Tapahtumat ovat osa opiskelijaelämää

Seisot Syyskuisena päivänä Keskustorilla 1500 muun opiskelijan kanssa ja olet pukeutunut luokkasi kanssa mitä ihmeellisimpiin naamiaisasusteisiin. Aurinko paistaa ja joku sinihupparinen tyyppi höpisee mikrofoniin erilaisia lauseita, joita toistat kovaan ääneen.

Opiskelusi on vasta alkanut ja mietit: ”Tälläistäkö se tulee olemaan seuraavat neljä vuotta?”

Tuo kuvailemani hetki on varmaankin monelle meistä tuttu muisto Tamkon Tursajaisista. Tämä aloittaneiden opiskelijoiden tapahtuma on monelle yksi ensimmäisistä tapahtumista opiskelu-urallaan. Tamkon perinteinen tapahtuma järjestettiin tänä vuonna jo 81. kerran, joka on muuttunut historian saatossa hyvin vähän. Perinteisiin kuuluu kulkue läpi Tampereen, vala sekä rastikierros. Päivätapahtuman jälkeen onkin viralliset jatkot paikallisessa ravintolassa.

110-vuotias Tamko on vuosien saatossa järjestänyt monenlaisia tapahtumia, isompia sekä pienempiä. On ollut erilaisia ruokamaisteluita, ruskaretkiä, sitsejä sekä perinteisiä jatkotapahtumia. Nykyään tapahtumissa näkyy murros poispäin alkoholipainotteisuudesta. Alkoholittomien tapahtumien kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Tämä on erittäin hienoa, että opiskelijatapahtumat eivät ole enää pelkästään ravintoloissa tanssimista yömyöhään vaan löytyy jokaiselle itseään kiinnostavaa vapaa-ajan tekemistä. Olkoon tapahtuma alkoholillinen tai alkoholiton, niitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat helposti lähestyttäviä, turvallisia sekä kaikki ovat tervetulleita osallistumaan.

Tamko ei kuitenkaan ole ainoa taho, joka järjestää tapahtumia Tampereella. Tamkon sidosryhmät ovat suurimpia tapahtumienjärjestäjiä, joilta löytyy mitä erilaisimpiatapahtumia kaikille opiskelijoille. Oli se sitten saunailtoja, bubivisoja, baarikierroksia tai pihapelitapahtumia, kaikilla näillä on loppujen lopuksi sama tarkoitus: luoda yhteisöllisyyttä sekä irtiottoa opiskeluarjesta.

Vaikka tapahtumia järjestetäänkin melkein joka päivä, kannattaa muistaa ettei kaikkeen ole pakko osallistua. Tiedän itsekin miten hauskaa se olisi osallistua jokaiseen mahdolliseen tapahtumaan mitä järjestetään, mutta oma hyvinvointi ja ajankäyttö tulee aina etusijalle. Omaa jaksamista on hyvä kuunnella tapahtumienkin suhteen.

Loppusanoiksi haluan rohkaista kaikkia opiskelijoita ottamaan osaa moniin eri tapahtumiin ja nauttimaan niistä täysin rinnoin, tietysti oman hyvinvoinnin mukaan. Tapahtumat ovat osa opiskelijaelämää, ja niistä voi löytyä elinikäisiä ystäviä. Näitä tapahtumissa koettuja hienoja hetkiä voi lämmöllä muistella vielä vuosienkin päästä. Toivon henkilökohtaisesti, että tapahtumat tulevat olemaan suuri osa opiskelijakulttuuria vielä seuraavan 110 vuoden jälkeenkin.

Kirjoittaja on Tamkon hallituksen tapahtumavastaava Arttu Laukkanen.