Tamko Topics 44 / 2020

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Julkaiseminen Topicsissa: Tamko Topics lähetetään jäsenille sähköpostitse maanantaisin ja materiaali toimitetaan edellisen viikon keskiviikon aikana Tamkon viestinnän asiantuntijalle osoitteeseen topicsiin(at)tamko.fi.
Tiedotusmateriaali ja uutiset lähetetään suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan englanniksi. Pidätämme oikeuden päättää toimitettujen tekstien julkaisemisesta, muokkaamisesta ja/tai lyhentämisestä. Muistathan kuitenkin, että todennäköisimmin tiedotteesi julkaistaan, kun se on jo valmiiksi tiiviissä muodossa ja molemmilla kielillä kohderyhmästä riippuen.

OPISKELIJAKUNTA

 1. Äänestä Tamkon edustajistovaaleissa!
 2. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!
 3. Tamkon toimisto kiinni marraskuun loppuun saakka
 4. Tamkon jäsenetu päättymässä: 6 viikon Aamulehdet
 5. Lukuvuositarran postitus
 6. Tamkon hygieniapassikurssi 3.11.
 7. Ilmoittaudu Self-Hack -fasilitaattoriksi uusille opiskelijoille tammikuun orientoiville!
 8. Tamko hakee opiskelijaedustajia tutkintolautakuntaan, korkeakouluneuvostoon sekä koulutusten neuvottelukuntiin

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

 1. Opiskelijoiden palauteviikot alkavat, vastaaminen on tärkeää!
 2. Sparris-pajat ja Kysy Erkalta tuokiot kaikille opiskelijoille
 3. PIRATE ry:n syyskokous 27.10.
 4. Opiskelija! Terveydenhuoltosi muuttuu 1.1.2021 alkaen
 5. Tolun vakiovuoro on peruttu toistaiseksi
 6. Opiskelijan terveyspalvelut koronaan viittaavissa oireissa
 7. Asiakasturvallisuus ja kasvomaskit Campusravitalla
 8. Retkeilyä Niihamassa, ilmoittaudu 27.10. mennessä
 9. Digitaaliset työkalut tutuksi Wistec Online -palvelun itseopiskelumateriaalien ja etäkoulutusten avulla
 10. Tule mukaan suunnittelemaan omannäköistä opiskelijaelämää TOAS Hippos -työpajoihin ke 4.11.2020
 11. Uudet mikromoduulit alkavat Y-kampuksella marraskuussa!
 12. Lähde virtuaalivaihtoon, ilmoittautuminen auki 1.11. asti
 13. Verkkokurssi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi

Opiskelijakunta

1. Äänestä tamkon edustajistovaaleissa!

Tamkon edustajistovaalien sähköinen äänestys on käynnissä 20.10. – 4.11.2020 klo 15. Kaikki Tamkon jäsenmaksun maksaneet ja läsnäolevaksi ilmoittautuneet jäsenet voivat äänestää vaaleissa sähköisesti TUNI-sähköpostiin tulevan linkin kautta. HUOM: tarkista roskapostikansiosi, jos et ole muuten saanut äänestyslinkkiä. Uurnavaali järjestetään 4.11. klo 9.00-15.00.

Ehdokkaat, vaalilauseet ja ehdokasesittelyt löydät täältä. Ehdokkaiden esittelyjä luvassa viikolla 44. 

2. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!

Oletko pohtinut tuutoriksi hakemista? Mikäli sanoit kyllä, niin meillä on sinulle iloisia uutisia: hakuaika vertais- ja kansainvälisyystuutorointiin on nyt alkanut. Valitse sinulle sopivin tuutorointimuoto ja hae mukaan! Tuutoroinnista saat opintopisteiden lisäksi uusia kavereita ja mahtavia kokemuksia.

Vertaistuutorointi, hakuaika 5.10 – 15.11.2020 
Kansainvälisyystuutorointi, hakuaika 5.10 – 31.10.2020 

3. Tamkon toimisto kiinni marraskuun loppuun saakka

Vallitsevan koronapandemiatilanteen johdosta Tamkon toimisto on suljettu toistaiseksi marraskuun loppuun saakka. Jos esimerkiksi haluat noutaa lukuvuositarran toimistolta, ilmoita meille etukäteen maililla (toimisto@tamko.fi) tai WhatsAppin kautta: +358 443 826 561. Tamkon työntekijät ovat tavoitettavissa normaalisti ja matalalla kynnyksellä, yhteystiedot.

Vaikka koronapandemia on kiihtymisvaiheessa, Tamkon toiminta jatkuu muuten normaalisti. Tällä hetkellä on aiempaakin tärkeämpää, että opiskelijat voivat ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä. Ole yhteydessä meihin pienimmissäkin asioissa jotka mietityttävät!

Saat myös yhteyden toimistollemme nettisivujen chatin kautta tai maililla: toimisto@tamko.fi

4. Tamkon jäsenetu päättymässä: 6 viikon aamulehdet

Vielä ehdit hyödyntämään Tamkon jäsenedun. Saat Aamulehden kuudeksi viikoksi täysin veloituksetta. Lahjatilaukseen sisältyy Aamulehti digi ja halutessasi myös painettu lehti. Tilaamalla osallistut myös eri arvontoihin, joissa palkintoina tuhat euroa joulurahaa ja 50 euron lahjakortteja.
Tilaa lahjalehtesi Topicsin sähköpostiversiosta. Katso tarkemmat ehdot tilauslomakkeelta. Tilaus on tehtävä viimeistään 1.11.2020.

5. Lukuvuositarran postitus

Poikkeusaika ja pandemia vaativat poikkeuksellisia tekoja, jotta arki sujuu jouhevammin. Nyt voit ostaa postituksen lukuvuositarrallesi! Postituksen voit ostaa Kide.appin kautta.

Opiskelijakunnan jäsenyys tulee olla maksettu ennakkoon useammaksi vuodeksi TAI olet jatkanut jäsenyyttäsi Tamkon nettisivujen kautta, jotta lukuvuositarrasi postitetaan sinulle. Huomioithan, että jäsenyys tarkistetaan ennen lukuvuositarran lähettämistä. Mikäli olet maksanut jäsenyyden tilisiirtona, lähetäthän kuitin sähköpostitse toimisto@tamko.fi, niin saamme tarrasi postiin.

HUOM!Lukuvuositarran voi noutaa opiskelijakunnan toimistolta missä vaiheessa vuotta tahansa ilmaiseksi, kun jäsenyys on voimassa. Tämän toteuttamiseen on useampi vaihtoehto: toimistolle voi tulla itse, opiskelijakortin voi antaa kaverille, joka tulee sen vaihtamaan tai opiskelijakortin voi postittaa palautuskuoren kanssa toimistolle.  Eli ilmaisia vaihtoehtoja tarran vaihtamiseen on tarjolla, muista ilmoittaa asiasta etukäteen toimisto@tamko.fi. Tamkon jäsen voi käyttää ilmaiseksi PIVO-mobiilisovelluksesta löytyvää opiskelijakorttia käyttäessään opiskelija-alennuksia. 

6. Tamkon hygieniapassikurssi 3.11.

Osallistu Tamkon hygieniapassikurssille 3.11.! Kurssilla pääset suorittamaan virallisen hygieniapassin itsellesi, joka on voimassa niin kauan, kunnes toisin ilmoitetaan.

Hygieniapassikurssin hinta on Tamkon jäsenille vain 30€, ei-jäsenille hinta on 50€. Voit ostaa paikkasi kurssille Kide.appista. Hygieniapassikurssi on yhdessä muiden lukuvuoden aikana Tamkon järjestämien kurssien kanssa BONUSRASTI TURSASPASSIIN. Yhdestä lukuvuoden aikana suoritetusta Tamkon kurssista saat BONUSRASTIIN leiman. This course is only in Finnish. Lisätiedot tapahtumasta.

7. Ilmoittaudu Self-Hack -fasilitaattoriksi uusille opiskelijoille tammikuun orientoiville!

Self-Hack on orientoivilla päivillä osalle uusille opiskelijoille toteutettava inspiroiva työapaja, jonka avulla on tarkoitus auttaa osallistujia löytämään elämälleen suunta. Fasilitaattorin tehtävä on ohjata omaa opiskelijaryhmää, luoda mukava ilmapiiri, johtaa päivän kulkua sekä tukea ryhmän työskentelyä. Fasilitaattorina pääset itse tekemään Self-Hackin sekä osallistut koulutukseen. Fasilitaattorina saat todistuksen toiminnasta, fasilitattorin oman haalarimerkin sekä t-paidan kiitokseksi.

Lähde mukaan, jos sinulla on aito motivaatio auttaa uusia opiskelijoita ja innostus luoda yhteisöllistä ilmapiiriä orientoiviin päiviin. Jos sinulla on mitään kysyttävää Self-Hackista tai fasilitaattorina toimimisesta, laitathan meille viestiä: self-hack.tamk@tuni.fi. Ilmoittaudu fasilitaattoriksi.

8. Tamko hakee opiskelijaedustajia tutkintolautakuntaan, korkeakouluneuvostoon sekä koulutusten neuvottelukuntiin

Etsimme tutkintolautakuntaan ja korkeakouluneuvostoon neljää opiskelijaa, jotka ovat kiinnostuneita vaikuttamaan ja tuomaan esille opiskelijanäkökulmaa. Lisäksi haemme innokkaita ja positiivisia opiskelijaedustajia koulutusten neuvottelukuntiin. Haut ovat avoinna 9.11.2020 saakka. Lisätiedot hakukohteittain.

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

9. Opiskelijoiden palauteviikot alkavat, vastaaminen on tärkeää!

Onko TAMKissa onnistuttu pitämään yllä hyvää ilmapiiriä ja vuorovaikutussuhteita? Miten tiedonkulku toimii? Miten etäopiskelu on vaikuttanut hyvinvointiisi ja opintojen sujumiseen? 

Opiskelijoiden palauteviikkoja vietetään tänä syksynä 26.10.-14.11.  Saat sähköpostiisi kyselylinkin maanantaina 26.10. osoitteesta studentfeedback.tamk@tuni.fi. Mikäli linkkiä ei näy, niin tarkista myös roskapostikansiosi. Palautteesi on tärkeä! Muistathan siis vastata kyselyyn! Lisätietoja palauteviikoista löydät intrasta.

10. Sparris-pajat ja Kysy Erkalta tuokiot kaikille opiskelijoille

Tule mukaan erityisopettajien vetämiin kohtaamisiin, jossa voidaan keskustella osallistujen toiveiden mukaan mistä vaan, mutta olemme myös kohdentaneet kunkin pajan myös eri teemoille: oppimisen menetelmät, ajanhallinta, lukemisen ja kirjoittamisen taidot ja tekniikat sekä opinnäytetyö. Etäopiskelun haasteet ja niihin ratkaisujen löytäminen noussee tapaamisissa esille. Kaikki tapaamiset ovat etänä,ja mukaan pääset alla olevien zoom-linkkien kautta. 

Tapaamiset viikolla 44:
Keskiviikko 28.10. klo 16.00-17.30 Sami Salonen, Oppimisen taitoja ja ajanhallintaa
Torstai 29.10. klo 16.00-17.30 Sari Hanska, Vinkkejä ja apuvälineitä kielten opiskeluun

Katso muut tapaamiset täältä.

11. Pirate ry:n syyskokous 27.10.

PIRATE ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään 27.10. auditoriossa G00-10 klo 17:00 alkaen. Kaikki PIRATE ry:n jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen! Syyskokouksen aikana valitaan hallitus vuodelle 2021 ja ehdolle voi asettua jokainen PIRATE ry:n jäsen. Kokouksessa käydään myös läpi muun muassa vuoden 2021 talousarvio ja toimintasuunnitelma.

Jos haluat hakea PIRATE ry:n hallitukseen, muttet pääse paikalle syyskokoukseen, voit lähettää hakemuksesi sähköpostiosoitteeseen hallitus@piratery.fi. Hakemuksesi esitetään syyskokouksessa ja se voi olla kirjallisena tai vaikka videon muodossa!

Jos on kysyttävää syyskokoukseen tai hallitustoimintaan liittyen, ota rohkeasti yhteyttä vaikka Facebookin tai sähköpostin (hallitus@piratery.fi) kautta!

12. Opiskelija! Terveydenhuoltosi muuttuu 1.1.2021 alkaen

Ammattikorkeakouluissa tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijoita koskeva YTHS-uudistus astuu voimaan 1.1.2021 alkaen. Mikä ihmeen YTHS-uudistus? Tiivistettynä uudistus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi TAMKissa AMK-tutkintoa tai YAMK-tutkintoa suorittavan läsnä olevan opiskelijan terveydenhoitopalvelut siirtyvät kaupungin opiskeluterveydenhuollosta YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) puolelle.  

Tamkokin viestii YTHS-uudistuksesta pitkin loppuvuotta ja ensi vuoden puolella. YTHS:n alaisuudessa saat itsellesi edulliseen hintaan kattavan terveydenhoidon, joilla pidät huolta itsestäsi. YTHS:n sivuilta löydät jo nyt kattavasti tietoa uudistuksesta: https://www.yths.fi/yths/yths-2021/

13. Tolun vakiovuoro on peruttu toistaiseksi

Tolu seuraa valtioneuvoston suositusta peruuttaa aikuisten sisällä tapahtuva ryhmäliikunta, ja siten tiistain vakiovuoro on peruttu toistaiseksi.

14. Opiskelijan terveyspalvelut koronaan viittaavissa oireissa

Hei opiskelija! Jos tunnet hengitystieoireita tai muita koronavirukseen viittaavia oireita tai muusta syystä epäilet tartuntaa, ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse. Tullinkulman opiskeluterveydessä (Hammareninkatu 7, 2. ja 4.krs.) opiskelijoita hoitaa kolme vastuutiimiä. Ajanvaraus maanantaista torstaihin klo 8.15–14 ja perjantaisin klo 8.15–13.

Tiimi 1: Tekniikka, Metsätalous, Media, Energy and Environmental Engineering, Media and Arts, puhelin 040 806 2454
Tiimi 2: Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala (paitsi sosionomit), Matkailu-, ravitsemis- ja talousala, Nursing, puhelin 040 806 2459
Tiimi 3: Musiikki, Liiketalous, Tietojenkäsittely, Sosiaaliala (sosionomit), International Business, Software engineering, puhelin 040 806 2455

Opiskeluterveydenhuollon ollessa suljettu ota yhteyttä Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7–22). Lisätietoja löytyy osoitteista www.tampere.fi/opiskeluterveydenhuolto ja www.tampere.fi/koronavirus

15. Asiakasturvallisuus ja kasvomaskit campusravitalla

Käytäthän Campusravitalla asioidessa kasvomaskia aina jonottaessa, asioidessa linjastoilla ja maksaessasi. Huomioithan turvavälit ja käsihygieniastasi tullessasi asiakkaaksemme, etkä asioi kampuksella, mikäli koet itsesi sairaaksi tai oireiseksi. Nykyohjeistuksen mukaisesti asiakaspaikoista saa olla 50% käytössä, eikä tuoleja saa siirtää paikoiltaan. Huolehdi käytetyt kasvomaskit heti käytön jälkeen roskiin.

16. Retkeilyä Niihamassa, ilmoittaudu 27.10. mennessä

Hämeen Partiopiirin toinen opiskelijatapahtuma järjestetään ke 28.10. klo 18.00 alkaen Niihaman Majalla. Paikalle voit saapua itsellesi sopivaan aikaan, mutta saavuthan viimeistään klo 20.00 mennessä, jotta ehdit tekemään rasteja sekä grillaamaan itsellesi iltapalaa. Löydät järjestäjät grillikatoksen luota. Ilmoittautumisia toivotaan etukäteen, jotta tapahtumaan osataan varata oikea määrä ruokatarvikkeita. Ilmoittauduthan viimeistään 27.10.

Tapahtuma on maksuton, päihteetön ja löydät sen myös TAMKO:n Tursaspassista! Osallistua voi sekä ei-partiolaiset että partiolaiset. Lisätietoja ja ilmoittautumiset.

17. Digitaaliset työkalut tutuksi Wistec Online -palvelun itseopiskelumateriaalien ja etäkoulutusten avulla

Tampereen korkeakouluyhteisön henkilökunnalle ja opiskelijoille on käytössä Wistec Online -palvelu. Palvelusta löydät itseopiskelumateriaalia osaamisen kehittämisen tueksi. Portaalin koulutuskokonaisuudet sisältävät ohjevideoita sekä osaamistestejä digitaalisiin työkaluihin ja ympäristöihin liittyen sekä paljon tietoa digitalisaatioon liittyvistä teemoista.    

Wistec Online -palvelussa voit opiskella missä ja milloin tahansa. Voit suorittaa koulutuskokonaisuuksia etenemällä askel askeleelta koko kokonaisuuden läpi tai poimia juuri sen hetkiseen tarpeeseen sopivan muutaman minuutin videon katsottavaksesi. Lisätietoa ja linkit WistecOnline-portaaliin ja etäkoulutuksiin. 

18. Tule mukaan suunnittelemaan omannäköistä opiskelijaelämää TOAS Hippos -työpajoihin ke 4.11.2020

Onko sinulla hyviä ideoita, joilla opiskelija-asumisesta voisi tehdä vielä piirun verran parempaa? Kutsumme sinut mukaan suunnittelemaan Hippoksen uudenlaista opiskelijaelämää yhteisiin, etänä pidettäviin työpajoihin.

Työpajat toteutetaan Zoom-meetingissä keskiviikkona 4.11. klo 14–18 välisenä aikana. Ilmoittaudu pajoihin.
Lisätiedot

19. Uudet mikromoduulit alkavat Y-kampuksella marraskuussa!

Y-kampuksella alkaa uusi mikromoduulien sarja, teemana kestävä yrittäjyys. Mikromoduuleja on kolme ja jokainen mikromoduuli on yhden opintopisteen arvoinen. Voit valita kaikki mikromoduulit tai vain yksi tai kaksi.

Lue lisää mikromoduulien englanninkielisiltä sivuilta:  
Being a sustainable entrepreneur
Sustainable business modeling
Measuring the impact of your actions

20. Lähde virtuaalivaihtoon, ilmoittautuminen auki 1.11. asti

The Hague Networkin virtuaalivaihtoprojekti THN Virtual Exchange -vaihtojakso alkaa keväällä 2021. Kurssit pyörivät virtuaalisesti välillä helmikuu – toukokuu 2021. Tarjolla pilottivaiheessa on 6 kurssia, jotka muodostavat yhteensä 30 opintopisteen ”vaihtojakson”. Opintojaksojen hyväksyntä ja soveltuvuus tulee tarkistaa omasta koulutusohjelmasta.

Kiinnostuitko? Tutustu hakuun ja hakuehtoihin huolellisesti täällä.
Ilmoittautumisen deadline on 1.11.2020. Ilmoittautumiset tehdään Eeva Heikkilälle: eeva.heikkila@tuni.fi.

21. Verkkokurssi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi

Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa opiskelijoille 13.10. alkaen uuden verkkokurssin ”Vastavirrasta myötävirtaan”, johon opiskelija voi osallistua oman aikataulunsa mukaan. Kurssi sopii kaikille opiskelijoille, jotka haluavat saada uusia ideoita ja näkökulmia opiskeluun ja tukea jaksamiseen. Lue lisää sähköisestä kurssioppaasta.

Mielenterveyden keskusliitto.