YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00

TAMKO TOPICS 32 / 2018

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students' Union of Tampere University of Applied Sciences.

Opiskelijakunta

1. Uusi lukuvuositarrasi nyt ja osallistut kilpailuun! 

2. Tamkon uudet häirintäyhdyshenkilöt

3. Frisbeegolfin OSM-kisat 8. - 9.9. Ylöjärvellä 

4. Martat & Tamko presents: Uusia alkuja 19.9.

Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä

5. Kela: Moni opiskelija saa elokuussa kehotuksen hakea asumistuen tarkistusta

6. Opiskelijan Tampereen Syysfest Särkänniemessä 3.9.

7. Unipoli Sportin syyskausi on alkanut!

8. Uusi Tampere3-kirjasto valmistelussa - kirjaston käytäntöjä yhtenäistetään

9. Ilves salibandy etsii ohjaajia ja valmentajia

10. Tampereen seudun joukkoliikenteen talvikausi alkaa 9.8.

11. Tule mukaan Nyyti ry:n vapaaehtoistoimintaan!

12. Unipoli Sportin avoimet ovet 3. - 9.9.

13. Sukella ensi vuoden alussa uuteen arkeen ICYE-vapaaehtoistyössä ulkomailla

14. Omavarainen kaupunki 2030 - ideakilpailu

English Summary

15. Tamko's Autumn 2018 membership campaign

16. Tamko offers free prepaid phone plans for exchange students!

17. Opiskelijan Tampere Syysfest 3 September

18. Unipoli Sport's Autumn season

19. Building a new Tampere3 library - We are unifying library practices

******************************************************************************************

OPISKELIJAKUNTA

******************************************************************************************

1. Uusi lukuvuositarrasi nyt ja osallistut kilpailuun! 

Tamkolla on meneillään syksyn jäsenkampanja, jonka palkintona on Ticketmasterin 100€ lahjakortteja! Palkintoja jaetaan sekä uusien että jatkavien jäsenten kesken. 

Kesäkuussa 2018 tai sen jälkeen sähköisellä jäsenlomakkeella liittyneiden ja monivuotisen jäsenmaksun maksaneiden jäsenten kesken arvotaan 2 kpl Ticketmasterin sadan euron (100,00€) lahjakortteja. Lisäksi jatkavien jäsenten, eli ennen kesäkuuta 2018 liittyneiden kesken, joiden jäsenyys on voimassa 1.10.2018, arvotaan 3 kpl sadan euron (100,00€) lahjakortteja. Lisätietoja kilpailusta löydät Tamkon nettisivuilta.

Tamkon toimisto Solu on avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00. Orientoivien viikkojen (13.8. - 7.9.) ajan olemme auki pidennetyllä aukioloajalla ma - pe klo 9.00 - 17.00. Tervetuloa Solulle!2. Tamkon uudet häirintäyhdyshenkilöt

Tamkon uudet häirintäyhdyshenkilöt ovat Ella Helenius, Iina Hänninen ja Santeri Autio. Kaikki häirintäyhdyshenkilöt tavoitat osoitteesta: hairintayhdyshenkilot(at)tamko.fi. Yksittäiseen häirintäyhdyshenkilöön saat yhteyden osoitteella: hairinta.(etunimi)(at)tamko.fi. 

Tamkon häirintäyhdyshenkilöt tukevat ja neuvovat häirintää kohdanneita opiskelijoita. Myös häirintää nähneet voivat ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin mieltä askarruttavissa kysymyksissä, kuten mikä olisi paras tapa toimia. Häirintäyhdyshenkilö ei lähde toteuttamaan jatkotoimenpiteitä ilman suostumusta. He eivät myöskään pidä kirjaa yhteyttä ottaneista ja heillä on täysi vaitiolovelvollisuus. Kaikki häirintäyhdyshenkilöt ovat TAMKin opiskelijoita, kuten sinäkin. 3. Frisbeegolfin OSM-kisat 8. - 9.9. Ylöjärvellä 

Frisbeegolfin OSM-kisat järjestetään tänäkin vuonna Ylöjärvellä 8. - 9.9.2018! Kisat järjestää Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta yhteistyökumppaneidensa kanssa. 

Ylöjärven Frisbeegolfrata on rakennettu vanhan hiekkakuopan reunalle, jonka ansiosta rataa kutsutaan myös nimellä "Kuulaakso". Alue on osittain metsittynyttä ja sen pohjana on melko pehmeää hiekkaa. Kesällä 2017 suoritetun uudistuksen yhteydessä kentälle rakennettiin uusi 18-väyläinen kokonaisuus.  

Kisoissa järjestetään kilpasarjat miehille ja naisille sekä rennot sekasarjat. Kilpasarjojen kolme parasta palkitaan. Osallistujat voivat siis tulla nauttimaan rennosta ilmapiiristä tai kilpailemaan tosissaan opiskelijoiden SM-tittelistä. Kilpailuiden tarkempi aikataulu vahvistetaan lähiaikoina. Osallistumismaksu on Opiskelijoiden liikuntaliiton jäsenopiskelijakuntiin (mm. Tamko) kuuluville 20€. Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden, kisakiekon, evästä kierrosten välissä sekä tietysti mahtavan kisakokemuksen. 

Ilmoittautuminen ja lisätiedot Facebook-tapahtumassa

Voit kysyä myös tarkempia lisätietoja Tamkon tapahtuma- ja liikuntavastaava Heta Ylä-Nojoselta: tapahtumat(at)tamko.fi4. Martat & Tamko presents: Uusia alkuja 19.9.

Marttaliitto järjestää yhteistyössä Tamkon kanssa Uusia alkuja -tapahtuman 19.9. kello 10-16 TAMKin pääkampuksella. Tapahtumassa on jaossa keittiötarvikkeita, Marttojen kullanarvoisia neuvoja opiskelija-arkeen sekä haalarimerkkejä. 

Opintonsa aloittavien opiskelijoiden keittiöstä puuttuu usein monta arkista ja tarpeellista tavaraa. Samaan aikaan monien keittiökaapit pursuavat toimivia ja hyväkuntoisia kodin pientavaroita, astioita ja ruoanvalmistusvälineitä. Marttaliitto haluaa saada nämä tarpeet kohtaamaan - toisen turhake on toisen aarre. Mikäli sinulta siis uupuu keittiöstäsi jotain, löydät sen täältä! Martat tarjoavat tapahtumassa myös erilaisten maistatusten lisäksi neuvoja kierrätykseen, ravintoon ja arkeen liittyen. 

******************************************************************************************

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

******************************************************************************************

5. Kela: Moni opiskelija saa elokuussa kehotuksen hakea asumistuen tarkistusta

Kela tarkistaa yleisen asumistuen, kun tuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi. Tukea saavan täytyy itse hakea tarkistusta. Tarkistushakemus kannattaa toimittaa Kelaan hyvissä ajoin, jotta tuen maksamiseen ei tule katkosta.

Yleinen asumistuki myönnetään toistaiseksi, mutta tuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Moni opiskelija on saanut edellisen päätöksen asumistuesta elo–syyskuussa 2017.

Kela muistuttaa asiakkaita vuositarkistuksesta kirjeellä noin kuukautta ennen tarkistusajankohtaa. Tarkistusta voi hakea kätevimmin Kelan asiointipalvelussa tai vaihtoehtoisesti lomakkeella AT 1.

Tarkistushakemus pitää toimittaa Kelaan mahdollisimman pian. Esimerkiksi, jos asumistuen vuositarkistusaika on 1.9.2018, hakemuksen pitää olla Kelassa viimeistään 15.8.2018. Jos asiakas ei hae tarkistusta riittävän ajoissa, asumistuki lakkautetaan.

Välitarkistus on ajankohtainen, jos olosuhteet muuttuvat

Jos asiakkaan tai hänen ruokakuntansa jäsenen olosuhteet muuttuvat, Kela voi tarkistaa tuen jo ennen vuositarkistusta. Tällöin kyseessä on välitarkistus. Asiakkaan pitää itse huolehtia tarkistushakemuksen palauttamisesta ja ilmoittaa olosuhteiden muutoksesta Kelaan viivytyksettä.

Kela tarkistaa yleisen asumistuen, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 euroa kuukaudessa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa tai jos ruokakunnan asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa kuukaudessa. Muutoksia verrataan edellisessä päätöksessä huomioituihin tuloihin ja asumismenoihin. Jos uudet tulot on jo otettu huomioon aiemmassa päätöksessä, tukea ei välttämättä tarvitse tarkistaa tulon muutoksen vuoksi. Kelaan kannattaa kuitenkin olla yhteydessä aina, jos epäilee että tulojen muutos vaikuttaa tukeen.

Yleinen asumistuki tarkistetaan myös esimerkiksi silloin, jos asiakas vaihtaa asuntoa tai jos ruokakunnan jäsenmäärä tai kokoonpano muuttuu.

Lisätietoja Kelan sivuilta.6. Opiskelijan Tampereen Syysfest Särkänniemessä 3.9.

Mikä se on, lintuko? Ei, onko se lehmä? EI, se on OT:n ja Särkänniemen uusi tapahtuma SyysFest!

Mikä olisikaan parempaa kuin aloittaa opiskelupäivät vauhdikkaasti Särkänniemessä? OT ja Särkänniemi tarjoavat tänä vuonna siihen mahdollisuuden. Kaikki laitteet ovat avoinna, joten tekemistä riittää koko illaksi. Hurjien laitteiden lisäksi pääset nauttimaan Youngheartedin mahtavasta musiikista. OT tuo myös tapahtumaan useita mielenkiintoisia Tamperelaisia toimijoita, jotta tursaatkin pääsevät heti kärryille siitä, mitä Tampere voi opiskelijalle antaa! 

Lipunmyynti Tamkon toimistolla Solulla on jo alkanut, joten ole nopea ja nappaa huokea 9€ lippu syksyn mahtavaan kick-off tapahtumaan, SyysFestiin! Huom. tapahtuma on vain opiskelijoille, joten tarvitset lipun lisäksi voimassaolevan opiskelijakortin.

 

7. Unipoli Sportin syyskausi on alkanut!

Unipoli Sportin syyskauden maksukausi alkoi 1.8.2018. Saat uusittua jäsenyytesi tulevalle lukukaudelle Solulla. Koko vuoden (1.8. 2018 - 31.7.2019) jäsenyyden hinta on Tamkon jäsenille 72€, muille 82€. Syyslukukausi 42€ (muut 47€), kevät 46€ (muut 51€).

Kulkuoikeudet toisille kampuksille tulee noutaa erikseen jokaista maksukautta kohden (esim. jos maksat lukukausi kerrallaan, tulee myös oikeudet noutaa joka lukukaudelle erikseen. Jos maksat koko vuoden kerrallaan, tulee oikeudet päivittää vuosittain).

Unipoli Sport mahdollistaa laadukkaat, monipuoliset ja tasavertaiset liikuntapalvelut Tampereen alueen korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle. Käytössäsi ovat siis kolmen kampuksen liikuntapalvelut vain yhdellä edullisella maksulla! 

 

8. Uusi Tampere3-kirjasto valmistelussa - kirjaston käytäntöjä yhtenäistetään

Uudessa Tampere3-korkeakouluyhteisössä yksi yhteinen kirjasto tarjoaa monipuoliset palvelut sekä ammattikorkeakoululle että yliopistolle. Tämän vuoksi nykyisten kirjastojen asiakaspalvelukäytäntöjä yhtenäistetään vähitellen syksystä 2018 alkaen.

Seuraavat muutokset tulevat voimaan TAMKin kirjastossa 13.8.2018:

·       Muiden kuin kurssikirjojen uusimiskertojen maksimimäärä nousee 50 kertaan. (Kurssikirjojen maksimiuusimismäärä on edelleen 10 kertaa).

·       Lainojen myöhästymismaksut alkavat kertyä heti eräpäivän jälkeen.

·       Lehtien laina-aika nousee 7 vuorokauteen.

·       Lyhytlainojen palautusaika on aina seuraavana arkipäivänä ennen klo 10.00.

Asiakaspalvelun käytäntöjen yhtenäistämisellä pyrimme takaamaan samat laadukkaat palvelut kaikkien korkeakoulujen kaikille asiakkaille. Syksyn aikana lempeästi totuttelemme tuleviin muutoksiin ja tiedotamme ahkerasti tulevista uudistuksista ja asiakaspalvelun parannuksista! Hyvää alkavaa syksyä toivottaa koko TAMKin kirjaston väki!

 

9. Ilves salibandy etsii ohjaajia ja valmentajia

Ilves salibandy etsii salibandyjoukkueisiin ja -kerhoihin ohjaajiksi ja valmentajiksi lajintuntevia, oma-aloitteisia, innostavia ja lasten kanssa hyvin toimeentulevia henkilöitä. Toimintaa on ympäri Tamperetta: Leinolassa, Atalassa, Nekalassa, Vuoreksessa, Kauppi Centerissä, Härmälässä, Ikurissa ja Lentävänniemen koululla. 

Lisätiedustelut ja hakemukset: mika.hanninen(at)ilves.fi. 

 

10. Tampereen seudun joukkoliikenteen talvikausi alkaa 9.8.

Joukkoliikenteen talven aikataulukausi alkaa keskellä viikkoa, torstaina 9.8.2018. Talvikausi tuo mukanaan useita reittimuutoksia niin Tampereella kuin naapurikunnissakin. Kauden vaihtuessa kesätauolta palaa vanhoja tuttuja linjoja, uudet linjat alkavat liikennöidä ja joihinkin linjoihin on tullut reittimuutoksia. Voit tarkastaa käyttämiesi linjojen tilanteen Tampereen seudun joukkoliikenteen sivuilta.

Tampereen seudun joukkoliikenteellä on useita käteviä digitaalisia palveluita: Allu Aikataulut, Repa Reittiopas, Lissu Liikenteenseuranta ja Nella Nettilataus. Allussa voit hakea bussien aikatauluja, Repassa suunnitella bussimatkasi paikasta a paikaan b, Lissusta näet bussin etenemisen reitillä ja Nellissä voit ladata lippuja matkakortillesi.

 

11. Tule mukaan Nyyti ry:n vapaaehtoistoimintaan!

Nyytin vapaaehtoisena pääset edistämään opiskelijoiden mielen hyvinvointia. Toimintaan voit osallistua monella tapaa, oman kiinnostuksesi ja aikataulusi mukaan. Pienikin osallistuminen – omalla tavallasi tehty – on arvokasta. Sinun ajatukset ja kokemukset ovat tärkeää vertaistukea toisille opiskelijoille. Osallistu vapaaehtoistoimintaamme ja tule luomaan sellaista opiskelukulttuuria, jossa mielenterveydellä ja myötätunnolla on väliä!

Voit osallistua esimerkiksi jakamalla tarinasi, ottamalla kantaa blogissamme, tekemällä videon, jakamalla opiskeluarkeasi instagramissamme, tulemalla vertaisohjaajaksi chattiin tai mukaan kampanjoihimme. 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 

 

12. Unipoli Sportin avoimet ovet 3. - 9.9.

Tutustu kunkin korkeakouluampuksen liikuntapalveluihin ilmaiseksi avoimien ovien viikolla 3.-9.9. Avoimien ovien viikolla saat käydä veloituksetta jumpissa, palloiluvuoroilla ja kuntosaleilla (sulkapallovuorot normaalin käytännön mukaisesti kampuksittain, joko lisämaksusta tai maksutta). Viikon aikana myös muuta liikunnallista tapahtumaa! 13. Sukella ensi vuoden alussa uuteen arkeen ICYE-vapaaehtoistyössä ulkomailla

Kiinnostaako vapaaehtoistyö ulkomailla? Olisiko tammi–helmikuu 2019 sopiva aika lähteä matkaan? Hae 6 tai 12 kuukaudeksi International Cultural Youth Exchange -ohjelmaan!

Paikkoja on avoinna Argentiinaan, Boliviaan, Brasiliaan (jakso alkaa maaliskuussa), Costa Ricaan, Ghanaan, Filippiineille, Hondurasiin, Indonesiaan (vain 6 kk), Intiaan, Keniaan, Nepaliin (poikkeuksellisesti vain 5 kk), Nigeriaan, Uuteen Seelantiin ja Vietnamiin.

Vapaaehtoisia vastaanotetaan etenkin kasvatus- ja sosiaalialalle – esimerkiksi kouluihin Intiaan ja katulasten tukikeskukseen Brasiliaan. Myös vammaistyö-, terveydenhoito-, ympäristö- ja kulttuurialan tehtäviä sekä ihmisoikeustyötä on tarjolla.

Vapaaehtoisjaksoissa keskiössä on kulttuurien välinen oppiminen arjen yhteistyön kautta. Osallistujana pääset tutustumaan paikalliseen elämään pintaa syvemmältä ja oppimaan vapaaehtoistyöpaikkasi alasta. Suomessa lähtijöitä valmentaa Maailmanvaihto eli Suomen ICYE ja kussakin kohdemaassa heitä tukee paikallinen ICYE-järjestö.

ICYE-ohjelma on suunnattu 18–30-vuotiaille, joskin yläikäraja on joustava useimmissa kohdemaissa. Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta, kiinnostusta erilaisia elämäntapoja kohtaan sekä käytännön englannin kielen taitoa. Ohjelmaan on osallistumismaksu, jolla lähtijä saa mm. valmennusta, majoituksen, päivittäiset ateriat ja vakuutuksen.

Valmistautuminen lähtöön alkaa valmennuksella, jossa käsitellään mm. uuteen kulttuuriympäristöön sopeutumista, vapaaehtoisen roolia sekä terveys- ja turvallisuusasioita. Paikat täytetään sopivien hakijoiden löydyttyä, ja haku päättyy 1.9.2018. Lisätietoja ja hakuohjeet

 

14. Omavarainen kaupunki 2030 - ideakilpailu

HIERAKKA-hanke yhteistyössä Hiedanrannan kehittämisohjelman kanssa on julistanut avoimeksi ideakilpailun aiheesta omavarainen kaupunki 2030. Kilpailu on suunnattu suomalaisten korkeakoulujen opiskelijoille. Kilpailulla haetaan ideoita, joilla mahdollistetaan kestävä asuminen, eläminen ja työskentely tulevaisuuden kaupungissa tai kaupunginosassa. Idean tulee edistää kaupungin ravinnekiertoja, kiertotaloutta sekä hyvän ympäristön tilan ylläpitoa ja parantamista. Idea voi olla tekninen, teknistaloudellinen, yhteisöllinen tai kaupallinen, eikä sen tarvitse olla vielä valmis konsepti. 

Paras idea palkitaan tuhannella eurolla (1000 € brutto). Ideakilpailu on avoinna 31.8.2018 saakka. Kilpailuehdotukset voidaan toimittaa joko videona (max 2 min), 3D-mallina tai tulosteena, PDFtiedostona (max 1000 merkkiä välimerkkeineen). Sähköisesti toimitettavan tiedoston koko ei saa ylittää 10 MB. Vaihtoehtoisesti voidaan sähköinen esitys toimittaa linkkinä tai muistitikulla. Kilpailuehdotukset lähetetään 31.8.2018 mennessä osoitteeseen Ekokumppanit Oy, Pl 487, 33101 TAMPERE tai sähköpostitse ekokumppanit(at)ekokumppanit.fi. Kilpailun tulokset julkaistaan 19.11.2018. Kilpailun säännöt löydät täältä

HIERAKKA – Hiedanranta ravinnekierron ja toiminnallisen tiedottamisen kehitysalustana –hanketta toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu, Käymäläseura Huussi ry ja Ekokumppanit Oy ja sitä rahoittaa Ympäristöministeriön Raki2-ohjelma. 

******************************************************************************************

ENGLISH SUMMARY

******************************************************************************************

15. Tamko's Autumn 2018 membership campaign

Tamko has launched a membership campaign for this Autumn. We're raffling Ticketmaster 100€ gift vouchers among new and continuing Tamko members. So now is the time to apply for a student card or to get a new sticker for your student card!

New members who have joined Tamko in June 2018 or later and filled out the membership application online and paid multi year membership (Degree students) are eligible to join the raffle. We're raffling two gift vouchers among new members. Also continuing members who have joined Tamko before June 2018 and whose membership is valid on 1 October are eligible to join the raffle. We're raffling three gift vouchers among continuing members. 

More information about the membership campaign can be found from Tamko's website.

 

16. Tamko offers free prepaid phone plans for exchange students!

Tamko distributes DNA Super Prepaid 4G mobile phone plans for free (1 per person, Autumn 2018) for the first 200 exchange students who have joined Tamko and paid the membership fee. The mobile phone plan must be fetched from Tamko's office. 

DNA Super Prepaid 4G is a ready-to-use mobile phone plan without any flat fees. It includes 7,00€ balance. Receiving phone calls and text messages is free, you only pay for your own use. It is possible to top up the phone plan with unlimited data / phone calls / text messages. The package includes all SIM card sizes: standard, micro and nano SIM. 

NB! DNA Super Prepaid 4G mobile phone plans are distributed for those exchange students who fetch it from Tamko's office. We do not put aside, send or otherwise reserve the mobile phone plans. 

 

17. Opiskelijan Tampere Syysfest 3 September

What would be better than starting study days in Särkänniemi? OT and Särkänniemi will provide you with this opportunity this year! All the rides are open, so there is a lot of stuff to do for the whole evening. Plus there's a great band, OT will also bring interesting exhibitors from Tampere, so that all the fresmen will get to know what Tampere has to offer for students. 

Tickets are available at Tamko's office Solu and online now, so be quick and get your 9€ ticket for the best kick-off event, SyysFest! NB! The event is for students only, so in addition to the ticket, the participant needs a valid student card. 

 

18. Unipoli Sport's Autumn season

Unipoli Sport's Autumn season has started on 1 August. You can make the new season payment at Tamko's office Solu. Unipoli Sport's whole season price (1 August 2018 - 31 July 2019) is 72€ for Tamko members (others 82€). When payed separately: Autumn season for Tamko members 42€ (others 47€), Spring season 46€ (others 51€).

After paying the Unipoli Sport fee, access rights to your own University's sports facilities are loaded automatically onto your student/staff card or access key. Access rights to the other universities must be requested personally from the university in question, before which the use of sports facilities in other universities is not possible. Payment receipt is not needed. Our staff can see the payment from online register. There is, however, a 1-3 days delay in updating of payments to this register so take a payment receipt with you if you wish to pick up access rights immediately after payment. The access rights need to be requested separately for each academic year. 

Unipoli Sport provides high-quality, versatile and equal sports services for university students and personnel in the Tampere region. You can use three campuses' services for just one fee!

 

19. Building a new Tampere3 library - We are unifying library practices

In the new Tampere 3 community, a one unified library offers versatile services for both TAMK and the university. As a result, the customer service practices of existing libraries will be gradually harmonized beginning Autumn 2018.

The following policies will change at TAMK library 13.8.2018: 

• The maximum number of renewals for non-course books increases to 50 times. (The maximum number of renewals course books is still 10 times).

• Loan fines are due immediately after the due date. 

• The loan period of journals will rise to 7 days.

• The returning time of short-term loans is always on the next business day before 10.00.

By unifying customer service practices, we strive to ensure the same high-quality services for all customers in all universities. During the autumn, we all are being gently acquainted with the upcoming changes and we will diligently announce the upcoming reforms and customer service improvements! Have a nice new beginning of the school year wishes the staff of TAMK library!

******************************************************************************************

How to publish in Tamko Topics?

www.tamko.fi/en/tamko-topics

Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?

www.tamko.fi/tiedotus/tamko-topics