Tamko Topics 43 / 2020

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Julkaiseminen Topicsissa: Tamko Topics lähetetään jäsenille sähköpostitse maanantaisin ja materiaali toimitetaan edellisen viikon keskiviikon aikana Tamkon viestinnän asiantuntijalle osoitteeseen topicsiin(at)tamko.fi.
Tiedotusmateriaali ja uutiset lähetetään suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan englanniksi. Pidätämme oikeuden päättää toimitettujen tekstien julkaisemisesta, muokkaamisesta ja/tai lyhentämisestä. Muistathan kuitenkin, että todennäköisimmin tiedotteesi julkaistaan, kun se on jo valmiiksi tiiviissä muodossa ja molemmilla kielillä kohderyhmästä riippuen.

OPISKELIJAKUNTA

 1. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!
 2. Tamkon toimisto kiinni marraskuun loppuun saakka
 3. Tamkon jäsenetuna 6 viikon Aamulehdet ja syksyn tärkeimmät uutiset
 4. Tamkon edustajistovaalit 20.10. – 4.11.2020
 5. Lukuvuositarran postitus
 6. Tamkon hygieniapassikurssi 3.11.
 7. Ilmoittaudu Self-Hack -fasilitaattoriksi uusille opiskelijoille tammikuun orientoiville!
 8. Tamko hakee opiskelijaedustajia koulutusten neuvottelukuntiin

Ainejärjestöt & opiskelijaelämä

 1. Asiakasturvallisuus ja kasvomaskit Campusravitalla
 2. Opiskelija! Terveydenhuoltosi muuttuu 1.1.2021 alkaen
 3. Innovaatiohaasteet starttaa Y-kampuksella 22.10.
 4. Tolun vakiovuoro on peruttu toistaiseksi
 5. Opiskelijan terveyspalvelut koronaan viittaavissa oireissa
 6. Uudet mikromoduulit alkavat Y-kampuksella marraskuussa!
 7. Talouswebinaari by Finanssikoutsit: Ensiasunnon ostaminen (27.10.)
 8. Lähde virtuaalivaihtoon, ilmoittautuminen auki 1.11. asti
 9. Verkkokurssi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi

Opiskelijakunta

1. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!

Oletko pohtinut tuutoriksi hakemista? Mikäli sanoit kyllä, niin meillä on sinulle iloisia uutisia: hakuaika vertais- ja kansainvälisyystuutorointiin on nyt alkanut. Valitse sinulle sopivin tuutorointimuoto ja hae mukaan! Tuutoroinnista saat opintopisteiden lisäksi uusia kavereita ja mahtavia kokemuksia.

Vertaistuutorointi, hakuaika 5.10 – 15.11.2020
Vertaistuutorit perehdyttävät opiskelijoita TAMKin toimipaikkojen käytäntöihin ja koulutusalan opintoihin sekä uuteen paikkakuntaan ja paikalliseen opiskelijaelämään. Hae mukaan tästä: https://bit.ly/3inD3mv

Kansainvälisyystuutorointi, hakuaika 5.10 – 31.10.2020
KV-tuutorit pitävät huolta vaihto-opiskelijoiden sopeutumisesta TAMKiin, Tampereelle ja myös Suomeen. Tässä on myös hieno mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti. Myöskään englannin kielen taitoa ei kannata jännittää, onhan rallienglannillakin voitettu miljoonia! Voit myös toimia kv-tuutorina, vaikka olisit tuutoroinut jo aikaisemmin. Hae mukaan tästä: https://bit.ly/36rrA34

2. Tamkon toimisto kiinni marraskuun loppuun saakka

Vallitsevan koronapandemiatilanteen johdosta Tamkon toimisto on suljettu toistaiseksi marraskuun loppuun saakka. Tamkon työntekijät ovat kuitenkin tavoitettavissa normaalisti ja matalalla kynnyksellä, yhteystiedot: https://tamko.fi/yhteystiedot/toimijoiden-yhteystiedot/#tyontekijat

Vaikka koronapandemia on kiihtymisvaiheessa, Tamkon toimiston toiminta jatkuu muuten normaalisti. Jos esimerkiksi haluat noutaa tarran opiskelijakorttiisi paikan päältä, ota meihin yhteys maililla (toimisto@tamko.fi) tai WhatsAppilla: +358 443 826 561. Tällä hetkellä on aiempaakin tärkeämpää, että opiskelijat voivat ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä. Ole yhteydessä meihin pienimmissäkin asioissa jotka mietityttävät!

Saat myös yhteyden toimistollemme nettisivujen chatin kautta tai maililla: toimisto@tamko.fi

3. Tamkon jäsenetuna 6 viikon Aamulehdet ja syksyn tärkeimmät uutiset

Tamko tarjoaa nyt jäsenetuna Aamulehden kuudeksi viikoksi täysin veloituksetta. Lue Aamulehteä ja tiedät, että saadaanko korona kuriin, miten Tampereen ratikkahanke etenee, kuinka Ilveksen ja Tapparan pelit etenevät, vaihtuuko valta USA:ssa ja paljon muuta.

Lahjatilaukseen sisältyy Aamulehti digi ja halutessasi myös painettu lehti. Tilaamalla osallistut myös eri arvontoihin.

Tilaa lahjalehtesi Topicsin sähköpostiversion linkistä ja katso tarkemmat ehdot tilauslomakkeesta. Tilaus on tehtävä viimeistään 1.11.2020.

4. Tamkon edustajistovaalit 20.10. – 4.11.2020

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Tamkon edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi viime keskiviikkona. Vaaleihin asettui ehdolle 58 ehdokasta, onnea kaikille ehdolle asettuneille! Ehdokkaat näät täältä: https://tamko.fi/opiskelijakunta/edustajisto/edustajistovaalit/

Edustajistovaalien sähköinen äänestys järjestetään 20.10.2020 klo 10 – 4.11.2020 klo 15. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki läsnä oleviksi ilmoittautuneet Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenet, jotka ovat suorittaneet opiskelijakunnan jäsenmaksun. Sähköisen äänestyksen linkki lähetetään TUNI-sähköpostiisi tai jäsenrekisteriin ilmoitettuun muuhun sähköpostiosoitteeseen. HUOM: Muista tarkistaa roskapostikansiosi siltä varalta, jos et ole saanut äänestyslinkkiä ajoissa.

Uurnavaali järjestetään 4.11.2020 kello 9.00 – 15.00. Uurnavaalien äänestyslipun saa äänestyspaikalla.

Lisätiedot: https://tamko.fi/opiskelijakunta/edustajisto/edustajistovaalit/

5. Lukuvuositarran postitus

Poikkeusaika ja pandemia vaativat poikkeuksellisia tekoja, jotta arki sujuu jouhevammin. Nyt voit ostaa postituksen lukuvuositarrallesi! Postituksen voit ostaa Kide.appin kautta, tämän linkin takaa: https://kide.app/products/0dd6f092-732f-418e-9512-6c697410599a

Opiskelijakunnan jäsenyys tulee olla maksettu ennakkoon useammaksi vuodeksi TAI olet jatkanut jäsenyyttäsi Tamkon nettisivujen (https://jatka.jasrek.fi/tamko) kautta, jotta lukuvuositarrasi postitetaan sinulle. Huomioithan, että jäsenyys tarkistetaan ennen lukuvuositarran lähettämistä. Mikäli olet maksanut jäsenyyden tilisiirtona, lähetäthän kuitin sähköpostitse toimisto@tamko.fi, niin saamme tarrasi postiin.

HUOM! Lukuvuositarran voi noutaa opiskelijakunnan toimistolta missä vaiheessa vuotta tahansa ilmaiseksi, kun jäsenyys on voimassa. Tämän toteuttamiseen on useampi vaihtoehto: toimistolle voi tulla itse, opiskelijakortin voi antaa kaverille, joka tulee sen vaihtamaan tai opiskelijakortin voi postittaa palautuskuoren kanssa toimistolle. Eli ilmaisia vaihtoehtoja tarran vaihtamiseen on tarjolla.

Tamkon jäsen voi käyttää ilmaiseksi PIVO-mobiilisovelluksesta löytyvää opiskelijakorttia käyttäessään opiskelija-alennuksia. https://pivo.fi/palvelut/opiskelijakortti/

6. Tamkon hygieniapassikoulutus 3.11.

Osallistu Tamkon hygieniapassikurssille 3.11.! Kurssilla pääset suorittamaan virallisen hygieniapassin itsellesi, joka on voimassa niin kauan, kunnes toisin ilmoitetaan.

Hygieniapassikurssin hinta on Tamkon jäsenille vain 30€, ei-jäsenille hinta on 50€. Voit ostaa paikkasi kurssille Kide.appista.
Hygieniapassikurssi on yhdessä muiden lukuvuoden aikana Tamkon järjestämien kurssien kanssa BONUSRASTI TURSASPASSIIN. Yhdestä lukuvuoden aikana suoritetusta Tamkon kurssista saat BONUSRASTIIN leiman. This course is only in Finnish.

Lisätiedot tapahtumasta:
https://www.facebook.com/events/1048759172221552/

7. Ilmoittaudu Self-Hack -fasilitaattoriksi uusille opiskelijoille tammikuun orientoiville!

Self-Hack on orientoivilla päivillä osalle uusille opiskelijoille toteutettava inspiroiva työapaja, jonka avulla on tarkoitus auttaa osallistujia löytämään elämälleen suunta. Työpajassa toteutetaan tehtäviä, joissa pohditaan omaa elämää ja tulevia tavoitteita, sekä keskustellaan teemoista muiden ryhmäläisten kanssa. Self-Hackin on kehittänyt Creativity Squad ja se perustuu muun muassa positiiviseen psykologiaan sekä Life desing -teorioihin.

Fasilitaattorin tehtävä on ohjata omaa opiskelijaryhmää, luoda mukava ilmapiiri, johtaa päivän kulkua sekä tukea ryhmän työskentelyä. Fasilitaattorina pääset itse tekemään Self-Hackin sekä osallistut koulutukseen. Fasilitaattorina saat todistuksen toiminnasta, fasilitattorin oman haalarimerkin sekä t-paidan kiitokseksi.

Lähde mukaan, jos sinulla on aito motivaatio auttaa uusia opiskelijoita ja innostus luoda yhteisöllistä ilmapiiriä orientoiviin päiviin. Jos sinulla on mitään kysyttävää Self-Hackista tai fasilitaattorina toimimisesta, laitathan meille viestiä: self-hack.tamk@tuni.fi

Ilmoittaudu fasilitaattoriksi täältä: https://bit.ly/3dozXxX

8. Tamko hakee opiskelijaedustajia koulutusten neuvottelukuntiin

Jokaisella TAMKin koulutuksella on neuvottelukunta, jossa koulutus ja työelämä kohtaavat. Neuvottelukunnissa keskustellaan mm. mahdollisuuksista projekteihin sekä opetuksen suhteesta työelämän tarpeeseen. Tapaamisia järjestetään vuodessa 2-4, joten ajallisesti neuvottelukunta ei työllistä kovin paljon.

Toivomme innokkaita ja positiivisia kehittäjiä! Parhaimmillaan työryhmäsuhteilla on jopa työllistytty! Neuvottelukuntien kaksivuotiset toimikaudet alkavat tammikuussa 2021, toimikauden alussa järjestetään perehdytys.

Avoimet tehtävät ja tarkemmat kuvaukset löydät Tamkon nettisivuilta: https://tamko.fi/edunvalvonta/opiskelijaedustajat/avoimet-opiskelijaedustajapaikat/

Mikäli kiinnostuit, ilmaise kiinnostuksesi opiskelijaedustajalomakkeen kautta 8.11.2020 mennessä tai kysy lisää sähköpostilla: opiskelijaedustajat(at)tamko.fi.

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

9. Asiakasturvallisuus ja kasvomaskit Campusravitalla

Käytäthän Campusravitalla asioidessa kasvomaskia aina jonottaessa, asioidessa linjastoilla ja maksaessasi. Huomioithan turvavälit ja käsihygieniastasi tullessasi asiakkaaksemme, etkä asioi kampuksella, mikäli koet itsesi sairaaksi tai oireiseksi. Nykyohjeistuksen mukaisesti asiakaspaikoista saa olla 50% käytössä, eikä tuoleja saa siirtää paikoiltaan. Huolehdi käytetyt kasvomaskit heti käytön jälkeen roskiin.

10. Opiskelija! Terveydenhuoltosi muuttuu 1.1.2021 alkaen

Ammattikorkeakouluissa tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijoita koskeva YTHS-uudistus astuu voimaan 1.1.2021 alkaen. Mikä ihmeen YTHS-uudistus? Tiivistettynä uudistus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi TAMKissa AMK-tutkintoa tai YAMK-tutkintoa suorittavan läsnä olevan opiskelijan terveydenhoitopalvelut siirtyvät kaupungin opiskeluterveydenhuollosta YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) puolelle.

Muutos herättää varmasti kysymyksiä. Ei ole silti syytä huoleen! Tamkokin viestii YTHS-uudistuksesta pitkin loppuvuotta ja ensi vuoden puolella. YTHS:n alaisuudessa saat itsellesi edulliseen hintaan kattavan terveydenhoidon, joilla pidät huolta itsestäsi. YTHS:n sivuilta löydät jo nyt kattavasti tietoa uudistuksesta: https://www.yths.fi/yths/yths-2021/

11. Innovaatiohaasteet starttaa Y-kampuksella 22.10.

Innovaatiohaasteissa pääset kehittämään ja luomaan ideoita oikeille yrityksille/järjestöille, työskentelemällä monialaisessa tiimissä. Tämän periodin Innovaatiohaasteissa mukana on viisi eri yritystä/organisaatiota, jotka tarvitsevat juuri sinun taitojasi kehittääkseen toimintaansa. Kurssi toteutetaan kokonaan etänä ja kielenä toimii englanti. Hyväksytystä suorituksesta saa 5 opintopistettä.

Jos haluat päästä näyttämään taitosi ja kehittämään tiimitaitojasi onlineympäristössä, ilmoittaudu Innovaatiohaasteisiin: https://www.y-kampus.fi/fi/opinnot/innovaatiohaasteet-2/

12. Tolun vakiovuoro on peruttu toistaiseksi

Tolu seuraa valtioneuvoston suositusta peruuttaa aikuisten sisällä tapahtuva ryhmäliikunta, ja siten tiistain vakiovuoro on peruttu toistaiseksi.

13. Opiskelijan terveyspalvelut koronaan viittaavissa oireissa

Hei opiskelija! Jos tunnet hengitystieoireita tai muita koronavirukseen viittaavia oireita tai muusta syystä epäilet tartuntaa, ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse. Tullinkulman opiskeluterveydessä (Hammareninkatu 7, 2. ja 4.krs.) opiskelijoita hoitaa kolme vastuutiimiä. Ajanvaraus maanantaista torstaihin klo 8.15–14 ja perjantaisin klo 8.15–13.

Tiimi 1:
Tekniikka, Metsätalous, Media, Energy and Environmental Engineering, Media and Arts
puhelin 040 806 2454

Tiimi 2:
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala (paitsi sosionomit), Matkailu-, ravitsemis- ja talousala, Nursing
puhelin 040 806 2459

Tiimi 3:
Musiikki, Liiketalous, Tietojenkäsittely, Sosiaaliala (sosionomit), International Business, Software engineering
puhelin 040 806 2455

Opiskeluterveydenhuollon ollessa suljettu ota yhteyttä Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7–22). Lisätietoja löytyy osoitteista www.tampere.fi/opiskeluterveydenhuolto ja www.tampere.fi/koronavirus

14. Talouswebinaari by Finanssikoutsit: Ensiasunnon ostaminen (27.10.)

OP Tampereen nuoret talouden asiantuntijat, Finanssikoutsit, pureutuvat syksyn ensimmäisessä talouswebinaarissaan ensiasunnon ostamiseen. Jos ikioman asunnon ostaminen, asuntolaina, ASP-tili tai vaikkapa vakuusasiat mietityttävät tai haluat esittää Finanssikoutseille talousasioihin liittyvän kysymyksesi, hyppää mukaan Teams-linjoille! Kaikki sähköisen yhteyskortin täyttäneet saavat haalarimerkin ja osallistuvat arvontaan! Linkki sähköiseen yhteyskorttiin jaetaan webinaarin yhteydessä. Ekan vuoden opiskelijat saavat tapahtumaan osallistumisesta merkinnän myös Tursaspassiin.

Finanssikoutsit ovat osa OP Tampereen vastuullista työtä nuorten taloustaitojen kohentamiseksi. He opastavat omaa itsenäistä elämää ja taloudenpitoa aloittelevia nuoria tärkeistä taloustaidoista sosiaalisessa mediassa ja YouTubessa. Finanssikoutsit tuovat talousasioita lähemmäksi nuorten omaa arkea, ja tekevät niistä helpommin ymmärrettäviä ja kiinnostavia. Tutustu OP Tampereen Finanssikoutseihin osoitteessa www.finanssikoutsit.fi ja seuraa heitä OP Tampereen instagramissa @optampere.

Linkki Teams-kokoukseen: https://bit.ly/3iDK3f8

15. Lähde virtuaalivaihtoon, ilmoittautuminen auki 1.11. asti

The Hague Networkin virtuaalivaihtoprojekti THN Virtual Exchange -vaihtojakso alkaa keväällä 2021. Kurssit pyörivät virtuaalisesti välillä helmikuu – toukokuu 2021. Tarjolla pilottivaiheessa on 6 kurssia, jotka muodostavat yhteensä 30 opintopisteen ”vaihtojakson”. Opintojaksojen hyväksyntä ja soveltuvuus tulee tarkistaa omasta koulutusohjelmasta.

Kiinnostuitko? Tutustu hakuun ja hakuehtoihin huolellisesti täällä: https://thehaguenetwork.blog/virtual-exchange/

Ilmoittautumisen deadline on 1.11.2020. Ilmoittautumiset tehdään Eeva Heikkilälle: eeva.heikkila@tuni.fi.

16. Verkkokurssi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi

Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa opiskelijoille 13.10. alkaen uuden verkkokurssin ”Vastavirrasta myötävirtaan”, johon opiskelija voi osallistua oman aikataulunsa mukaan. Kurssi sopii kaikille opiskelijoille, jotka haluavat saada uusia ideoita ja näkökulmia opiskeluun ja tukea jaksamiseen. Lue lisää sähköisestä kurssioppaasta: https://issuu.com/mtkl/docs/uusialku

Mielenterveyden keskusliitto: www.mtkl.fi