilta matkamme jatkuu yhteisesti kohti Tursasmaata. 

Päivätapahtuma loppuu kello 19, jonka jälkeen siirrytään jatkoille. Parhaiten päivätapahtumassa suoriutuneet ryhmät palkitaan jatkoilla. Jatkopaikkoina toimivat Ravintolamaailma ja Bricks. 

Tapahtuman haalarimerkin saa jatkopaikoilta niin kauan kuin merkkejä riittää. Jos et ole menossa jatkoille, ja haluat haalarimerkin, niin Tursasmaan tapahtuma-alueen infopisteellä on myynnissä pieni määrä Tursajaismerkkejä hintaan 2€. 

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamkon kaikki tapahtumat ovat täysin häirintävapaita, eli minkäänlaista häirintää tai syrjintää ei hyväksytä. Tursajaisissa on mukana koulutetut häirintäyhdyshenkilöt. Tavoitat heidät myös tarvittaessa myöhemmin sähköpostiosoitteesta hairintayhdyshenkilot(at)tamko.fi. 

4. Restart the Student Life -tapahtuman voittajat

Restart the Student Life -rastikilpailun suoritukset on arvioitu ja voittajat ovat selvillä! 6.9.-26.9.2021 käydyn Restart the Student Life rastikilpailun suoritukset on arvioitu ja voittajajoukkueet ovat selvillä. 

PÄÄPALKINNOT JA VOITTAJAJOUKKUEET

 1. Sticky Wingers -lahjakortti: 20LATE
 2. Virtuaalielämys Portaalissa: 20i254
 3. Megazone: 20RH
 4. Pakohuone Mysteeri: Saattohoidot

ARVOTUT PALKINNOT (vähintään 75p suorittaneiden kesken)

 • Irti maasta -kiipeilykokemus: RESTO20
 • Saunaravintola Kuuman kabinetti ja sauna: Suökapaööokerho
 • Space Bowling: 19nurse
 • Solun sauna sis. ruuat ja herkut: Ketkot

Kiitos osallistujille ja paljon onnea voittajille! Restart the Student Life järjestettiin yhdessä Tresilienssi-hankkeen kautta. Lue lisää Tresilienssistä.
Tapahtuman mahdollistivat myös Ammattiliitto Pro, Insinööriliitto, Tradenomiliitto, Kuuma, TOAS, Talentia ry, POAS, NoHo Partners, OP Tampere ja TreSilienssi.

5. Viskitasting 10.11.

Makumatkamme maailman ympäri on tuonut meidät Lahteen, eli suomalaisen viskin kotikonnuille. Tämä Jari Litmasen patsaasta ja mäkihyppytorneistaan tuttu paikkakunta on tuottanut myös erinomaisen herkullisen kattauksen viskejä jotka ovat kotoisin Teerenpelin tislaamolta. Lähdemmekin maistelemaan tätä herkullista tislekattausta koko matkan pellolta pulloon asti.

Matkaamme johtaa Teerenpelin asiantunteva henkilökunta, joka valaisee meitä viskin maistelusta, viskin valmistusprosessista, kuin myös Teerenpelistä yhtiönä. Tällä herkullisella tapahtumalla on hintaa 22€ per osallistuja ja liput tulevat myyntiin kide.appiin tiistaina 12.10. kello 12:00. Tapahtuma on Tamkon jäsenille. Tasting järjestään Tampereen Teerenpelin tiloissa yksityistilaisuutena ja tastingin jälkeen on myös mahdollisuus jäädä ravintolaan viettämään iltaa opiskelijaystävällisesti hinnoiteltujen virvokkeiden parissa.

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

6. Tolun pesäpallopelit 13.10.

Tolu järjestää pesäpallopelit ke 13.10. Kaupin vesitornin kentällä klo 15:45 – 19:00. Paikalla on jonkin verran pesäpallovälineitä lainattavaksi. Kaikki TAMKin opiskelijat ja henkilökunta ovat tervetulleita. Saapumisohje: Kaupinkatu 2:n kohdalta Kaupinpuistonkadulle, mäkeä ylös ja kenttä on vasemmalla.

7. Kaverin puolesta kyselen -työpaja 4.11.

Marraskuun alussa Tamko ja hyvinvointihanke TreSilienssi järjestävät työpajan, johon voit tulla kertomaan joko itsesi tai kaverin puolesta, mikä tekisi TAMKista paremman paikan opiskella, saada ystäviä tai tehdä parempi korkeakoulukokemus. Viime kevään palautteet vietiin laajasti eteenpäin ja haluamme, että jokaisella on mahdollisuus kertoa mielipiteensä, ehdottaa uusia avauksia tai kommentoida nykyistä toimintaa. Työpaja järjestetään torstaina 4.11. klo 16-17 Parvi-tilassa (C2-03). Ilmoittaudu mukaan lomakkeelta, jotta osaamme varata riittävästä tarjoiluja.

8. Club International Tampere (CLINT) etsii uusia jäseniä!

Innostutko kansainvälisyydestä ja tutustuisit mielelläsi eri maista ja kulttuureista tuleviin henkilöihin? Tykkäisitkö järjestää ja osallistua tapahtumiin tai matkoille? Hienoa, sillä meillä on juuri sinulle sopiva kerho: Club International Tampere, eli CLINT. CLINT perustettiin vuonna 2004, jotta TAMKin kansainvälisillä vaihto-opiskelijoilla ja degree-opiskelijoilla olisi mahdollisuus tutustua suomalaiseen kulttuuriin hauskojen aktiviteettien ja tapahtumien kautta.

Haluaisimme, että kaikilla olisi mahdollisuus saada pitkälle vanhuuteen kantavia muistoja opiskeluajasta, ja etsimme nyt joukkoomme ihmisiä, jotka olisivat mukana tarjoamassa kokemuksia kansainvälisille opiskelijoille! Mikäli mietit omaa kielitaitoasi, niin ei hätää, rallienglannillakin pärjää toiminnassa mukana mainiosti.

Jos tykkäät hengailla kaikenlaisten ihmisten kanssa ja saada samalla uusia ystäviä, sekä muutaman lisäpisteen omaa vaihtoasi ajatellen, hae nyt mukaan tästä. Hakulomake on avoinna 18.10.2021 saakka!

9. Taikaseinä Parvessa 12.10.

Tule pelaamaan erilaisia sovelluksia yksin tai yhdessä Parven Taikaseinälle (C2-03) tiistaina 12.10. klo 16 – 17.30! Taikaseinä mahdollistaa uudenlaisen vuorovaikutteisen peliympäristön. Virtuaalitausta helpottaa keskittymään sisältöön ja toimintaan. Voit pelata esim. liikkeellä, silmillä, kosketuksella, puheella ja kytkimillä. Taikaseinä tarjoaa monia tapoja tutkimusmatkailla muun muassa itseymmärryksessä ja itsen tuntemuksessa. Katso kaikki Sparriksen täältä: Opiskelutaidot (tuni.fi)

10. Tolun vakiovuoro 12.10. (ultimate)

Tolun vakiovuoro taas tiistaina 12.10. klo 17:00 – 19:00, lajina ultimate! Vuorolle ei tarvitse olla maksettuna SportUnin jäsenmaksua (sanot vain asiakaspalvelutiskillä tulevasi Tolun vakiovuorolle), ja kaikki TAMKin opiskelijat ja henkilökunta ovat tervetulleita.

11. Tule Taysiin sairaalavapaaehtoiseksi!

Haluatko auttaa ja etsitkö merkityksellistä tekemistä? Tule Tays Keskussairaalaan sairaalavapaaehtoiseksi! Seuraava valmennus on tiistaina ti 12.10. klo 15.30-19.30 Paikassa Tays Keskussairaala, palvelutalon kokoushuone. Samansisältöinen valmennus myös marraskuussa (ti 16.11. klo 15.30-19.30).

Maskien ja turvavälien kanssa uudet sairaalavapaaehtoiset ovat tervetulleita valloittamaan Tays Keskussairaalan! Mikä on OLKA ja OLKA Pirkanmaa? OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa. OLKA on rekisteröity tuotemerkki ja toimii jo 18 paikkakunnalla Suomessa. Lue lisää: www.olkatoiminta.fi.

12. Parven chat!

Parvi on nyt myös chatti! Onko sinulla kysymyksiä tai murheita joihin toivoisit tukea? Parven viikottaisten tukipalvelupäivystysten lisäksi joka perjantai klo 10 – 11 voit tulla juttelemaan Zoomiin chatin kautta. Linkki Zoomiin sekä kaikki Parven toiminta löytyy TAMK Parvi hyvinvointikalenterista: TAMK Parvi hyvinvointikalenteri (tuni.fi)

13. FabLabin laiteinfot lokakuussa – muista ilmoittautua!

FabLab järjestää Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoille ja henkilökunnalle Learning by Doing -infoja suosituimmille digitaalisen valmistuksen laitteille: laserleikkuri, 3D-tulostimet, vinyylileikkuri ja brodeerauskone.
Infoissa FabLabin henkilökunta pitää lyhyen esittelyn laitteen käytöstä ja tämän jälkeen osallistujilla on mahdollisuus halutessaan tehdä mallin mukainen pieni työ kyseisellä laitteella (pois lukien brodeeraus). Mahdollisessa harjoituksessa käytetään FabLabin mallitiedostoa. Tilaisuuksien kieli on suomi.

Infoihin on rajattu määrä paikkoja, joten muistathan ilmoittautua haluamaasi koulutukseen. FabLab sijaitsee Hervannan kampuksen Sähkötalossa, 1. kerroksessa. Infojen aikataulut, ilmoittautumisen ja lisätiedot löydät täältä (TUNI intran uutinen).

14. Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?

Jämäkkyys, eli omien tarpeiden ja rajojen tunteminen sekä niiden kommunikointi rakentavalla tavalla, tukee hyvinvointiamme monella tavalla ja auttaa elämään omannäköistä elämää. Jämäkkyys voi kuitenkin tuntua vaikealta – olenko itsekäs, suuttuvatko muut, jäänkö jostain paitsi jos en tanssi muiden pillin mukaan? Tervetuloa keskustelemaan itsensä arvostamisesta ja rakentavista tavoista viestiä omista tarpeista ja rajoista.

Nyytin chat on paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Opiskelijoille suunnatussa ryhmämuotoisessa chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista asioista. Chatissa voit jutella täysin anonyymisti, eikä etukäteen tarvitse ilmoittautua. Chateissa on aina mukana myös Nyytin vaparit tai työntekijä.

15. Oletko tehnyt vapaaehtoistyötä? Vastaa kyselyyn ja auta graduntekijää!

Tampereen yliopiston hallintotieteiden maisteriopiskelija on tekemässä Pro Gradu -tutkielmaa korkeakouluopiskelijoiden vapaaehtoistyön tekemiseen liittyen. Tutkimus pyrkii kartoittamaan korkeakouluopiskelijoiden erilaisia motiiveja tehdä vapaaehtoistyötä sekä motiivien suhdetta demograafisiin tekijöihin. Tutkimuksen eräs tarkoitus on helpottaa järjestöjen uusien jäsenien hankkimista erityisesti korkeakouluopiskelijoiden keskuudesta tuottamalla avuksi uutta tutkimustietoa. 

Mikäli olet tehnyt tai teet vapaaehtoistyötä, vastaathan kyselyyn täällä. (Arvioitu vastaamisaika noin 5min.)

16. Asianajajapäivystys pääkirjasto Metsossa

Asianajajien järjestämässä päivystyksessä pääkirjasto Metsossa saa maksutonta neuvontaa kaikissa oikeudellisissa asioissa. Asianajaja kertoo, onko asiassa tarpeen hakea oikeudellista asiantuntija-apua tai ohjaa tarvittaessa asiaan perehtyneen asianajajan tai oikean viranomaisen puoleen.

Päivystyksessä ei laadita asiakirjoja tai hoideta muita toimeksiantoja. Lakimiehen kanssa päivystyksessä käydyt keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Yhdelle asiakkaalle on varattu aikaa noin 15 minuuttia. Ei ajanvarausta eikä neuvontaa puhelimitse. Vuoronumeroita saa pääkirjasto Metson vahtimestareilta päivystypäivinä klo 16.30 alkaen. Vuoronumeroita jaetaan kahdeksan kappaletta. Asianajajapäivystykset järjestetään pääkirjasto Metsossa keskiviikkoisin 22.9., 20.10., 17.11. ja 15.12. klo 17-19. Asianajajapäivystys on maksuton. Tervetuloa!

17. Vuorovaraus poistuu SportUnin kuntosaleilta 11.10.

Maanantaista 11. lokakuuta alkaen pääset treenaamaan SportUnin kuntosaleille ilman vuorovarausta. Myös avoimille palloiluvuoroille ja kiipeilemään voi tulla ilman ajanvarausta.

Ryhmäliikuntaan ja sulkapallovuoroihin varataan vuoro tarjontakalenterin kautta. Ryhmäliikunnan ilmoittautuminen aukeaa joka aamu klo 6 alkaen kyseiselle päivällä. Seuraavan viikon sulkapallovaraukset tulevat tarjontakalenteriin varattaviksi torstaisin klo 8.45. Eri yhteisöjen vakiovuoroille pääset pelaamaan ottamalla yhteyttä vuoron yhteyshenkilöön.

Käytä maskia tullessasi liikuntakeskukseen. Leimaa myös kulkukorttisi liikuntakeskuksissa oleviin lukijoihin jokaisella käyntikerralla. Noudata hygieniaohjeita SportUnin tiloissa:

 • Treenaa vain terveenä
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta
 • Käytä maskia muutoin paitsi liikuntasuorituksen aikana
 • Puhdista käyttämäsi välineet
 • Käytä ryhmäliikunnassa pyyhettä maton suojana, tai tuo oma matto
 • Mene ryhmäliikunnassa ja palloiluvuoroilla saliin vasta, kun edelliset ovat poistuneet
 • Tervetuloa liikkumaan! 

18. Halloween Kolmiot 28.10.

Illat pimenevät ja Halloween alkaa olla jo aivan nurkan takana. Pue siis päällesi jotakin karmivaa ja mustavalkoista, niin sulaudut yön pimeyteen. Nappaa kaverisi mukaan ja hiipikää Black & White Halloween Kolmioille Ravintolamaailman Rantaan & Poroon 28.10. klo 22 – 05. Joko mennään!!?!

Bileiden ikäraja on K18. Ennakkolippuja näille huikeille Black & White Halloween Kolmioille saa Kide App -sovelluksesta hintaan 3€. Liput tulevat myyntiin Kide.appiin 14.10. klo 10. Ovelta ostettuna lippu maksaa 5€. Narikkarahaa (3€) kannattaa varata mukaan käteisenä. Jätäthän kuitenkin reppusi kotiin, jotta vältytään turhilta jonoilta. Opiskelijaystävälliset hinnat ovat perinteiseen tapaan voimassa koko yön! Vapaaehtoisena pukukoodina on jotain mustavalkoista, mutta karmivaa.