Tamko Topics 47 / 2021

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

OPISKELIJAKUNTA
1. Verenluovutus TAMKilla 29.11. (Tursaspassitapahtuma)
2. Tamko & OP: Ensiasunnon ostajan ilta 30.11.
3. Haemme opiskelijaedustajia TAMKin hallintoon
4. Portti Työelämään tammikuussa 2022
5. Hyvinvointikierros

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ
6. Kela: Maksamaton terveydenhoitomaksu voidaan kuitata joulukuun opintorahasta
7. Tolun vakiovuoro 23.11.
8. Kaipaatko apua insinöörimatikkaan, lääkelaskuihin tai kertausta ruotsin alkeista? Tule Parveen!
9. Wellbeing Lab:n kehonkoostumusmittaukset SportUnin liikuntakeskuksissa
10. Uusi Sustainability Podcast: Mitä korkeakoulututkinnoista puuttuu? Kuinka jaamme tietoa tulevaisuudessa?
11. Career talks with Tampere alumni: Verkostojen merkitys urapolulla 24.11.
12. Campusravitan CampusGrill avautuu 23.11.
13. Vaikeuttaako kaamosaika arkeasi? Tule opintokuraattorin kaamospajaan!
14. Tolun syyskokous 29.11.2021
15. Opiskelija, ilmoittaudu opiskeluhyvinvointia tukevalle opintojaksolle!
16. Valokuitunen pääkampuksella 25. ja 30.11.

OPISKELIJAKUNTA

1. Verenluovutus TAMKilla 29.11. (Tursaspassitapahtuma) 

SPR Veripalvelun ja Tamkon jo perinteeksi muodostunut lukuvuoden ensimmäinen verenluovutus järjestetään tänä syksynä maanantaina 29. marraskuuta. Tervetuloa ojentamaan auttava kätesi kello 10 – 15 välillä pääkampuksen B-aulan lämpiöön (Campusravitaa vastapäätä). Ruuhkien välttämiseksi verenluovutukseen suositellaan varaamaan aika ennakkoon veripalvelun nettisivujen kautta valitsemalla valikosta ”yksityistilaisuudet” ja sieltä kohta ”TAMK 29.11.”. Tapahtuma on esteetön, sillä paikalle pääsee myös hissiä käyttäen.

Sopivuutesi luovuttajaksi voit testata etukäteen täältä ja tämänhetkisen veren tarpeen löydät täältä. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus, sillä pelkkä opiskelijakortti ei riitä. Tarvitset lisäksi suomalaisen sosiaaliturvatunnuksen, jotta voit luovuttaa verta (löytyy esim. Kela-kortista). Tapahtumasta saa myös Tursaspassi-leiman!

2. Tamko & OP: Ensiasunnon ostajan ilta 30.11.

Haaveiletko omasta kodista? Tervetuloa Tamkon ja Tampereen OP:n ensiasunnon ostajan tilaisuuteen, jossa OP Tampereen asiantuntijat kertovat, miten omistusasuntoa varten kannattaa etukäteen säästää, mitä asuntolaina vaatii ja mitä sinun tulee tietää asuntoa ostaessasi. Olipa oma koti ajankohtainen juuri nyt tai vasta tulevaisuudessa, on tämä oiva tilaisuus kysyä ja oppia uutta.

Tarjolla kahvit ja pientä purtavaa. Tilaisuus järjestetään TAMKin pääkampuksen HUBsin backstagella (C1-22) 30.11. kello 16.30. Tapahtuma on ilmainen Tamkon jäsenille, ja mukaan mahtuu vain 50 ensin ilmoittautunutta, eli kannattaa olla nopea! Ilmoittautuminen Kide.appin kautta 23.11. klo 15 mennessä. 

Tamkon tapahtumat ovat täysin häirintävapaita (tavoitat häirintäyhdyshenkilöt: hairintayhdyshenkilot(at)tamko.fi). Saatavilla lisätietoa tapahtuman saavutettavuudesta tai esteettömyydestä (ota yhteyttä: saavutettavuus@tamko.fi).

3. Haemme opiskelijaedustajia TAMKin hallintoon 

Tamko hakee lakisääteisiä opiskelijaedustajia TAMKin hallintoon. Opiskelijaedustajana pääset vaikuttamaan ja edustamaan opiskelijanäkökulmaa TAMKin hallinnossa. 

Koulutusten neuvottelukuntien opiskelijaedustajat 

Jokaisella TAMKin koulutuksella on neuvottelukunta, jossa koulutus ja työelämä kohtaavat. Neuvottelukunnissa keskustellaan mm. mahdollisuuksista projekteihin sekä opetuksen suhteesta työelämän tarpeeseen. Tapaamisia järjestetään vuodessa 2-4, joten ajallisesti neuvottelukunta ei työllistä kovin paljon. 

Haemme innokkaita ja positiivisia kehittäjiä! Parhaimmillaan työryhmäsuhteilla on jopa työllistytty! Neuvottelukuntien meneillään olevat kaksivuotiset toimikaudet kestävät vuoden 2022 loppuun. Tamko järjestää toimikauden alussa perehdytyksen opiskelijaedustajille. Mikäli kiinnostuit, ilmaise kiinnostuksesi opiskelijaedustajalomakkeen kautta tai kysy lisää sähköpostilla: edunvalvonta(at)tamko.fi 

Haemme opiskelijaedustajia seuraaviin neuvottelukuntiin: 

 • Ammatillisen opettajankoulutuksen 
 • DP in Energy and Environmental Engineering 
 • Terveys ja hyvinvointiteknologian 
 • Ensihoitaja

4. Portti Työelämään tammikuussa 2022 (Tursaspassitapahtuma)

Vuoden 2022 Portti Työelämään järjestetään jälleen perinteiseen tapaan livenä TAMKin pääkampuksella 25. – 27.1.2022 klo 10 – 14. Portti Työelämään on vuosittain tammikuussa järjestettävä matalan kynnyksen rekrytointitapahtuma, jossa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsevät tutustumaan ja juttelemaan eri alojen organisaatioiden kanssa heidän tarjoamistaan työmahdollisuuksista. Tarjolla on laaja kattaus erilaisia organisaatioita sekä niiden tarjoamia työ-, harkka- ja opparipaikkoja.   

Tapahtumapäiviä on jaoteltu, mutta kannattaa tsekata kaikkien päivien organisaatiot, jotta osaat poimia itsellesi kiinnostavimmat ja saapua ständeille kyselemään lisää! Tapahtumaan ilmoittautuneiden organisaatioiden esittelyt tulevat esille porttityoelamaan.fi-sivustolle joulukuun alussa.

Tapahtumapäivien jaottelu:
25.1. Tekniikka
26.1. ICT + Tekniikka
27.1. Sosiaali- ja terveysalat, liiketalous, palveluliiketoiminta, musiikki ja media 

5. Tampere loves students – Hyvinvointikierros jatkuu!

Tampere on pullollaan opiskelijaystävällisiä ravintoloita. Opiskelijaedut saadaksesi, vilauta vain opiskelijakorttiasi (tai Pivoa) maksun yhteydessä! Tsekkaa ravintoloiden ajankohtaiset opiskelijaedut Opiskelijan Tampereen nettisivuilta

Mikä ihmeen Hyvinvointikierros? Hyvinvointikierroksen ideana on rohkaista korkeakouluyhteisön opiskelijoita tutustumaan Tampereen opiskelijaystävällisiin palveluihin joko yksin tai kaverin kanssa. Kokeiltuasi palveluita, voit vastata Tampereen kaupungin kyselyyn, johon vastanneiden kesken arvotaan palkintona kulttuuriin ja hyvinvointiin liittyviä lahjakortteja. Arvonta suoritetaan joulukuun 2021 alussa ja voittajille ilmoitetaan voitosta sähköpostitse. 

Pääset tutustumaan palvelulistaukseen kaupungin nettisivuilla. Palautekysely löytyy samalta sivulta. Hyvinvointikierros on osa Tampereen kaupungin, Tamkon ja TREYn kumppanuusyhteistyötä, jonka tavoitteena on kehittää Tamperetta kohti Suomen opiskelijaystävällisintä kaupunkia.

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

6. Kela: Maksamaton terveydenhoitomaksu voidaan kuitata joulukuun opintorahasta

Terveydenhoitomaksu voidaan kuitata niiden korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta, jotka eivät ole maksaneet maksua muistutuksesta huolimatta. Kela lähetti lokakuun lopussa maksumuistutuksen opiskelijoille, jotka eivät olleet maksaneet terveydenhoitomaksua ajoissa. Terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 30.9.2021 niille opiskelijoille, jotka ilmoittautuivat syyslukukaudelle 2021 läsnä olevaksi viimeistään 30.9.2021.

Jos opintorahaa saava opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää terveydenhoitomaksun ja viivästymismaksun opintorahasta. Tähän ei tarvita opiskelijan suostumusta. Kela kuittaa maksut joulukuun opintorahasta. Terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa, ja viivästymismaksu on 5 euroa. Jos terveydenhoitomaksu ja viivästymismaksu kuitataan opintorahasta, opiskelija saa opintorahaa 40,80 euroa vähemmän.

Kuittaaminen ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista, joten opiskelijan kannattaa tarkastaa, onko Kela kuittaamassa terveydenhoitomaksun opintorahasta. Opiskelija näkee terveydenhoitomaksun tiedot OmaKelasta kohdasta Perinnät. Jos maksua ei voida kuitata, opiskelijan kannattaa maksaa maksu mahdollisimman pian. Jos opiskelija ei maksa maksua eikä sitä saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Maksu voidaan kuitata opiskelijan pyynnöstä myös muusta Kelan maksamasta etuudesta. Tässä tilanteessa opiskelijan täytyy olla yhteydessä Kelan perintäkeskukseen. Perintäkeskus palvelee arkisin klo 9–16.

7. Tolun vakiovuoro 23.11. (Futsal)

Tolun vakiovuoro taas tiistaina 16.11. klo 17:00 – 19:00, lajina Futsal. Vuorolle ei tarvitse olla maksettuna SportUnin jäsenmaksua, sanot vain asiakaspalvelutiskillä tulevasi Tolun vakiovuorolle. Kaikki TAMKin opiskelijat ja henkilökunta ovat tervetulleita.

8. Kaipaatko apua insinöörimatikkaan, lääkelaskuihin tai kertausta ruotsin alkeista? Tule Parveen!

TAMK Parvessa järjestetään vertaisohjausta haastaviksi koettuihin aineisiin. Paikalla on aina vertaisopiskelija ja voit tulla paikalle silloin kun sinulle sopii. Katso tarkemmat ajat TAMK Parvi hyvinvointikalenterista tai ”Pienryhmätoiminta opintojen tukena” -otsikon alta: TAMK Parvi hyvinvointikalenteri (tuni.fi)

9. Wellbeing Lab:n kehonkoostumusmittaukset SportUnin liikuntakeskuksissa

Haluatko tietää, miten kehosi voi juuri nyt? Kehonkoostumusmittauksen avulla saat kattavan raportin kehosi koostumuksesta ja hyvinvoinnista. Wellbeing Labin fysioterapiaopiskelijat saapuvat SportUnin liikuntakeskukselle seuraavanlaisella aikataululla:

 • to 25.11. klo 10-14 Kauppi
 • to 2.12. klo 10-14 Hervanta

Kehonkoostumusmittauksen hinta on 10€. Maksu kortilla tai MobilePay (Ei käteistä)! Tervetuloa mittaukseen!

10. Uusi Sustainability Podcast: Mitä korkeakoulututkinnoista puuttuu? Kuinka jaamme tietoa tulevaisuudessa?

Nyt korvat hörölle ja kuuntelemaan uutta kestävän kehityksen podcastia! Ensimmäinen vieraamme on Jussi Hannunen, suunnittelija TAMKin Koulutuksen kehittämispalveluista, joka keskusteli kanssamme korkeakoulujen roolista opiskelijoiden uran tukemisessa. Puhuimme myös verkostoitumisesta huonosti hyödynnettynä pääomana, ja siitä, miten podcastit saattavat olla tulevaisuuden tiedonjakokanava myös korkeakouluissa.

Sustainability Podcast on TAMKin Koulutuksen kehittämispalveluiden harjoittelijatiimin tuottama julkaisu, jossa haastatteluja tehdään vaihtuvien vieraiden kanssa joko englanniksi tai suomeksi. Kuuntele uusin englanninkielinen podcast tästä.

11. Career talks with Tampere alumni: Verkostojen merkitys urapolulla 24.11.

Syksyn uusi webinaarisarja kutsuu kaikki korkeakouluyhteisömme opiskelijat ja alumnit alasta riippumatta kuulemaan tarinoita työelämästä ja inspiroitumaan erilaisista urapoluista. Tilaisuudessa korkeakouluistamme valmistuneet alumnit jakavat uratarinoitaan kuulijoille. 

Syksyn kolmannessa tilaisuudessa aiheena on erilaisten verkostojen merkitys urapolulla. Tule mukaan 24.11. kello 16 – 17 Zoom-yhteydellä. Ilmoittautuneille lähetetään Zoom-osallistumislinkki ennen tapahtumaa. Ilmoittaudu mukaan täältä. Tilaisuus on maksuton.

Ohjelma

 • Tilaisuuden avaus
 • Alumnitarinat
 • Susanna Lohiniemi, toiminnanjohtaja, Tampereen Lastenklinikan Tuki ry
 • Henna Paakinaho, markkinointipäällikkö, Solita
 • Loppusanat

12. Campusravitan CampusGrill avautuu 23.11.

Kauan odotettu CampusGrill avautuu jälleen 23.11.! CampusGrill avoinna tiistaista perjantaihin kello 11 – 15. Syö paikan päällä tai ota mukaan! 

13. Vaikeuttaako kaamosaika arkeasi? Tule opintokuraattorin kaamospajaan!

Opintokuraattori Johanna järjestää kaamospajoja viikottain. 23.11. klo 16 – 17 koristellaan pipareita ja nautitaan glögiä. Samalla harjoitellaan tietoisuustaitoja ja selätetään kaamosaika yhdessä.Katso tarkemmat tiedot TAMK Parvi hyvinvointikalenterista.

14. Tolun syyskokous 29.11.2021

Tampereen orastavat lihakset urheiluseura – Tolu ry järjestää sääntömääräisen syyskokouksensa 29.11.2020 klo 17:00. Kokoustila kampuksella tarkentuu myöhemmin. Kaikki TAMKin opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan. Syyskokouksessa valitaan uusi hallitus toimikaudelle 2022-2023 .

15. Opiskelija, ilmoittaudu opiskeluhyvinvointia tukevalle opintojaksolle!

Haluaisitko vahvistaa hyvinvointiasi ja suorittaa samalla opintopisteitä? Pohditko hyvinvoinnin asioita mieluiten itseksesi vai haluaisitko jutella hyvinvointiin liittyvistä teemoista muiden opiskelijoiden kanssa ja saada vertaistukea?

Joulukuun alkajaisiksi starttaa kolme erilaista opiskeluhyvinvointia tukevaa opintojaksoa: itsenäiseen työskentelyyn perustuva, osallistavia työpajoja sisältävä sekä englanninkielinen opintojakso. Opettajana kursseilla toimii opintokuraattori Annina Vilkas.

Kurssit:
NN00FU45 Mielen hyvinvointia opiskeluarkeen 3 op (1.12.2021-27.2.2022)
Itsenäistä opiskelua verkko-oppimisympäristön ohjaamana. Suoritustapa: valitsemasi hyvinvointi- ja elämäntaito-ohjelma sekä siihen liittyvät teemaraportit + valitsemasi kirja ja siihen liittyvä kirjareflektio verkkokeskusteluna

NN00FU46 Mielen joustavuutta opiskeluarkeen 3 op (1.12.2021-27.2.2022)
Kurssi pohjautuu arvo-, hyväksyntä- ja mindfulness-pohjaisiin menetelmiin. Se tarjoaa uudenlaista näkökulmaa opiskeluarjen haasteiden kohtaamiseen (esim. keskittyminen, aikaansaaminen, motivaatio, stressi, mielialapulmat) sekä johdattaa kohti itselle merkityksellistä elämää. Suoritustapa: sisältää viisi osallistavaa työpajaa, jotka rytmittävät itsenäistä työskentelyä; työpajoissa keskitytään tiettyihin teemoihin, tehdään harjoituksia sekä varataan aikaa keskustelulle ja kysymyksille. 

NN00FU47 Finding Balance In Student Life 2 cr (1.12.2021-27.2.2022)
Based on wellbeing and life skills program. Offers practical tools for enhancing wellbeing and addressing motivation challenges as well as stress-related issues. Consists of self-paced online learning (series of podcasts, videos and learning exercises), you will also need to acquire additional knowledge in literature. Individual assignments: learning diary and reflection paper. Learning materials are in English (opintojakson voi suorittaa myös palauttamalla tehtävät suomeksi).

Opintojaksot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita käsittelemään mielen hyvinvointia sekä työskentelemään ajatusten ja tunteiden kanssa. Opintojaksoilla voi oppia uusia taitoja ja toimintamalleja, joita voi hyödyntää haastavissa elämäntilanteissa. Ilmoittautuminen päättyy 30.11. Opintojaksojen toteutus: 1.12.2021-27.2.2022. Lisätietoja opinto-oppaasta: Yhteiset vapaasti valittavat opinnot, 2021.

Huomioithan, että opintojaksot eivät välttämättä sovellu tai tarjoa riittävää tukea, mikäli kärsit ajankohtaisesti vaikea-asteisesta mielenterveyden ongelmasta tai akuutista kriisistä. Mielenterveydellisissä asioissa otathan yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arvioon. Kriisin kohdatessasi voit olla yhteydessä opintokuraattoriin, oppilaitospastoriin tai Kriisikeskus Osviittaan. Opintojaksojen toteutus on osa TreSilienssi-hanketta ja uutta Parvi-kohtaamiskonseptia. Lisää Parven toiminnasta TAMK Parvi hyvinvointikalenterissa.

16. Valokuitunen pääkampuksella 25. ja 30.11.

Opiskelija, meillä on sinulle töitä! Me Valokuitusella uskomme, että kaikenlaisista ihmisistä voi kehittyä hyviä myyjiä, eli meillä sinun ei todellakaan tarvitse olla rutinoitunut myyntitykki. Eniten meillä hommissa eteenpäin auttaa rohkeus ja rento asenne uusien ihmisten kohtaamiseen. Niitä tarvitset, kun tapaat ihmisen hänen kotiovellaan. Koulutamme työhön ja saat tueksesi kokeneen esihenkilön ja erinomaiset tiimikaverit. Tarjoamme myös mahdollisuuksia kehittyä omalla urallasi eteenpäin. 

Työsi on palkitsevaa: teet kodeista toimivampia kuin koskaan, tarjoamalla ihmisille valokuidun avulla parhaan mahdollisen nettiyhteyden. Tule juttelemaan Sales Managerimme Kalle Selkeen kanssa, millaista työtä meillä on sinulle tarjota. Löydät Kallen TAMK:in B-talon aulasta to 25. ja 30.11. klo 11–14. Työaikamme sopivat erityisen hyvin opiskelijoille. Tarjoamme hyvän kiinteän pohjapalkan ja palkitsemme onnistumisista kannustavasti. Pssst… Meillä on työmahdollisuuksia myös sinulle, joka ajattelet, ettei myyntityö ole sun juttu. Kalle kertoo mielellään lisää tästäkin.