MISSÄ OPISKELIJAT, SIELLÄ EDUSTAJISTO

Siellä missä toimii opiskelijakunta, toimii myös edustajisto. Tamkon edustajistossa 21 TAMKin opiskelijaa tekevät päätöksiä Tamkon toiminnasta, sekä ohjaavat suurempia linjoja, joita Tamkon hallitus toteuttaa arkipäiväisessä opiskelijaelämässä. Edustajisto on monelle opiskelijalle uusi asia. Edustajiston puheenjohtajisto ensimmäisen perehdytyspäivän päätteeksi yhteistuumin päättivät, että tätä lähdetään kehittämään. Juhlavuoden aikana Tamkon edustajisto on tehnyt tämän vuoden edustajistovaaleista saavutettavat ja helposti lähestyttävät. Sen yksi kulmakivistä on se, että opiskelijat tunnistavat ja tietävät mikä on edustajisto. Tätä eroa opiskelijoiden ja edustajiston välillä olemme alkaneet kuromaan umpeen esimerkiksi somesisältöön panostamalla. Yhdessä Tamkon viestinnän asiantuntijan kanssa olemme tuottaneet mielekästä some-sisältöä, joka on mahdollisimman saavutettavaa. Lisäksi olemme päivitelleet nettisivuja uuteen uskoon, sekä panostaneet Tamkon nettisivuilla julkaistaviin kokoustiedotteisiin. Nyt 110-vuotias opiskelijakunta on tässä pisteessä, toivottavasti seuraavan 110 vuoden aikana opiskelijakunta menee ainakin tuplasti eteenpäin vaikuttamistyössä ja kaikessa toiminnassaan!

Edustajiston toiminnassa parasta on se, että opiskelijoiden asioista vastaavat opiskelijat. Jokaisella TAMKissa opiskelevalla Tamkon jäsenellä on äänioikeus edustajistovaaleissa. Oman järjestöurani lähti liikenteeseen oman ainejärjestöni viihdevastaavan roolissa. Järjestöhommissa kiinnostuksen herätti välittömästi tapahtumien järjestäminen. Koen, että opiskelijatapahtumat ovat olennainen osa opiskelu aikaa, mutta vuoden mittaisen pestin jälkeen totesin, että haluan tehdä jotain muuta, jossain uudessa porukassa. Muutama järjestöystäväni ehdotti Tamkon edustajistoa. Tässä kohtaa edustajisto oli vielä hiukan tuntematon asia. Aloin seuraamaan tarkemmin Tamkon somesisältöä ja luin Tamkon nettisivuilta edustajiston toiminnasta. Sain paljon kannustusta ystäviltäni, kun kerroin olevani kiinnostunut toiminnasta. Ehdolle asettumisen aikana Tamkon hallitus piti hallitustoimintaan tutustumisiltaman. Tämän jälkeen olin varma päätöksestäni, aion hakea edustajistoon. Ajatellen, että vietän vuoteni edustajiston jäsenenä. Toisin kuitenkin kävi, kun ajatus puheenjohtajan pestistä alkoi kiehtomaan ja asetuin ehdolle puheenjohtajaksi.

Tamkon toiminnassa parasta on se, että kaikkeen pääsee osallistumaan, vaikka asia ei varsinaisesti omaa pestiä koskettaisikaan. Hommia jaetaan tasavertaisesti hallituslaisten kanssa. Apua pyydetään aina, kun sitä tarvitaan. Edustajistossa kaikesta ei välttämättä tarvitse olla samaa mieltä, siitä huolimatta asioista voi keskustella asiallisesti. Poikkeuksetta löydämme aina sellaisen päätöksen, johon kaikki ovat tyytyväisiä. Itse puheenjohtajana olen päättänyt ottaa pirteän ja uudenlaisen asenteen. Miksi kokouksien tulisi olla virallisia tilanteita, joissa pönötetään hiljaa kuin kirkon penkissä? Mielestäni kokouksista voi tehdä oman porukan näköisiä. Meidän kokouksissa nauretaan, syödään pizzaa, pohditaan päätöksiä ja keskustellaan erimielisyyksistä. Tämän kaiken vuoksi myös sinun kannattaa hakea edustajistoon mukaan!

Kirjoittaja on Tamkon edustajiston puheenjohtaja Jukka Hulkko

—–

Mietin viime syksynä, että haluan jotain mielekästä lisäpuuhaa opiskeluarkeeni. Pohdin eri vaihtoehtoja, kunnes minulta kysyttiin, kiinnostaisiko minua edustajisto. Kyselin ja tutustuin edustajiston sekä hallituksen toimintaan. Päätin lähteä ehdolle kohti uusia kokemuksia ja löysinkin itseni astumassa ehdolle edustajiston varapuheenjohtajaksi ja pian vastaanottamasta onnitteluja tultuani valituksi.

Alkuun varapuheenjohtajana ajattelin työnkuvani olevan lähinnä kokouksissa istumista ja kokoustiedotteiden tekoa. Niiden lisäksi olen kuitenkin päässyt mukaan järjestämään tapahtumia, ajamaan opiskelijoiden etua sekä olemaan mukana lähes kaikessa Tamkon toiminnassa. Nyt toimikausi alkaa olla jo loppupuolella ja fiilis on hieman haikea, mutta silti kiitollinen ja onnellinen. Olen oppinut edustajistossa toimimisesta paljon uutta ja saanut paljon kokemusta. Kaikkien mahtavien muistojen lisäksi sain paljon uusia ystäviä, voisin sanoa saaneeni uuden perheen, Tamko-perheen.

Uutta edustajistoa sekä luottamustoimijoita rekrytoidaan parhaillaan. Uskalla ottaa hyppy tuntemattomaan ja lähteä tekemään opiskelijaelämäsi parhaimpia muistoja!

Kirjoittaja on Tamkon edustajiston varapuheenjohtaja Kati Tuomisto