YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00

TAMKO TOPICS 33 / 2018

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students' Union of Tampere University of Applied Sciences.

Opiskelijakunta

1. Uusi lukuvuositarrasi ja osallistut kilpailuun! 

2. Opiskelijan Tampereen supervihko saatavilla nyt Solulta!

Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä

3. Kela: Opintotukea ulkomailla opiskeluun

4. Opiskelijan Tampereen Syysfest Särkänniemessä 3.9.

5. Unipoli Sportin ryhmäliikuntakausi vaihtuu ja kurssi-ilmoittautuminen alkaa 3.9.

6. Tule mukaan isosisarustoimintaan!

7. NääsPeksin improkurssi 

8. Virta Challenge -ideakilpailu - Voittosummana huimat 30 000 euroa!

9. Etsitään avustajia elokuvaan 17.8!

10. Pilgrims - kansainvälistä teatteria Tampereella 16. - 18.8.

English Summary

11. Tamko's Autumn 2018 membership campaign

12. Tamko offers free prepaid phone plans for exchange students!

13. Student's Tampere Autumn festival 3 September

14. Unipoli Sport's new group exercise class period and course enrolment starts on 3 September

15. Elinor Cook's Pilgrims - International Finnish premiere production at Tampere 16 - 18 August

******************************************************************************************

OPISKELIJAKUNTA

******************************************************************************************

1. Uusi lukuvuositarrasi ja osallistut kilpailuun! 

Tamkolla on meneillään syksyn jäsenkampanja, jonka palkintona on Ticketmasterin 100€ lahjakortteja! Palkintoja jaetaan sekä uusien että jatkavien jäsenten kesken. 

Kesäkuussa 2018 tai sen jälkeen sähköisellä jäsenlomakkeella liittyneiden ja monivuotisen jäsenmaksun maksaneiden jäsenten kesken arvotaan 2 kpl Ticketmasterin sadan euron (100,00€) lahjakortteja. Lisäksi jatkavien jäsenten, eli ennen kesäkuuta 2018 liittyneiden kesken, joiden jäsenyys on voimassa 1.10.2018, arvotaan 3 kpl sadan euron (100,00€) lahjakortteja. Lisätietoja kampanjasta löydät Tamkon nettisivuilta.

Tamkon toimisto Solu on avoinna ma - pe kello 09.00 - 16.00. Orientoivien viikkojen (13.8. - 7.9.) ajan olemme auki pidennetyllä aukioloajalla ma - pe klo 9.00 - 17.00. Tervetuloa Solulle!

2. Opiskelijan Tampereen supervihko saatavilla nyt Solulta!

Huimia opiskelijaetukuponkeja sisältävä supervihko on nyt saatavilla Solun jäsentiskiltä. Supervihkon tarjoukset ovat voimassa 31.12.2018 saakka. Tule ja hae omasi!

Etupoimintoina: 

- Tullin saunan ilmainen aamiainen tai saunapaketti ja Hanatuotteet -50% (max. 2kpl).

- Sitko pizza & barista valitsemasi pizza -25% alennuksella. 

- Onnibussi tarjoaa -10% koko verkostonsa matkoista.

- Linkosuon toast + kahvi combo 5€.

- Ja monia muita!******************************************************************************************

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

******************************************************************************************

3. Kela: Opintotukea ulkomailla opiskeluun

Voit saada opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin. Ulkomailla opiskelevan opintoraha on yhtä suuri kuin Suomessa opiskelevan, mutta opintolainan määrä on suurempi. Ulkomailla opiskeleva voi edelleen saada opintotuen asumislisää.

Kela voi myöntää opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin, jos ne ovat tasoltaan ja sisällöltään samoja kuin Suomessa opintotukeen oikeuttavat opinnot. Opintotukea voivat saada ainoastaan Suomen, EU- tai Eta-maan tai Sveitsin kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä. Edellytyksenä on, että sinulla on ollut vakinainen kotikunta Suomessa vähintään 2 vuoden ajan opintojen aloittamista edeltävän 5 vuoden aikana tai että sinulla on muuten kiinteä yhteys Suomeen. Jos et ole Suomen kansalainen, tuen myöntämisessä on lisäehtoja.

Ulkomailla opiskelu vaikuttaa opintotuen määrään

Ulkomailla opiskelevan opintoraha on yhtä suuri kuin Suomessa opiskelevan (250,28 e/kk). Ulkomailla opiskelevan asumislisä on yleensä 210 e/kk ja opintolainan valtiontakaus 800 e/kk. Asumislisä voidaan myöntää ulkomailla opiskelevalle, jos hän asuu ulkomailla vuokralla ja hänellä on asumismenoja.

Voit hakea opintotukea Kelan asiointipalvelussa tai hakemuslomakkeella OT3. Hakemukseen on liitettävä oppilaitokseen hyväksymisestä todistus, josta käy ilmi suoritettava tutkinto, opintojen päätoimisuus ja opiskeluaika. Sinun on myös tarvittaessa todistettava, että oppilaitos on julkisesti valvottu.

Toimita läsnäolotodistus Kelaan joka lukuvuosi

Kun olet aloittanut opintosi ulkomailla, sinun on toimitettava Kelaan oppilaitoksen antama läsnäolotodistus. Vaikka opintotuki myönnetään koko opiskeluajalle, Kelaan pitää toimittaa joka lukuvuosi uusi läsnäolotodistus ja todistus edellisen lukuvuoden opintosuorituksista. Jos tarvitset todistuksen opintotuen määrästä esimerkiksi oleskelulupaa varten, voit pyytää todistuksen Kelasta.

Ulkomailla opiskelun suosio kovassa kasvussa

Ulkomailla kokonaan suoritettavien opintojen suosio on kasvanut. Lukuvuonna 2016–2017 kokonaan ulkomaille suoritettaviin opintoihin sai tukea 9 148 opiskelijaa. Viisi vuotta sitten heitä oli 5 457 ja kymmenen vuotta sitten 4 470.

Suomalaisia opiskelijoita on eniten Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Virossa. Suosituimmat koulutusalat ovat taloustieteet, humanistiset tieteet sekä lääke- ja hoitotieteet.4. Opiskelijan Tampereen Syysfest Särkänniemessä 3.9.

Mikä se on, lintuko? Ei, onko se lehmä? EI, se on OT:n ja Särkänniemen uusi tapahtuma SyysFest!

Mikä olisikaan parempaa kuin aloittaa opiskelupäivät vauhdikkaasti Särkänniemessä? OT ja Särkänniemi tarjoavat tänä vuonna siihen mahdollisuuden. Kaikki laitteet ovat avoinna, joten tekemistä riittää koko illaksi. Hurjien laitteiden lisäksi pääset nauttimaan Youngheartedin mahtavasta musiikista. OT tuo myös tapahtumaan useita mielenkiintoisia Tamperelaisia toimijoita, jotta tursaatkin pääsevät heti kärryille siitä, mitä Tampere voi opiskelijalle antaa! 

Lipunmyynti Tamkon toimistolla Solulla on jo alkanut, joten ole nopea ja nappaa huokea 9€ lippu syksyn mahtavaan kick-off tapahtumaan, SyysFestiin! Lippuja saatavilla myös bailataan.fi:ssä hintaan 9,50€. Huom. tapahtuma on vain opiskelijoille, joten tarvitset lipun lisäksi voimassaolevan opiskelijakortin. 

5. Unipoli Sportin ryhmäliikuntakausi vaihtuu ja kurssi-ilmoittautuminen alkaa 3.9.

Syksyn ryhmäliikunta-aikataulu on voimassa 3.9.-16.12. Tarkista aikataulut tarkemmin tarjontakalenterista. Paperisia ryhmäliikuntakalentereita on jaossa elokuun alusta alkaen esim. Solulla. Tutustu tuntikuvauksiin ja videoihin ja käy rohkeasti erilaisilla tunneilla kokeilemassa. Vain testaamalla löydät itsellesi sopivat tunnit! 

Unipoli Sport tarjoaa ryhmäliikunnan lisäksi mahdollisuuden tutustua lajeihin kurssien kautta. Syksyllä on kaksi kurssi-ilmoittautumisjaksoa. Ensimmäinen ilmoittautumisjakso alkaa heti syyskuun alussa 3.9. Käy tutustumassa kurssitarjontaamme. Kursseja päivitetään nettisivuille vielä elokuun aikana. Voit valita itsellesi sopivan liikuntakurssin kymmenistä vaihtoehdoista! Tarjolla kursseja kaikilla kampuksilla.  

6. Tule mukaan isosisarustoimintaan!

Haluatko jakaa iloa ja tukea aikuiskaveritoiminnalla 6-16-vuotiaalle pojalle tai sukupuolensa moninaisesti kokevalle nuorelle? Nyt on loistava tilaisuus tutustua toimintaan tai ilmoittautua mukaan. Isovelitoiminta etsii vapaaehtoisia ja vastuullisia täysi-ikäisiä isosisarustoimintaan, joka sisältää molemmille mieluisia tapaamisia nuoren kanssa esim. leffassa käymistä, pelailua tai teemapäivätoimintaa. Tapaamisia on 1-4 kertaa kuukaudessa. Syksyn isosisaruskurssit starttaavat 26.9 ja 24.11 ja ne järjestetään Tampereella.

Isosisaruskurssin aikataulut:

1.Kurssi: ke 26.9 klo 17-19, pe 28.9. klo 17-19 ja la 29.9 klo 10-17

2.Kurssi: ke 14.11 klo 17-19, pe 16.11. klo 17-19 ja la 17.11. 10-17

Lisää aiheesta. Ilmoittautumiset: Niklas Söderström, 044 553 8432, niklas.soderstrom(at)ahjola.fi

7. NääsPeksin improkurssi 

Haaveleitko esiintymisvarmuuden kasvattamisesta tai sisäisen ilmaisullisen palosi vapauttamisesta? Oli kyse kummasta vain, vastaus on NääsPeksin improvisaatiokurssi! Kurssille ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin improamista jo aikaisemmin kokeilleet.

Kurssikerrat ovat keskiviikkona 29.8., maanantaina 3.9. ja keskiviikkona 5.9. klo 18-21 Tampereen teknillisenä yliopistolla. Älä murehdi, vaikket pääsisikään osallistumaan kaikille kerroille. Tosin, kun olet osallistunut yhdelle kerralle, et malta olla osallistumatta lopuillekin! Melkein heti kurssin loputtua järjestetään pääsykokeet vuoden 2018 NääsPeksin näyttelijäkaartiin, joten kurssi on myös oiva ponnahduslauta esiintymislavojen valloitukseen omstartin saattelemana!

Kurssin hinta on 10 euroa, mutta NääsPeksi ry:n jäsenet saavat kurssin puoleen hintaan; 5 eurolla. Voit liittyä jäseneksi ensimmäisen kurssikerran yhteydessä maksalla 1 euron jäsenmaksun. Ilmoittaudu kurssille pian, viimeistään sunnuntaina 26.8. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: jari.leppanen(at)tut.fi. Viestin otsikoksi "Ilmoittautuminen improkurssille". Mainitsethan viestissä nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja tiedon, tahdotko maksaa speksin jäsenyyden / oletko jo jäsen. 

8. Virta Challenge -ideakilpailu - Voittosummana huimat 30 000 euroa!

Oulun energian Virta Challenge on kaikille korkeakouluissa opiskeleville ja työskenteleville henkilöille avoin ideakilpailu. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia innovaatioita, jotka kehittävät energia-alaa kohti hiilineutraaliutta ja puhtaampaa tulevaisuutta. Lisäksi tarkoituksena saada ideoita, joiden avulla esimerkiksi tehostetaan energiankäyttöä tulevaisuudessa. Kilpailun voittaja palkitaan 30 000 eurolla.

Idean muotoa ei ole rajoitettu, vaan se voi olla esimerkiksi tuote, teknologinen ratkaisu tai palvelukonsepti. Ideat voivat liittyä muun muassa seuraaviin teemoihin:

- bioenergia, metsäteollisuuden sivutuotteiden hyödyntäminen, aurinkoenergian ratkaisut, energian varastointi, energiateknologian ratkaisut

- sähköautot, kaasuautot, sähköinen ja älykäs liikenne, älykäs koti, kysyntäjousto, kiinteistöjen lämmitys ja jäähdytys

- digitaaliset palvelut kuluttajille, pakettipalvelut (useamman tuotteen sisältävät palvelukonseptit), yhteistyömahdollisuudet energia-alalla.

Kilpailuun tulee osallistua 7.10.2018 mennessä. Lue lisää Virta Challenge -kilpailusta.

9. Etsitään avustajia elokuvaan 17.8!

Elokuvayhtiö Komeetta etsii avustajia Maria Åkerblomista ja hänen lahkostaan kertovaan elokuvaan Pirkanmaan alueelta. Kuvauspäivä on 17.8. Haapamäen vanhalla asemalla.

Haemme 18-50-vuotiaita avustajia joukkokohtaukseen. Kohtauksessa Åkerblum lähtee lahkonsa kanssa kohti Helsinkiä pakoon murhasyytettä. Avustajat esiintyvät vihaisina asukkaina. Kuvauksiin on hyvä varata koko päivä.

Jos olet kiinnostunut, ja aikataulusi sallii osallistumisen, niin lähetä sähköpostia osoitteeseen: avustajat.marianlapset(at)gmail.com. Laitan viestin otsikoksi ”Avustaja: koko nimesi” sekä seuraavat tiedot: Nimi, ikä, puh.numero sekä sähköpostiosoite, vaatekokosi ja kengän koko. Liitäthän mukaan myös kasvokuvan edestä päin sekä kokovartalokuvan edestä ja sivusta otettuna. Näkyviä lävistyksiä ja tatuointeja ei olisi suotavaa olla.

Elokuva sijoittuu 1920-luvulle ja kaikki avustajat puetaan ja maskeerataan ajan mukaan. Tämän vuoksi valituilla avustajilla on puku- ja maskiharjoitus torstaina 16.8. Haapamäen asemalla noin klo 16-20 aikaan. Tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin. Palkkioksi kuvauksista saa leffalipun, juotavaa ja syötävää sekä lämpimän ruuan paikan päällä. Tämän lisäksi jos tulette kuvauksiin yhteiskyydillä tai kyytiin mahtuu muita avustajia, korvaamme bensarahat ja kuljetuksen (n. 100€).

10. Pilgrims - kansainvälistä teatteria Tampereella 16. - 18.8.

Lontoossa perustettu, kansainvälinen Epic Silence Theatre Company esittää Elinor Cookin Pilgrims-näytelmän elokuussa Tampereella ja Helsingissä. Esitys on tamperelaisen Paula Sillmanin teatteriohjauksen maisteriopintojen taiteellinen opinnäytetyö Essexin yliopiston East 15-draamakoulusta.  

Will ja Dan ovat vuorikiipeilijöitä, valloittajia. Rachel on folkloristi, joka tutkii sankarittaria vanhoissa englantilaisissa taruissa. Pilgrims on kolmiodraama ja kuvaus Y-sukupolven juurtumattomuudesta. Näytelmän dramaturgiset kerrokset antavat periksi, kun Rachel pyrkii oman tarinansa päähenkilöksi. Mitä kaikkea pitää olla valmis uhraamaan rakkauden eteen? Pitääkö olla valmis luopumaan rakkaudesta saavuttaakseen vapauden?

”You just want to stick flags on virgin territory and claim it as your own. God, it’s pretty phallic actually.” – Rachel

”…You want to stop. But you can’t. You have to go higher. Cos the higher you are, the safer you feel…” – Dan

”All my life, you know… I only had to shit and someone would applaud  me.” – Will

Esitykset Tampereen Demo-teatterilla (Hämeenpuisto 28, 4 krs. 33200 Tampere), torstaina 16.8. klo 19.00, perjantaina 17.8. klo 19.00, lauantaina 18.8. klo 14.00 (teksitetty suomeksi) ja klo 19.00. Liput opiskelijoille 15€. Esityskielenä englanti. Esityksen arvioitu kesto 75min. ilman väliaikaa. Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.

Epic Silence Theatre Company on keväällä 2018 perustettu, Lontoosta ja Tampereelta käsin toimiva kansainvälinen, vapaa teatteriryhmä, jonka tavoitteena on tehdä riippumatonta ja rajat ylittävää teatteria.******************************************************************************************

ENGLISH SUMMARY

******************************************************************************************

11. Tamko's Autumn 2018 membership campaign

Tamko has launched a membership campaign for this Autumn. We're raffling Ticketmaster 100€ gift vouchers among new and continuing Tamko members. So now is the time to apply for a student card or to get a new sticker for your student card!

New members who have joined Tamko in June 2018 or later and filled out the membership application online and paid multi year membership (Degree students) are eligible to join the raffle. We're raffling two gift vouchers among new members. Also continuing members who have joined Tamko before June 2018 and whose membership is valid on 1 October are eligible to join the raffle. We're raffling three gift vouchers among continuing members. 

More information about the membership campaign can be found from Tamko's website.

12. Tamko offers free prepaid phone plans for exchange students!

Tamko distributes DNA Super Prepaid 4G mobile phone plans for free (1 per person, Autumn 2018) for the first 200 exchange students who have joined Tamko and paid the membership fee. The mobile phone plan must be fetched from Tamko's office. 

DNA Super Prepaid 4G is a ready-to-use mobile phone plan without any flat fees. It includes 7,00€ balance. Receiving phone calls and text messages is free, you only pay for your own use. It is possible to top up the phone plan with unlimited data / phone calls / text messages. The package includes all SIM card sizes: standard, micro and nano SIM. 

NB! DNA Super Prepaid 4G mobile phone plans are distributed for those exchange students who fetch it from Tamko's office. We do not put aside, send or otherwise reserve the mobile phone plans. 

13. Student's Tampere Autumn festival 3 September

What would be better than starting study days in Särkänniemi? Student's Tampere and Särkänniemi will provide you with this opportunity this year! All the rides are open, so there is a lot of stuff to do for the whole evening. Plus there's a great band, OT will also bring interesting exhibitors from Tampere, so that all the fresmen will get to know what Tampere has to offer for students. 

Tickets are available at Tamko's office Solu now, so be quick and get your 9€ ticket for the best kick-off event, SyysFest! Tickets also available online at bailataan.fi.

NB! The event is for students only, so in addition to the ticket, the participant needs a valid student card. 

14. Unipoli Sport's new group exercise class period and course enrolment starts on 3 September

The group exercise timetable for autumn begins Sep 3rd and lasts until Dec 16th. See the timetables in more detail from the Selection calender. Paper versions of the time table are available at all our customer services. Check the class descriptions and videos and go to the classes to try out different types. Testing the classes is the only way to find the most suitable ones for you.

The course enrolment for the autumn term begins Sep 3rd and lasts until Sep 12th. There are lots of different courses available at all campuses. See the course selection online. We update the selection during August and second enrolment period is later in autumn. Please read the course instructions before enrolling.

15. Elinor Cook's Pilgrims - International Finnish premiere production at Tampere 16 - 18 August

International Epic Silence Theatre Company presents Elinor Cook's Pilgrim performance at Tampere and Helsinki in August. The performance is a part of Paula Silman's (who is originally from Tampere) theatre production for master studies at University of Essex's East 15 drama school.

Will and Dan are mountaineers, conquerors. Rachel is a folklorist who studies a heroine in old English tales. Pilgrims is a triodrama and a description of the Y-generation's unrooteness. The drama dramaturgy of the play gives way to Rachel's pursuit of her own story as the main character. How much should we be ready to sacrifice for love? Do you have to be willing to give up love to gain freedom?

”You just want to stick flags on virgin territory and claim it as your own. God, it’s pretty phallic actually.” – Rachel

”…You want to stop. But you can’t. You have to go higher. Cos the higher you are, the safer you feel…” – Dan

”All my life, you know… I only had to shit and someone would applaud  me.” – Will

The performance is at Tampere Demo theatre (Hämeenpuisto 28, 4th floor. 33200 Tampere) on Thursday 16th August at 7pm, Friday 17th August at 7pm, Saturday 18th August at 2pm (Finnish subtitles) and at 7pm. Ticket price for students 15€. Estimated performance time 75 min. without interlude. The performance is recommended for over 13-year-olds.

Epic Silence Theatre Company was based on Spring 2018 in London and Tampere. The theatre is an international and free theatre group which aims to create independent and border crossing performances. ******************************************************************************************

How to publish in Tamko Topics?

www.tamko.fi/en/tamko-topics

Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?

www.tamko.fi/tiedotus/tamko-topics