Tamko Topics 39/2021

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Julkaiseminen Topicsissa: Tamko Topics lähetetään jäsenille sähköpostitse maanantaisin ja materiaali toimitetaan edellisen viikon keskiviikon aikana Tamkon viestinnän asiantuntijalle osoitteeseen topicsiin(at)tamko.fi. Tiedotusmateriaali ja uutiset lähetetään suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan englanniksi. Pidätämme oikeuden päättää toimitettujen tekstien julkaisemisesta, muokkaamisesta ja/tai lyhentämisestä. Muistathan kuitenkin, että todennäköisimmin tiedotteesi julkaistaan, kun se on jo valmiiksi tiiviissä muodossa ja molemmilla kielillä kohderyhmästä riippuen.

OPISKELIJAKUNTA
1. Asetu ehdolle edustajistovaaleissa!
2. Lukuvuositarran voimassaolo päättyy 30.9. 
3. Edustajiston kokous 5.10. (Tursaspassitapahtuma)
4. Maksa Kelan terveydenhoitomaksu 30.9. mennessä OmaKelassa!
5. Tursajaiset 13.10. (Tursaspassitapahtuma)
6. Pullapäivä 4.10. (Tursaspassitapahtuma)
7. Tule mukaan kaveritoimintaan
8. Tamko etsii työntekijää jäsenpalveluun
9. Solun pop up Mediapoliksella 28.9. ja Proakatemialla 29.9.

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ
10. Jääkiekkokerho ATIK etsii pelaajia ja maalivahteja
11. Tolun vakiovuoro 28.9. (Futsal)
12. Opiskelija, jäitkö yksin?
13. Sosionomiopiskelija! Kaipaatko lisänoppia vapaavalintaisiin?
14. Tampere Saints Naiset: Ilmainen jenkkifutiksen alkeiskurssi 
15. Parven viikon vierailija: Ohjaamo! 
16. Tule kuuntelemaan webinaariin sattuman ja suunnittelun merkityksestä urapolulla!
17. Kasvokkain-näyttely Koskikeskuksessa 2.10. saakka
18. TAMKin suosio piti pintansa syksyn yhteishaussa
19. Nyytin chat: Opiskelutekniikat kuntoon 30.9.
20. Millaisia tulevaisuuden asumisen palvelut ovat? Vastaa kyselyyn ja voita Spotify-lahjakortti!

Opiskelijakunta

1. Asetu ehdolle edustajistovaaleissa

Tamkon edustajistovaalien ehdolle asettuminen on alkanut! Ehdolle voit asettua 15.9. – 6.10. (klo 12 asti) välisenä aikana. Täytä sähköinen ehdokasilmoitus tästä.

Ehdolle voivat asettua kaikki äänioikeutetut jäsenet, eli opiskelijakunnan jäsenmaksun maksaneet ja läsnä oleviksi ilmoittautuneet opiskelijat. Ehdokaslista taas on lomake, johon kerätään kaikki listan ehdokkaat ennen listan toimittamista opiskelijakunnalle (ehdokaslistan voit ilmoittaa täällä). Ehdokaslistoja keräävät alayhdistykset (TAMKin ainejärjestöt, ainekerhot ja kerhot). Ainejärjestöt ovat esimerkiksi laittaneet pystyyn perinteiset listat, kuten Insinöörit, Tradenomit ja SoTen Valitut Palat. Muistathan, että listalle liittymisestä tulee informoida myös listan yhteyshenkilöä, ks. lisätietoja alayhdistysten somekanavilta. Mikäli et löydä sinulle mieluista listaa, voit perustaa oman listan! Tällöin täytä ehdokasilmoitus sekä ehdokaslista -lomakkeet.

Lisätietoja edustajistovaaleista
Katso myös edustajiston infovideo

2. Lukuvuositarran voimassaolo päättyy 30.9.

Opiskelijakortin 09/2021 (lukuvuosi) PUNAINEN tarra on voimassa 30.9.2021 saakka. Voit käydä uusimassa tarrasi Tamkon toimistolla ma-pe kello 10-14, muuna toimistoaikana (klo 8-16), soitathan ovikelloa. Palvelemme myös etänä normaalisti!

Tamkolla on käynnissä syyskampanja 3.- 4. vuoden opiskelijoille: tarjoamme ilmaisen postituksen tarrallesi 30.9. saakka. Voit lunastaa postituksen Kide.appin kautta. Muistathan, että Pate tuo postin hitaammin kuin mitä hilppaisit toimistollemme, joten varauduthan siihen, että tarran tulemisessa kestää. Ei kuitenkaan huolta, sillä tarraa odotellessasi voit hyödyntää opiskelijaetuja Pivoa väläyttämällä.

3. Edustajiston kokous 5.10. (Tursaspassitapahtuma)

Tervetuloa edustajiston kokoukseen tiistaina 5.10.2021 klo 17 E1-06 auditorioon TAMKin Pääkampukselle! Kaikki Tamkon jäsenet ovat tervetulleita paikalle! Tapahtumasta saa myös leiman Tursaspassiin. Lisätietoja Facebook-tapahtumassa.

4. Maksa Kelan terveydenhoitomaksu 30.9. mennessä!

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle lukukausittain (eli 2 kertaa vuodessa). Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan maksu täytyy muistaa maksaa itse. Syksyn maksu tulee maksaa viimeistään 30.9. Maksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021, ja voit maksaa sen OmaKelassa.

Ketkä kuuluvat YTHS:n piiriin?

  • Korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnäoleviksi​
  • Ammattikorkeakouluopiskelijat (amk- ja ylempi amk-tutkinto)​

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piiriin eivät kuulu:​

  • Kansainväliset vaihto-opiskelijat​
  • Täydennyskouluttautuvat​
  • Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat ​
  • Tilauskoulutusopiskelijat​

(HUOM. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun eräpäivä on 31.12.)

5. Tursajaiset 13.10. (Tursaspassitapahtuma)

Tamkon perinteiset Tursajaiset järjestetään keskiviikkona 13.10. klo 12 alkaen. Päivätapahtuma on kaikille uusille opiskelijoille ilmainen. Aloitamme päivän tasan kello 12 TAMKin Taivaallisen rauhan aukiolta (Teiskontien puoleinen aukio), josta jatkamme yhdessä kulkueena kohti Keskustoria, missä vannotaan tärkeä Tursasvala. Keskustorilta matkamme jatkuu yhteisesti kohti Tursasmaata.

Päivätapahtuma loppuu kello 19, jonka jälkeen siirrytään jatkoille. Jatkopaikkoina toimivat Ravintolamaailma ja Bricks. Parhaiten päivätapahtumassa suoriutuneet ryhmät palkitaan jatkoilla. Ennakkolippu jatkoille on Kide.appista 6€, ovelta 9€. Liput tulevat myyntiin Kide.appiin tiistaina 28.9. kello 10. Linkki Kide.appin lipunmyyntiin.

Tapahtuman haalarimerkin saa jatkopaikoilta niin kauan kuin merkkejä riittää. Jos et ole menossa jatkoille, ja haluat haalarimerkin, niin Tursasmaan tapahtuma-alueen infopisteellä on myynnissä pieni määrä Tursajaismerkkejä hintaan 2€.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamkon kaikki tapahtumat ovat täysin häirintävapaita, eli minkäänlaista häirintää tai syrjintää ei hyväksytä. Tursajaisissa on mukana koulutetut häirintäyhdyshenkilöt. Tavoitat heidät myös tarvittaessa myöhemmin sähköpostiosoitteesta hairintayhdyshenkilot(at)tamko.fi.

6. Pullapäivä 4.10. (Tursaspassitapahtuma)

Ah, ihana pullan ja kahvin tuoksu. Mutta… mistä se oikein tulee? No Solulta! Tamko tarjoaa jäsenistölleen kahvia ja pullaa kansallisena korvapuustipäivänä 4.10. Solun edessä kello 10 – 14 (tai niin kauan kuin pullaa riittää)! Tapahtuma toimii myös Tursaspassin Bonus 1-tehtävänä. Mikäli et pääse tällä kertaa paikalle, niin ei huolta, pullapäiviä on vielä tulossa!

7. Tule mukaan kaveritoimintaan

Haluaisitko tutustua uuteen ihmiseen korkeakouluyhteisössä? Tule mukaan Kaveritoimintaan!

Kaveritoiminnassa yhdistetään mukaan ilmoittautuneita opiskelijoita sopiviksi kaveripareiksi esimerkiksi kiinnostuksen kohteiden perusteella. Kaveriparit sopivat yhdessä, millä tavoin pitävät yhteyttä, kuinka usein tapaavat ja mitä tekevät. Suunnitelmissa on myös järjestää ryhmämuotoisia tapaamisia kaikille mukana oleville.

Ilmoittautuminen on käynnissä kokoaikaisesti, joten voit tulla mukaan milloin vain sinulle sopii. Syksyn ensimmäinen Kaveritoiminnan verkkoinfo on torstaina 30.9. klo 17-18. Infoon osallistuminen ei ole välttämätöntä toimintaan mukaan tulemiselle. Ilmoittaudu infoon tästä linkistä.

Kaveritoiminnan järjestäjinä ovat mukana SPR, YTHS, Ev.lut. seurakunta ja korkeakouluyhteisömme: Trey, Tamko, TAU, TAMK. Toimintaa koordinoi SPR Tampereen osasto. Ilmoittaudu mukaan toimintaan täyttämällä tämä lomake.

8. Tamko etsii työntekijää jäsenpalveluun

Tamko etsii työntekijää jäsenpalveluun, hae siis meille töihin pe 1.10. klo 14 mennessä! Lue lisätietoja hausta.

9. Solun pop up Mediapoliksella 28.9. ja Proakatemialla 29.9.

Onko opiskelijakortin tarra vielä vaihtamatta? Kaipaatko täydennystä haalarimerkkikokoelmaasi? Onko sinulla kysymyksiä opiskeluun tai opiskelijaelämään liittyen? Tule Tamkon Solu pop upiin!

Pidämme Solu pop upit Mediapoliksella 28.9. kello 10 – 13 (sijaintina sisäänkäynnin luona oleva aulatila) ja Proakatemialla 29.9. kello 10 – 12. Muistithan, että punainen lukuvuositarra (09/2021) on voimassa 30.9. asti, eli jos tarra on vielä vaihtamatta, niin nyt kannattaa tulla pop upiin! Opiskelijakortteja emme voi ottaa mukaan pop upeihin, vaan niiden nouto tapahtuu Tamkon toimistolta. Vaihtoehtoisesti voit pyytää kortin postitusta meiltä (toimisto(at)tamko.fi).

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

10. Jääkiekkokerho ATIK etsii pelaajia ja maalivahteja

Jääkiekkokerho ATIK etsii innokkaita pelaajia ja maalivahteja. Jäävuorot ovat maanantai-iltaisin Hakametsässä ja omat varusteet on oltava. Vuoroilla pelataan harrastekiekon säännöillä (ei taklauksia tai lämäreitä), joten kaikki ovat tervetulleita. Jos kiinnostuit ja haluat lähteä mukaan niin ota yhteytta atik(at)tamko.fi.

11. Tolun vakiovuoro 28.9. (Futsal) (Tursaspassitapahtuma)

Tolun vakiovuoro on viikottainen ilmainen liikuntavuoro tiistaisin klo 17-19 Kuntokatu 3:n L-rakennuksen liikuntasalissa. Vuorolla harrastetaan erilaisia lajeja ja pidetään porukalla hauskaa liikunnallisissa merkeissä. Vakiovuorokävijän ei tarvitse olla SportUnin jäsen. Kaikki TAMKin opiskelijat ja henkilökunta ovat tervetulleita.

12. Opiskelija, jäitkö yksin?

Hei TAMKin opiskelija. Jäitkö luokassasi yksin? Etsitkö vielä paikkaasi korkeakouluyhteisössä? Tämä ryhmä on sinua varten ja sitä on toteuttamassa opiskelijat, jotka ovat kokeneet yksinäisyyden elämässään. Tässä ryhmässä yksinäisyys ei ole kirosana, ja siitä saa puhua ääneen samalla kun kävelemme metsässä tai touhuamme jotain muuta mukavaa.

Tule rohkeasti mukaan Parveen (C2-03) keskiviikkoisin klo 17 – 18.45 koko lokakuun ajan, 6.10. alkaen. Lähdemme luokasta metsään tai minne sitten haluammekin mennä. Kysyttävää? Jussi Houttu, p. 0408048403

13. Sosionomiopiskelija! Kaipaatko lisänoppia vapaavalintaisiin?

20ASOVA-ryhmän sosionomiopiskelijat etsivät muutamaa opiskelijaa vapaaehtoistyöhön. Saat kerrytettyä hommasta opintopisteitä vapaavalintaisiin opintoihin sekä arvokasta sosiaalialan asiakastyön osaamista.

Kyseessä on Yhdessä selviytymisen tuki YSTI ry:n Tapaamispaikka Täkylla tapahtuva vapaaehtoistyö. Jos innostuit ajatuksesta, ota yhteyttä: sanna.aho(at)tuni.fi tai vaula.martikainen(at)tuni.fi. Tsekkaa myös nettisivut yst.net/tapaamispaikkataky ja Täkyn somekanavat: FB ysti.taky ja IG @takyhervanta.

14. Tampere Saints Naiset: Ilmainen jenkkifutiksen alkeiskurssi

Tampere Saints Naiset haluaa toivottaa kaikki yli 16-vuotiaat naiset tervetulleeksi ilmaiselle alkeiskurssille, joka järjestetään lokakuun alussa Pyynikin urheilukentällä. Kokeilukerroilla ei tarvita varusteita, mukaan riittää ulkoliikuntavaatteet, vesipullo ja lenkkarit/nappikset. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita.

Alkeiskurssin aikataulu:
tiistaina 5.10. klo 19 – 20.30
torstaina 7.10. klo 17.30 – 19
tiistaina 12.10. klo 19 – 20.30
torstaina 14.10. klo 17.30 – 19

Ilmaisen alkeiskurssin tavoite on luoda matalan kynnyksen pääsy joukkuetoiminnan pariin. Haluamme korostaa, että kuka tahansa on tervetullut harrastamaan lajia, oli urheilutaustaa tai ei. Voit olla iso, pieni, lyhyt, pitkä, nopea, hidas… Jokaiselle löytyy oma rooli jenkkifutiskentältä. Seuraamalla Instagramissa @saintsladies, saat ajantasaista tietoa Saintsin naisten joukkueen toiminnasta, sekä voit kysyä mieltä askarruttavat asiat esimerkiksi alkeiskurssiin liittyen.

15. Parven viikon vierailija: Ohjaamo!

Tampereen Ohjaamo tarjoaa tietoa, tukea ja ohjausta työllistymiseen, kouluttautumiseen ja arjen hallintaan kaikille alle 30-vuotiaille. Jos et tiedä, mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta! Tule Parveen (C2-03) klo 10-12 välillä kyselemään tai saamaan tietoa.

Tällä viikolla Parvessa lisäksi luvassa mm. ateriatukikorttien jakoa, opparihautomo, cv-klinikka, vertaisohjausta insinöörimatikassa ja ruotsissa, energiaa opiskeluun yhdessä tekemisestä (loistava mahdollisuus tutustua eri alojen ihmisiin ja saada uusia kavereita) sekä erityisopettajan ja opintokuraattorin jeesiä.

Parvi on tukipalveluita, vertaistukea ja erilaisia kohtaamisia! TAMKissa järjestetään monenlaista pienryhmätoimintaa sekä vapaa-ajan aktiviteetteja syksyllä 2021. Pienryhmiä ja toimintaa päivitetään läpi syksyn. Katso viikon tarkat ajat kalenterista.

16. Tule kuuntelemaan webinaariin sattuman ja suunnittelun merkityksestä urapolulla!

Kuinka tarkasti omaa uraansa voi suunnitella? Vaikuttavatko sattumat työelämämme suuntaan? Näitä teemoja pohditaan ensimmäisessä Career Talks with Tampere Alumni -webinaarisarjan tilaisuudessa, joka järjestetään keskiviikkona 29. syyskuuta klo 16 – 17. Ilmoittaudu tapahtumaan täältä.

Syksyn muiden Career Talks with Tampere Alumni -webinaarien aikataulu:

ti 12.10. klo 16–17 Mentoring and working life (in English)
ke 24.11. klo 16–17 Verkostojen merkitys urapolulla

Löydät lisätietoa tapahtumista JobTeaserin tai Intran tapahtumakalenterista.

17. Kasvokkain-näyttely Koskikeskuksessa 2.10. saakka

”Kasvokkain – tarinoita ihmisen ja työn arvosta” on taiteilija Meeri Koutaniemen ja Tehyn puheenvuoro hoitotyön ja varhaiskasvatuksen tekijöiden arvostuksen puolesta. Valokuvanäyttely antaa mahdollisuuden kohdata kasvokkain mahdollisimman monta aitoa henkilötarinaa. Teosten äärellä kohtaat kasvokkain heidät, jotka kulkevat rinnallasi kehdosta hautaan. Näyttely on esillä Koskikeskuksen 0-kerroksessa vielä lauantaihin 2.10. saakka (ma – pe klo 11 – 19, la – su klo 12 – 16).

18. TAMKin suosio piti pintansa syksyn yhteishaussa

TAMKin hakukohteiden vetovoimassa on näkyvillä nousua. Ensisijaisten hakijoiden määrän perusteella suosituin oli uusi maahanmuuttajille suunnattu kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus, johon oli 245 ensisijaista hakijaa. Koulutus järjestetään yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Toiseksi eniten hakijoita oli sairaanhoitajan tutkinto-ohjelman päivätoteutukseen. Hakijamäärä nousi eniten sosionomin tutkinto-ohjelman monimuotototeutuksessa.

YAMK-hakukohteissa eniten ensisijaisia hakijoita veti sosiaali- ja terveysalan ylempi tutkinto-ohjelma, hyvinvointiteknologia. Toiseksi suosituin oli tradenomin ylempi tutkinto-ohjelma, dataosaaminen ja tekoäly.

Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksella pidetään neljä valintakoetilaisuutta tiistain 2.11. ja keskiviikon 3.11. aikana. Valintakoetilaisuuksiin odotetaan yli 1700 osallistujaa. Valintakoepäivinä kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan kampuksella liikuskelua.

19. Nyytin chat: Opiskelutekniikat kuntoon 30.9.

Miten opiskella niin että saan jotain aikaan: miten suunnittelen opiskelupäiväni, mitä päivääni mahtuu, miten asetan tavoitteita, miten tauotan? Entä millaisia erityisiä haasteita etäopiskelu aiheuttaa?

Nyytin chat on paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Opiskelijoille suunnatussa ryhmämuotoisessa chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista asioista. Chatissa voit jutella täysin anonyymisti, eikä etukäteen tarvitse ilmoittautua. Chateissa on aina mukana myös Nyytin vaparit tai työntekijä. Tervetuloa mukaan! Chatin löydät täältä.

20. Millaisia tulevaisuuden asumisen palvelut ovat? Vastaa kyselyyn ja voita Spotify-lahjakortti!

Haluamme Nuorisoasuntoliitossa (NAL) tutkia tulevaisuutta ja visioida palveluita, jotka tukevat nuorten itsenäistymistä ja arjen hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Haluamme kehittää palveluita, jotka ovat hyödyllisiä ja vastaavat nuorten tarpeisiin muuttavassa maailmassa. Miltä tulevaisuus näyttää ja miten se vaikuttaa asumisen palveluihin? Kerro meille näkemyksesi vastaamalla kyselyyn!

Kyselyn avulla keräämme tietoa nuorten toiveista ja odotuksista tulevaisuuteen liittyen. Tulevaisuustyön avulla tuomme nuorten äänen kuuluviin palveluita sekä asuinympäristöjä suunniteltaessa ja viemme viestiä päättäjille. Vastaa kyselyyn 29.9. mennessä täällä.

Vastaajien kesken arvomme 5 kpl lahjakortteja Spotify-musiikkipalveluun, joilla saat Premium-palvelun yhdeksi kuukaudeksi käyttöösi.