Kannanotto: Kehysriihi kyykyttää opiskelijoita entisestään

Hallitus on päättänyt kevään kehysriihessä siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle. Tamko on päätöksestä järkyttynyt, sillä opiskelijat ovat kovilla jo nyt. 
 
Tämä päätös näkyy erityisesti yksin asuvien tuloissa ja heikentää opiskelijoiden toimeentuloa merkittävästi – taas. Asumislisän on kerrottu olevan noin 260 €, jolloin yksittäisen opiskelijan tuet voivat pudota jopa yli sadalla eurolla kuukaudessa. Asumislisä on käytettävissä vain opintotukeen oikeuttavilta kuukausilta, käytännössä siis ei kesäkuukausina. Mikäli opiskelija ei saa kesätöitä, on toimeentulo vakavassa vaarassa kesäisin.  

Asumislisään siirtyminen kiihdyttää myös opiskelijoiden velkaantumista, sillä opiskelijat eivät ole oikeutettuja toimeentulotukeen ennen opintolainan nostamista. Tämä lisää opiskelijoiden toimeentulon epävarmuutta ja näkyy opiskelijoiden mielenterveydessä. Opiskelijoiden mielenterveyskriisin ratkaisu vaatii tekoja hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiseksi eikä sen syventämiseksi. 

On kestämätöntä, että opiskelijat joutuvat taas leikkausten kohteiksi. Toimeentulon heikentäminen jarruttaa opintojen suorittamista, kun opiskeluun vaadittava aika kuluu töissä käymiseen ja toimeentulosta huolehtimiseen. Jos opiskelijoiden halutaan valmistuvan määräajassa, tulee opintoja tukea nykyistä vahvemmin, ei heikommin. Leikkaamalla opiskelijoilta jatkuvasti on koulutustason nostosta tai hyvinvoivista tulevaisuuden työelämän osaajista turha unelmoida. 

Päätös pudottaa opiskelijat yleiseltä asumistuelta on sekä kylmä että kohtuuton. 

Julia Väänänen
Hallituksen puheenjohtaja 2024
puheenjohtaja@tamko.fi
+358 44 082 6560