Kansainvälisyyttä voi edistää monella tavalla

Kansainvälisyys on vahvasti läsnä keskuudessamme. Suomenkielisten ohjelmien lisäksi joukkoomme mahtuu niin englanninkielisten tutkinto-ohjelmien kuin myytävien koulutuksien opiskelijoita. Toisaalta osa piristää arkeamme tähdenlennon tavoin yhden lukukauden verran vaihto-opiskelijoina. Ympärillemme muodostunut kansainvälinen yhteisö on syntynyt pitkäjänteisestä työstä, jonka hedelmistä voimme kaikki tänäkin vuonna nauttia. Opiskelijakuntamme merkitys kansainvälisyyden edistämisessä ei ole suinkaan ollut vähäinen vuosien saatossa.


Tänä vuonna olen saanut Tamkossa toimiessani huomata, ettei suuria asioita saavuteta yksin: ei yhtenä organisaationa, saati yksilönä. Kesällä sain nimittäin huomata, miten paljon liikkuvia osia vaihto-opiskelijoiden saapumisessa Suomeen on. Mieleni pysyi kuitenkin tyynenä, sillä tiesin, että näin monen osaavan ihmisen kanssa ei voi mennä vikaan. Ahdistustani on lievittänyt erityisen paljon kansainväliset tuutorimme, jotka ovat kerta toisensa jälkeen tehneet minuun vaikutuksen omistautumisellaan vaihto-opiskelijoillemme.

Tuutorointi onkin yksi Tamkon näkyvimpiä toimintoja kansainvälisellä sektorilla, sillä Tamko kouluttaa vertaistuutorien lisäksi myös englanninkielisten tutkinto-ohjelmien degree-tuutorit ja vaihto-opiskelijoitamme vastassa olevat kansainväliset tuutorit. Vertaistuutoreista poiketen degree-tuutorit ovat ulkomailta muuttaneita opiskelijoita, joilta löytyy täten omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi oleskelulupahakemuksien täyttämisestä. Kansainväliset tuutorimme toimivat puolestaan vaihto-opiskelijoidemme tukena ja turvana koko heidän vaihtojaksonsa ajan. Sekä degree-tuutorimme että kansainväliset tuutorimme tekevät korvaamatonta työtä kotouttaessaan kansainvälisiä opiskelijoitamme TAMKiin ja sitä ympäröivään kaupunkiin. Tuutorointi on kuitenkin seuraavan
blogipostauksemme aihe, joten siitä lisää ensi kerralla!


Kun tuutorimme onnistuvat tuomaan uusia opiskelijoita joukkoomme, me kaikki voitamme. Saamme uusia kasvoja opiskelijatapahtumiimme, uusia vierustovereita kursseiltamme. Ensimmäisiä tapahtumia, johon osallistuin opintojeni alussa, oli oman ainekerhoni uusien ilta, jossa tapasin oman tutkinto-ohjelmani rinnalla englanninkielisen rinnakkaisohjelman opiskelijoita. Vaikka en sitä tuolloin vielä tiennytkään, yhdestä tapaamastani venäläisestä opiskelijasta tulisi yksi parhaista kavereistani. Kansainvälinen ystävä saattaa tulla elämään vaivihkaa, joten avoimuus tapahtumissa kannattaa!


Ripauksen kansainvälisyyttä opiskelijaelämään tarjoaa myös yksi upeista kerhoistamme, Club International – tai CLINT, kuten tuttavallisemmin on tapana puhua. Tuodakseen kansainvälistaustaiset ja suomalaiset opiskelijat lähemmäksi toisiaan CLINT muun muassa järjestää kansainvälisteemaisia tapahtumia ja hankkivat vaihto-opiskelijoillemme haalarit. Mielestäni vaihto-opiskelijoiden sinivalkoiset haalarit ovat yksi näkyvimmistä tavoista toivottaa vaihto-opiskelijamme tervetulleeksi suomalaiseen opiskelijaelämään. On sydäntälämmittävää nähdä innokkaat vaihtarimme Solun sohvilla ompelemassa ensimmäisiä merkkejään upouusiin haalareihinsa.


Ylipäätään Solun sohvat ovat usein kuin maailma pienoiskoossa aktiivisien vaihtoopiskelijoiden ansiosta. Tapahtumien, kansainvälisten konferenssien, kieliklubien ja ystäväohjelmien ansiosta meillä on tänä päivänä kattavat kotikansainvälistymismahdollisuudet. Jos nämä tuntuvat kuitenkin liian isoilta askelilta yhdellä kertaa, on aina yksi paikka, johon kannattaa suunnata. Solulta löytyvälle juttuseuralle, luistimille ja ennen kaikkea kahville on kovasti kysyntää vaihtariemme keskuudessa. Kahvin kansainvälistävän vaikutuksen olen usein saanut huomata, kun olen jäänyt suustani kiinni esimerkiksi italialaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa Solulla. Jos me suomalaiset olemme kahvikansaa, emme ole yksin.


Ja onneksi emme ole. Tamkon kansainvälisellä puolella toimimisesta tekee erityisen antoisaa juuri nämä uudet kohtaamiset. Näitä ei tule kuitenkaan ottaa itsesäänselvyyksinä, vaan kansainvälisen korkeakoulun ylläpitäminen ja edistäminen vaatii työtä, jota riittää meille jokaiselle. Tamkossa keskustelemme TAMKin johdon kanssa, toisinaan painokkaamminkin, kansainvälisyyden kehittämisestä korkeakoulussamme. Alati kasvavista kotikansainvälistymismahdollisuuksista huolimatta Tamkolla pidämme tärkeänä, että kaikki halukkaat – varallisuudesta riippumatta – saavat mahdollisuuden lähteä kansainvälistymään myös maailmalle. Täällä kotopuolessa meillä on kuitenkin tilaisuuksia saunoa eri kulttuurien kesken, opetella suomea kansainvälisten opiskelukavereiden kanssa HUBSissa tai esimerkiksi tutustuttaa ensikertalaisia salmiakkiin sen kaikissa muodoissa. Otetaan ilo irti näistä pienistä ja suurista saavutuksista tänä juhlavuonna.

Kirjoittaja on Tamkon hallituksen kansainvälisyysvastaava Tuomas Väkiparta.