TAMKO TOPICS 7/2022

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

OPISKELIJAKUNTA 
1. Ystävänpäivätapahtuma TÄNÄÄN 14.2.!
2. Tamkon toimijoiden somepäivät alkavat!
3. Haemme opiskelijaedustajia tutkinto-ohjelmien neuvottelukuntiin

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ 
4. TAMKin postihuoneessa tehdään muutoksia
5. OP: Oman talouden hallinta opiskeluarjessa -webinaari 24.2.!
6. Tamkon jäsenet etuhinnalla Songs for the New World -musikaaliin!
7. Tervetuloa mukaan Parven tomintaan!
8. Vapaa-ajan kaveriryhmätoiminnassa tapaamisia ja tapahtumia
9. OP: Onko osakesäästötili harkinnassa?


1. Ystävänpäivätapahtuma TÄNÄÄN 14.2.

TAMK Parvi järjestää yhteistyössä Tamkon ja SportUnin kanssa ystävänpäivän kunniaksi ulkoilutapahtuman maanantaina 14.2. kello 12–16 Näsijärven rannassa (Naistenlahti, Kekkosenkatu 8–10, maamerkkeinä toimivat Pursiseura ja Satamatoimisto). 

Voit saapua oman aikataulun mukaisesti tai klo 12.15 ja 13.15 lähtevillä yhteislähdöillä halukkaille pääkampukselta, Parven edustalta (B1-24). 

Luvassa on aktiviteetteja, makkaraa, musiikkia ja mahdollisuus vaihtaa kuulumisia TAMKin rehtorin ja johtoryhmän edustajien kanssa.

Lue lisää mm. saapumisesta tapahtumaan intrauutisesta: https://intra.tuni.fi/content/news/34118
Tapahtuman löydät myös Kide.appista: https://kide.app/events/6dfa51cf-e8df-40cd-861a-e3580eec7462

Nappaa siis halutessasi luistimet matkaan, ja tule nauttimaan ystävänpäivätunnelmasta yhdessä muiden kanssa Näsijärvelle!

2. Tamkon toimijoiden somepäivät alkavat!

Tamkon vuoden 2022 toimijat pitävät tällä viikolla somepäivät Tamkon Instagramissa ja Tamkon Facebookissa, joiden aikana toimijat kertovat itsestään ja tehtävistään. Somepäivien tarkoituksena on, että uudet Tamkon sinihuppariset toimijat tulevat kaikille tutuiksi ja pääsette kurkistamaan heidän arkeensa.

Somepäivien aikataulu:
15.2 Joonas hallituksen puheenjohtaja / Hanna hallituksen varapuheenjohtaja
16.2 Jukka edustajiston puheenjohtaja / Kati edustajiston varapuheenjohtaja
17.2 Ville koulutuspolitiikka / Linda sosiaalipolitiikka
18.2 Tuomas H. tuutorointi / Tuomas V. kansainvälisyys
21.2. Arttu tapahtumat / Laura viestintä
22.2. Jutta hyvinvointi ja kulttuuri / Olli sidosryhmät

Tervetuloa seuraamaan ja tutustumaan toimijoihin paremmin!

3. Haemme opiskelijaedustajia tutkinto-ohjelmien neuvottelukuntiin   

Opiskelijaedustajana pääset vaikuttamaan ja edustamaan opiskelijanäkökulmaa TAMKin tutkinto-ohjelmien neuvottelukunnassa.  

Jokaisella TAMKin koulutuksella on neuvottelukunta, jossa koulutus ja työelämä kohtaavat. Neuvottelukunnissa keskustellaan mm. mahdollisuuksista projekteihin sekä opetuksen suhteesta työelämän tarpeeseen. Tapaamisia järjestetään vuodessa 2-4, joten ajallisesti neuvottelukunta ei työllistä kovin paljon.  
 
Haemme innokkaita ja positiivisia kehittäjiä! Parhaimmillaan työryhmäsuhteilla on jopa työllistytty! Neuvottelukuntien meneillään olevat kaksivuotiset toimikaudet kestävät vuoden 2022 loppuun. Tamko järjestää toimikauden alussa perehdytyksen opiskelijaedustajille. Mikäli kiinnostuit, ilmaise kiinnostuksesi opiskelijaedustajalomakkeen kautta tai kysy lisää sähköpostilla: edunvalvonta(at)tamko.fi  

Haemme opiskelijaedustajia seuraaviin neuvottelukuntiin:  

  • Ammatillisen opettajankoulutuksen neuvottelukunta
  • Bioanalytiikan neuvottelukunta
  • Energy and environmental Engineering-neuvottelukunta
  • SOTE YAMK 

AINEJÄRJESTÖT JA OPISKELIJAELÄMÄ

4. TAMKin postihuoneessa tehdään muutoksia

Teiskontien aulassa sijaitsevan postihuoneen käyttö muuttuu 21.2.2022 alkaen. Postihuoneessa olevat lokerikot järjestetään uudestaan. Henkilökohtaiset postilokerot poistuvat ja postilokerot järjestetään yksiköittäin aakkosiin. Muutoksen avulla tehostetaan lokerikkojen käyttöä ja saadaan tilaa postitusta ja postitustarvikkeita varten.

Olemassa olevat opiskelijakerhojen ja yhdistysten lokerot säilyvät postihuoneessa ja nykyinen avain sopii postilaatikkoon, kuten tähänkin asti. Postihuoneeseen kulku tapahtuu jatkossa kulkukortilla. Opiskelijakerhojen vastuuhenkilöille annetaan kulkuoikeus huoneeseen.

Voit jättää postisi postihuoneen seinässä olevaan postiluukkuun

Harjoitustyöt ja muu opiskelijoiden posti opettajille tai palveluyksiköille vastaanotetaan postihuoneen ulkopuolella olevaan postiluukuun, josta vahtimestarit jakavat sen vastaanottajien lokerikoihin kaksi kertaa päivässä. Postiluukkuun voi laittaa kaiken sisäisen ja ulkoisen postin. Eli lähettäessäsi henkilökunnalle tai opettajalle postia, muista merkitä päälle henkilön nimi sekä yksikkö.

Kun lähetät postia ulos ja tuot sen viimeistään klo 14, se ehtii Postin mukaan saman päivän aikana. Kun haluat toimittaa lähetyksen opiskelijan tai ulkopuolisen henkilön noudettavaksi, vie lähetyksesi Kuntokadun puoleiseen G-infoon. Info palvelee arkisin ma-pe klo 8-16.

Lue lisätiedot intrauutisesta tästä: https://intra.tuni.fi/content/news/34373
Tietoa postihuoneen käytöstä saat vahtimestareilta: vahtimestarit.tamk@tuni.fi

5.  OP: Oman talouden hallinta opiskeluarjessa -webinaari

Hei opiskelija! Tilaatko ruokaa usein kotiovelle? Huomaatko harhailevasi nettikaupoissa, kun pitäisi kirjoittaa esseetä? Tuntuuko, että säästäminen ja budjetointi opiskelijana on kerrassaan haasteellista?

Tule mukaan OP Tampereen Finanssikoutsien talouswebinaariin torstaina 24.2. klo 17-18
Webinaarista saat niksejä, miten voit kuluttaa viisaammin, säästää säännöllisesti ja välttyä ylikuluttamiselta.

Pääset mukaan ilmoittautumalla Kide.appin kautta ilmaiseksi:
https://kide.app/events/721d4102-f7df-4793-86fe-24b1c23de448/details
Kuullaan linjoilla!

6. Tamkon jäsenet etuhinnalla Songs for a New World-musikaaliin!

Broadway-musikaali Songs for a New World – Laulu uudelle maailmalle saa ensi-iltansa 28.2.2022 Tampereella Hällä-näyttämöllä. Episodimusikaalin Suomen kantaesityksessä lavalle astuvat tulevat musiikkiteatterin ammattilaiset TAMKin musiikkiteatterilinjalta, bändi sekä Tampereen konservatorion tanssijaopiskelijoita. 

Songs for a New World-musikaali kertoo pysähtymisen hetkestä ihmisen elämässä, jossa ratkeaa katkeaako kamelin selkä, vai pystyykö ottamaan askeleen tuntemattomaan. Teos on ajankohtainen pohdinta siitä mihin yhteiskuntamme on menossa ja kuinka nuoret ihmiset väsyvät jo matkalla aikuisuuteen. Esitykset sijoittuvat talvilomaviikolle.

Tamkon jäsenet saavat lipun esityksiin erikoishinnalla 15€!
Alennetun hinnan saat Lippu.fi palvelusta käyttämällä koodia TAMKO ostotapahtuman yhteydessä tai 
sanomalla ovella TAMKO, ja todistamalla jäsenyytesi näyttämällä opiskelijakorttia.

Jason Robert Brown: Songs for a New World – Laulu uudelle maailmalle
Ensi-ilta: maanantaina 28.2.2022 klo 19, Hällä-näyttämö, Tampere
Esitykset: ke 2.3. klo 18, to 3.3. klo 18, pe 4.3. klo 18, la 5.3. klo 15 ja 18.
Liput: Tamkon jäsenille 15€! Muille 25/18€ (opiskelijat, työttömät, varusmiehet)
Liput voi ostaa ovelta, Lippu.fi myyntikanavista tai bit.ly/tamkmusiikkiliput
Ikäsuositus: 12v.
Kesto: 1,5h ilman väliaikaa
Lisätietoja:  https://sites.tuni.fi/tamkmusiikki/songs/

7. Tervetuloa mukaan Parven toimintaan!

Parvi on instagramissa! Ota @tamkparvi seurantaan ja pysyt perillä Parven toiminnasta, tapahtumista, kilpailuista ja muusta! Ajantasaisen kalenterin löydät tästä linkistä: https://calendar.google.com/calendar/u/0/embed?src=tamkparvi@gmail.com&ctz=Europe/Helsinki. Huomaa, että avaamalla tapahtuman löydät tarkemman selostuksen toiminnasta!

Esimerkkejä ensi viikon toiminnasta:

Pulkkamäki 17.2. klo 13–16
Hervannan laskettelurinteessä! Tapahtuma on täysin maksuton ja avoin kaikille korkeakouluyhteisön opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Paikan päällä on mahdollista saada pulkka lainaan, mutta jos sinulta löytyy oma mäenlaskuväline, suosittelemme ottamaan se mukaan. Ilmoittautumisohjeet löydät täältä!

Insinöörimatikan vertaistuki: Maanantaina (klo 14–17)
Zoomissa ja luokassa B2-25. Voit tulla tekemään matematiikan kotitehtäviä yksin tai porukalla (voi kysyä vinkkejä, jos ei pääse eteenpäin), piipahtaa kysymässä neuvoa jostain matematiikan tunnilla epäselväksi jääneestä asiasta, kerrata tunnilla olleita asioita tai vaikkapa kysyä mikä laskussasi mättää.

Nyytin ryhmächat: Tiistaina klo 18–20
Paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aihepiireistä. Tarkemmat tiedot Nyytin sivuilta: Chat – opiskelijan elämää koskettavista aiheista – Nyyti ry. .

Sparris-paja- Vinkkejä kirjoittamiseen: Tiistaina 1.2. klo 15–16.30 (Zoom)
Onko sinulla vaikeuksia päästä kirjoittamisessa alkuun? Pajassa kuulet vinkkejä, joilla voit helpottaa kirjoittamisen suunnittelua ja valmiiksi saamista. Saat vinkkejä myös esseen kirjoittamiseen. Aiheeseen johdattelee maiju.ketko@tuni.fi.

Sparris-paja- Keskittymiskyvyn tukeminen: Keskiviikkona 16.2. klo 15–16.30.
Miten keskittymiskyky vaikuttaa opiskeluun ja oppimiseen? Millainen on hyvä oppimistilanne tai -paikka? Aiheeseen johdattelee sami.salonen@tuni.fi.

Ohjelmoinnin perusrakenteet- verkkoklinikka Zoomissa: Keskiviikkona 16.2. klo 17–18.30
Haastaako ohjelmointi? Kaipaatko perusteiden kertausta? Tule mukaan ohjelmoinnin perusrakenteiden verkkoklinikalle. Klinikalla otetaan yhdessä haltuun silmukka ja matriisi C++ -kielellä. Voit osallistua, vaikka perusteesi olisivat olleet jollakin toisella ohjelmointikielellä, sillä keskitymme kielen rakenteisiin. Klinikkaa varten ei tarvitse ladata ohjelmia, mutta osallistuminen vaatii tietokoneen käyttöä, eikä onnistu mobiililaitteella. Web-kameraa ei tarvita, mutta mikrofonista on hyötyä. Lisätietoa antaa sanna.sintonen@tuni.fi. https://tuni.zoom.us/j/64500877257

Sparris-paja- Opinnäytetyöpaja Zoomissa: Torstaina 17.2. klo 15–16
Tuntuuko opinnäytetyön aloittaminen hankalalta tai onko sen tekeminen jäänyt jumiin? Pohditaan yhdessä, miten pääset eteenpäin työsi kanssa. Aiheeseen johdattelee aira.luiro@tuni.fi.

Opiskelija, oletko kyllästynyt Zoomin ääressä istumiseen? Haluaisitko tutustua opiskelijatovereihisi kasvokkain? Tervetuloa mukaan opiskelijan korona-ajan hyvinvointi -ryhmään! Ryhmän tavoitteena on parantaa opiskelijoiden hyvinvointia sekä lisätä jaksamista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ilmoittautuminen auki 27.2. saakka. Lue lisää https://intra.tuni.fi/content/event/34215

Nähdään Parvessa!

8. Vapaa-ajan kaveriryhmätoiminnassa tapaamisia ja tapahtumia!

Vapaa-ajan ryhmä- ja kaveritoiminta on täydentävä palvelu ainejärjestö-/kiltatoiminnan, harrastekerhojen ja projektien rinnalle, jotta kaikilla opiskelijoilla olisi yhdenvertainen mahdollisuus luoda sosiaalisia suhteita  koko korkeakouluyhteisön kesken ja tutkinto-ohjelmasta ja vuosikurssista riippumatta. Jos kaipaat uusia kavereita ja mielekästä tekemistä opintojen oheen, niin tule mukaan johonkin ryhmäkerralle! Niin yliopiston kuin Tampereen ammattikorkeakoulunkin opiskelijat ovat tervetulleita.

Intrauutiseen tästä: https://intra.tuni.fi/fi/content/news/34299
Katso lähiviikkojen tapahtumat sekä tapaamiset tästä: https://intra.tuni.fi/content/event/34298#allDates

Tule mukaan sinua kiinnostavien ryhmien ja aktiviteettien tapaamiskerroille, ei tarvitse ilmoittautua etukäteen!

9. OP: Onko osakesäästötili harkinnassa?

📍 Osuuspankin osakesäästötilin voit avata maksutta OP-mobiilissa, helposti ja nopeasti.
📍 Käyt osakekauppaa maksutta kuluvan ja seuraavankin kuukauden, omistaja-asiakkaana muita edullisemmin myös sen jälkeen.  
📍 Osakesäästötilin kautta sijoitat suomalaisyhtiöiden pörssiosakkeisiin verovapaasti. Verot maksat vain voitoista, kun nostat tililtä rahaa. 
📍 Osakesäästötili sopii pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle, joka sijoittaa tilille kertyvät osingot ja myyntivoitot heti uudelleen tilin kautta. Tällöin osakesäästötilin verohyödyistä ja korkoa korolle -ilmiöstä saa parhaan hyödyn. 
📍 Opiskelijaa ilahduttaa se, että osakesäästötili tai sille kertyvät voitot eivät vaikuta opintukeen, jos tililtä ei nosta rahaa. Muistathan, että sinulla voi olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili eli tiliä ei tule avata toiseen pankkiin samanaikaisesti. 
📍 Aloittaa kannattaa heti, sillä aika on sijoittajan paras ystävä.
Innostuitko? Lue lisää ja avaa omasi
👉 op.fi/osakesaastotili