Opiskelijoiden tavoite: Tampereen tulee olla paras paikka opiskella ja tehdä töitä (Aamulehti)

Teksti on julkaistu Aamulehdessä 30.3. https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000007882822.html

Opiskelijat haluavat voida hyvin, asua, liikkua ja tehdä töitä Tampereella

Joka kuudes tamperelainen on korkeakouluopiskelija. Meitä on noin 35 000. Tampereella on siis opiskelijoita saman verran kuin esimerkiksi Nokialla on asukkaita.

Miltä sitten näyttäisi korkeakouluopiskelijoiden Tampere? Jos opiskelijat saisivat päättää, Tampereella voitaisiin hyvin, täällä olisi entistä paremmat työllistymismahdollisuudet sekä vastavalmistuneilla että kansainvälisillä osaajilla, jokaisella olisi mahdollisuus omanlaiseen kotiin ja liikkuminen olisi vaivatonta ja kestävää.

Tampereella opiskelijoiden on voitava hyvin. Ilman hyvinvoivia opiskelijoita ei ole hyvinvoivaa Tamperetta. Tässä auttavat monipuoliset ulkoilumahdollisuudet, puistot ja viihtyisä kaupunkitila. Lisäksi tarvitsemme saavutettavia sosiaali- ja terveyspalveluita, joissa ymmärretään niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin opiskelijoita.

On myös tärkeää, että Tampere jatkaa päämäärätietoista ilmastopolitiikkaa, joka takaa kaupungin olevan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Tampereen tulee olla paras paikka opiskella ja tehdä töitä. Olemme osa korkeakouluyhteisöä, jonka tieto ja asiantuntemus tulee hyödyntää myös kaupungin päätöksenteossa.

Tampereella tarjottavia työvoimapalveluita tulee kehittää yhdessä TE-palveluiden kanssa tukemaan korkeakoulutettujen työllistymistä ja huomioimaan kansainväliset osaajat paremmin. Näin opiskelijat jäävät Tampereelle asumaan, tekemään töitä ja luomaan uusia yrityksiä opintojensa jälkeen.

Jokaisella on oltava mahdollisuus omanlaiseensa kotiin Tampereella. Ensimmäinen askel tähän on hillitä vuokrien nousua priorisoimalla kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen ripeää kaavoittamista.

Kaavoittamisessa pitää muistaa ekologinen kestävyys. Lisäksi kannatamme parkkinormin höllentämistä kaupunkitilan vapauttamiseksi ja asumiskustannusten madaltamiseksi, sillä harva ratikan reitin varrella asuva opiskelija tarvitsee autopaikan.

Me tahdomme liikkua Tampereella vaivatta ja kestävästi: pyörällä, kävellen ja joukkoliikenteellä. Saavutettava ja ympärivuorokautinen joukkoliikenne, josta jokainen opiskelija saa reilun alennuksen maksutavasta riippumatta, on yksi tinkimättömistä tavoitteistamme. Lisäksi toivomme hyviä kulkumahdollisuuksia kampuksien välillä, erityisesti turvallisia pyöräteitä. Kaupungin kehittäminen kaikille kävelijöille, pyöräilijöille ja pyörätuolilla liikkujille saavutettavaksi parantaa viihtyvyyttä ja takaa, että kaupungissa on elämää vuorokauden jokaisena hetkenä, vuoden ympäri.

Muun muassa näistä asioista on opiskelijan kaupunki tehty.

Joonas Soukkio
Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen jäsen

Emmi Juolahti
Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen jäsen