Tamko Topics 41 / 2020

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Julkaiseminen Topicsissa: Tamko Topics lähetetään jäsenille sähköpostitse maanantaisin ja materiaali toimitetaan edellisen viikon keskiviikon aikana Tamkon viestinnän asiantuntijalle osoitteeseen topicsiin(at)tamko.fi.
Tiedotusmateriaali ja uutiset lähetetään suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan englanniksi. Pidätämme oikeuden päättää toimitettujen tekstien julkaisemisesta, muokkaamisesta ja/tai lyhentämisestä. Muistathan kuitenkin, että todennäköisimmin tiedotteesi julkaistaan, kun se on jo valmiiksi tiiviissä muodossa ja molemmilla kielillä kohderyhmästä riippuen.

OPISKELIJAKUNTA

 1. Asetu ehdolle Tamkon edustajistovaaleissa
 2. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!
 3. Tamkon toimisto kiinni viikolla 42
 4. Tarvitsetko vertaisohjausta? Hae itsellesi vertaiskoutsia
 5. Muista kerätä merkintöjä Tursaspassiisi!
 6. Kysymyksiä? Tamko.fi:n chat palvelee
 7. Lukuvuositarran postitus
 8. Solulla asioinnista koronapandemian aikana

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

 1. Lähde kehittämään ja kokeilemaan uutta Nysse Mobiili-sovellusta
 2. Lähde virtuaalivaihtoon, ilmoittautuminen auki 1.11. asti
 3. Verkkokurssi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi
 4. Opiskelijan terveyspalvelut koronaan viittaavissa oireissa
 5. SomeSurvey2020-kyselytutkimus – voita leffalippupaketti!
 6. Innovaatiohaasteet starttaa Y-kampuksella 22.10.
 7. Tule treenaamaan SportUnille edullisesti!
 8. Osallistu tunnetutkimukseen!
 9. Nappaa 2 op. Sprint Innovation Festivalista, ilmoittaudu nyt!
 10. Kiinnostaako kestävä kehitys? Liity Yammerin Sustainability-yhteisöön
 11. TUNI Intrasta löydät kootusti opintoihin ja opiskeluun liittyvää tietoa

Opiskelijakunta

1. Asetu ehdolle Tamkon edustajistovaaleissa

Tampereen ammattikorkeakoulun edustajistovaalien ehdolle asettuminen päättyy keskiviikkona 7.10. klo 12. Edustajistoon valitaan 21 jäsentä. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki läsnäoleviksi ilmoittautuneet Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenet, jotka ovat suorittaneet opiskelijakunnan jäsenmaksun.

Asettuaksesi ehdolle, sinun tulee täyttää sähköinen ehdokasilmoitus Tamkon nettisivuilla, tai paperinen Tamkon toimistolla, ja ilmoittautua ehdokaslistalle. Ehdokasilmoittautumiseen pääset täältä: https://tamko.fi/opiskelijakunta/edustajisto/edustajistovaalit/

2. Sinustako tuutori? Tuutorihaut ovat käynnissä!

Oletko pohtinut tuutoriksi hakemista? Mikäli sanoit kyllä, niin meillä on sinulle iloisia uutisia: hakuaika vertais- ja kansainvälisyystuutorointiin on nyt alkanut. Valitse sinulle sopivin tuutorointimuoto ja hae mukaan! Tuutoroinnista saat opintopisteiden lisäksi uusia kavereita ja mahtavia kokemuksia.

Vertaistuutorointi, hakuaika 5.10 – 15.11.2020
Vertaistuutorit perehdyttävät opiskelijoita TAMKin toimipaikkojen käytäntöihin ja koulutusalan opintoihin sekä uuteen paikkakuntaan ja paikalliseen opiskelijaelämään. Hae mukaan tästä: https://bit.ly/3inD3mv

Kansainvälisyystuutorointi, hakuaika 5.10 – 31.10.2020
KV-tuutorit pitävät huolta vaihto-opiskelijoiden sopeutumisesta TAMKiin, Tampereelle ja myös Suomeen. Tässä on myös hieno mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti. Myöskään englannin kielen taitoa ei kannata jännittää, onhan rallienglannillakin voitettu miljoonia! Voit myös toimia kv-tuutorina, vaikka olisit tuutoroinut jo aikaisemmin. Hae mukaan tästä: https://bit.ly/36rrA34

3. Tamkon toimisto kiinni viikolla 42

Tamkon toimisto on kiinni itsenäisen opiskelun viikolla (viikko 42). Työntekijät ovat tavoitettavissa sopimuksen mukaan.

4. Tarvitsetko vertaisohjausta? Hae itsellesi vertaiskoutsia

Tökkiikö opinnot? Oletko siirtynyt opiskelemaan TAMKiin muualta? Kaipaatko yhteistä tekemistä muiden opiskelijoiden kanssa? Hae mukaan vertaiskoutsien järjestämään toimintaan! Olemme TAMKissa käynnistämässä uutta matalan kynnyksen vertaisohjauksen muotoa Vertaiskoutsausta! Tarkoituksena on, että koulutetut vertaiskoutsit voivat toiminnallaan jeesata kanssaopiskelijoita yksilö- tai ryhmätapaamisissa. Koutsit voivat olla tukena myös ilman että on sen isompaa ongelmaa, eli hae rohkeasti mukaan myös, jos vaan kaipaat esimerkiksi tsemppausta opiskeluun tai vaikkapa lounasseuraa.

Vertaiskoutsit voivat tukea ja ”tuutoroida” myös tilanteissa, joissa olet ehkä juuri palannut takaisin opiskelemaan poissaolojakson jälkeen tai siirtynyt opiskelemaan TAMKiin muualta. Vertaiskoutsia voi hakea missä vaiheessa opintoja vaan. Toiminnan tavoitteista ja kestosta voit sopia yhdessä koutsin kanssa.    

Mukaan toimintaan voi hakea tällä lomakkeella http://lomake.tamk.fi/lomakkeet/30716/lomakkeet.html 

Toivomme hakemuksia syyskuun loppuun mennessä, mutta huomioimme myös muina aikoina tulevat hakemukset. Hakemukset käsitellään luottamuksella.  Lisätietoja toiminnasta saa Tamkon tuutoroinnin asiantuntijalta Elli Korhoselta: elli@tamko.fi. tai soittamalla +358440826567

5. Muista kerätä merkintöjä Tursaspassiisi!

Olethan muistanut jo kerätä merkintöjä syksyn aikana omaan Tursaspassiisi? Tursaspassiin suorituksia keräämällä voit muun muassa osallistua rahan arvoisten palkintojen arvontaan. Lisätietoja muun muassa palkinnoista ja Tursaspassirasteista 2020 löydät Tamkon sivuilta: https://tamko.fi/opiskelijakortti/tursaspassi/

6. Kysymyksiä? Tamko.fi:n chat palvelee

Askarruttaako opiskelijakorttiasiat? Etsitkö Tamkon sivuilta tietoa mutta et löytänyt vastausta? Muun muassa näissä tilanteissa kannattaa kysyä asiasta Tamkon kotisivujen chatin puolelta. Chatin löydät tamko.fi:n oikeasta alakulmasta. Pyrimme vastaamaan viesteihin arkisin klo 8-16.

7. Lukuvuositarran postitus

Poikkeusaika ja pandemia vaativat poikkeuksellisia tekoja, jotta arki sujuu jouhevammin. Jatkava jäsen, nyt sinun on mahdollista lunastaa postitus omalle lukuvuositarrallesi Kide.appin kautta: https://kide.app/products/0dd6f092-732f-418e-9512-6c697410599a

Mikäli opiskelijakunnan jäsenyytesi on maksettu ennakkoon useammaksi vuodeksi tai olet jatkanut jäsenyyttäsi Tamkon nettisivujen (https://jatka.jasrek.fi/tamko) kautta, voit lunastaa tämän tuotteen ja postitamme lukuvuositarran sinulle. Huomioithan, että jäsenyys tarkistetaan ennen lukuvuositarran lähettämistä.

Mikäli olet maksanut jäsenyyden tilisiirtona lähetäthän kuitin sähköpostitse toimisto@tamko.fi, niin saamme sinunkin tarrasi postiin. HUOM! Lukuvuositarran voi noutaa opiskelijakunnan toimistolta missä vaiheessa vuotta tahansa ilmaiseksi kun jäsenyys on voimassa. Tamkon jäsen voi käyttää ilmaiseksi PIVO-mobiilisovelluksesta löytyvää opiskelijakorttia käyttäessään opiskelija-alennuksia. https://pivo.fi/palvelut/opiskelijakortti/

Lukuvuositarra lähetetään Postin Plus-merkillä varustettuna eli lähettäjä näkee kun kirje on perillä.

8. Solulla asioinnista koronapandemian aikana

 • Kun tulet asioimaan Tamkon toimistolla, saavu paikalle vain terveenä.
 • Toistaiseksi Tamkon toimistolla ei ole kahvitarjoilua, eikä toimiston oleskelutilat ole käytössä. Tulethan siis paikalle vain asioimaan.
 • Muista turvavälit toimistolla asioidessa ja vältä ylimääräistä oleskelua.
 • Suosittelemme Pivon mobiiliopiskelijakortin käyttöä mahdollisuuksien mukaan.
 • Suosittelemme myös, että yksi ihminen noutaisi useammalle jäsenelle uuden lukuvuositarran. Voit siis noutaa halutessasi kaverisi tarran, kun otat hänen opiskelijakorttinsa mukaan.
 • Mahdolliset maksut suoritetaan maksukortilla.

Koronapandemian ajan tiedotusta kannattaa seurata aktiivisesti TAMKin intrasta, niin pysyt perillä mahdollisista muutoksista käytäntöihin:
www.intra.tuni.fi
www.intra.tuni.fi/content/news/12678

Ainejärjestöt & opiskelijaelämä

9. Lähde kehittämään ja kokeilemaan uutta Nysse Mobiili-sovellusta

Kuljetko säännöllisesti joukkoliikenteellä? Lähde kehittämään ja kokeilemaan uutta Nysse Mobiili-sovellusta ja tienaa itsellesi kausilippu lähes puoleen hintaan!

Nysse kutsuu yli 25-vuotiaita opiskelijoita mukaan kehittämään yhdessä Nysse Mobiili-sovelluksesta hankittavaa kausilippua. Testijaksolle osallistuville tarjotaan kausilippu erittäin edullisesti. Lue lisää https://joukkoliikenne.tampere.fi/nysselab ja ilmoittaudu mukaan 5.10. mennessä!

10. Lähde virtuaalivaihtoon, ilmoittautuminen auki 1.11. asti

The Hague Networkin virtuaalivaihtoprojekti THN Virtual Exchange -vaihtojakso alkaa keväällä 2021. Kurssit pyörivät virtuaalisesti välillä helmikuu – toukokuu 2021. Tarjolla pilottivaiheessa on 6 kurssia, jotka muodostavat yhteensä 30 opintopisteen ”vaihtojakson”. Opintojaksojen hyväksyntä ja soveltuvuus tulee tarkistaa omasta koulutusohjelmasta.

Kiinnostuitko? Tutustu hakuun ja hakuehtoihin huolellisesti täällä: https://thehaguenetwork.blog/virtual-exchange/

Ilmoittautumisen deadline on 1.11.2020. Ilmoittautumiset tehdään Eeva Heikkilälle: eeva.heikkila@tuni.fi.

11. Verkkokurssi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi

Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa opiskelijoille 13.10. alkaen uuden verkkokurssin ”Vastavirrasta myötävirtaan”, johon opiskelija voi osallistua oman aikataulunsa mukaan. Kurssi sopii kaikille opiskelijoille, jotka haluavat saada uusia ideoita ja näkökulmia opiskeluun ja tukea jaksamiseen. Lue lisää sähköisestä kurssioppaasta: https://issuu.com/mtkl/docs/uusialku

Mielenterveyden keskusliitto: www.mtkl.fi

12. Opiskelijan terveyspalvelut koronaan viittaavissa oireissa

Hei opiskelija! Jos tunnet hengitystieoireita tai muita koronavirukseen viittaavia oireita tai muusta syystä epäilet tartuntaa, ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse. Tullinkulman opiskeluterveydessä (Hammareninkatu 7, 2. ja 4.krs.) opiskelijoita hoitaa kolme vastuutiimiä. Ajanvaraus maanantaista torstaihin klo 8.15–14 ja perjantaisin klo 8.15–13.

Tiimi 1:
Tekniikka, Metsätalous, Media, Energy and Environmental Engineering, Media and Arts
puhelin 040 806 2454

Tiimi 2:
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala (paitsi sosionomit), Matkailu-, ravitsemis- ja talousala, Nursing
puhelin 040 806 2459

Tiimi 3:
Musiikki, Liiketalous, Tietojenkäsittely, Sosiaaliala (sosionomit), International Business, Software engineering
puhelin 040 806 2455

Opiskeluterveydenhuollon ollessa suljettu ota yhteyttä Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7–22). Lisätietoja löytyy osoitteista www.tampere.fi/opiskeluterveydenhuolto ja www.tampere.fi/koronavirus.

13. SomeSurvey2020-kyselytutkimus – voita leffalippupaketti!

Hei juuri sinä 18–35-vuotias somettaja! Vastaa SomeSurvey 2020 -kyselyyn, niin pääset vaikuttamaan siihen, millainen kuva suomalaisten nuorten aikuisten sosiaalisen median käytöstä muodostuu. Vastauksesi antavat tärkeää tietoa somen käyttöön liittyvistä kokemuksistasi ja somen positiivisista ja negatiivisista vaikutuksesta hyvinvointiisi.

Vastauksesi ovat tärkeitä riippumatta siitä, kuinka paljon käytät internetiä ja sosiaalista mediaa. Vastauksesi kerätään ja käsitellään nimettöminä. Vastaamalla voit voittaa Finnkinon leffapaketin kahdelle! Vastaa kyselyyn: somerajaton.fi/somesurvey2020

14. Innovaatiohaasteet starttaa Y-kampuksella 22.10.

Innovaatiohaasteissa pääset kehittämään ja luomaan ideoita oikeille yrityksille/järjestöille, työskentelemällä monialaisessa tiimissä. Tämän periodin Innovaatiohaasteissa mukana on viisi eri yritystä/organisaatiota, jotka tarvitsevat juuri sinun taitojasi kehittääkseen toimintaansa. Kurssi toteutetaan kokonaan etänä ja kielenä toimii englanti. Hyväksytystä suorituksesta saa 5 opintopistettä.

Jos haluat päästä näyttämään taitosi ja kehittämään tiimitaitojasi onlineympäristössä, ilmoittaudu Innovaatiohaasteisiin: https://www.y-kampus.fi/fi/opinnot/innovaatiohaasteet-2/

15. Tule treenaamaan SportUnille edullisesti

SportUnilla voit treenata turvallisesti myös poikkeusaikoina. Maksa siis liikuntamaksu nyt – tiesithän että Tamkon jäsenille liikuntamaksu on edullisempi. Koko vuosi vain 75 euroa!

SportUni avasi kaikki palvelunsa syyskuun alussa. Tällä hetkellä pääset siis palloilemaan, ryhmäliikuntaan, liikuntakursseille ja kuntosaleille ns. normaalien aukioloaikojen mukaan. Kuntosaleilla ja liikuntasaleilla kävijämäärää on rajoitettu niin, että voimme huomioida turvavälit. Lisäksi ryhmäliikuntatunneille ilmoittaudutaan nyt SportUnin Tarjontakalenterin kautta. Keskuksissamme on käytössä myös desinfiointiaineita laitteiden puhdistamiseen ja tietenkin käsien desinfioimiseen.

Jos mietityttää liikunnan aloittaminen, varaa aika SportUnin maksuttomaan liikuntaneuvontaan. Se voidaan tällä hetkellä toteuttaa joko etänä tai ihan tapaamisella. Varaa aika suoraan SportUnin liikuntakoordinaattorilta.

16. Osallistu tunnetutkimukseen!

Etsimme koehenkilöitä Aalto-yliopiston Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella toteutettavaan tutkimushankkeeseen. Löydät tutkimuksen täältä: http://bml.nbe.aalto.fi/tunteidenmielikuvittelu/

Tutkimuksessa tulet näkemään lyhyitä sanallisia kuvauksia erilaisista tilanteista. Tehtävänäsi on värittää ruudulla esitettäviin ihmiskehoihin, missä kohtaa kehoasi tunnet tuntemuksia kuvitellessasi itsesi kuvattuun tilanteeseen. Osallistuminen tutkimukseen kestää noin 10-20 minuuttia. Kiitokseksi osallistumisestasi voit osallistua elokuvalippuarvontaan, missä arvotaan 24 elokuvalippua kaikkien osallistuneiden kesken. Tule mukaan kasvattamaan tieteellistä tietoa tunteista!

Tutkimukseen osallistujan tulee olla täysi-ikäinen ja puhua äidinkielenään suomea. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja voit halutessasi keskeyttää tutkimuksen milloin tahansa.

17. Nappaa 2 op. Sprint Innovation Festivalista, ilmoittaudu nyt!

Opiskelija, tule kokemaan erilainen opiskeluviikko! Sprintissä pääset vaikuttamaan, verkostoitumaan ja tunnistamaan taitosi! Sprint Innovation Festival on Tampereen korkeakouluyhteisön suurin ja vaikuttavin tapahtuma! Sprint järjestetään virtuaalisena 16.-20.11.2020. Tapahtumassa monialaiset opiskelijatiimit luovat ratkaisuja monipuolisiin haasteisiin viikon aikana. Opiskelijoita tulee olemaan 500+ ja erilaisia haasteita 15. Teemoina tapahtumassa on hyvinvointi, vastuullisuus ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

Käy katsomassa kaikki haasteet sprintfestival.fi ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://www.lyyti.fi/reg/sprint2020

Ilmoittautuessasi pääset valitsemaan kaksi mieluisinta haastetta, joiden parissa haluat työskennellä. Pyrimme toteuttamaan toiveesi. Jos sinulla on kysyttävää, laita sähköpostia sprinttampere@gmail.com

18. Kiinnostaako kestävä kehitys? Liity Yammerin Sustainability-yhteisöön

Yammerin TG-Sustainability-yhteisössä pyritään herättämään keskustelua kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Onko mielessäsi jokin idea, ongelma tai ratkaisu, joka kehittäisi korkeakouluyhteisöä kestävämpään suuntaan? Vai haluatko jakaa ajatuksesi, kiinnostavan linkin tai tutkimuksen? Olet tervetullut mukaan keskustelemaan, suomeksi tai englanniksi!

19. TUNI Intrasta löydät kootusti opintoihin ja opiskeluun liittyvää tietoa

Etsitkö opintoihin ja opiskeluun liittyvää tietoa? TUNI Intrasta (https://intra.tuni.fi/) löydät kootusti uutiset, opiskeluihin liittyvät ohjeet ja palvelut, opiskelun aikataulun ja kalenterin sekä ilmoitukset Sisusta. Intrasta löydät myös muiden tarvittavien järjestelmien linkit.

Lue lisätiedot Intran tiedotteesta: https://intra.tuni.fi/content/news/18290