YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00

TAMKO TOPICS 20 / 2018

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students' Union of Tampere University of Applied Sciences.

Opiskelijakunta

1. Edustajiston kokous 15.5.

2. Haemme opiskelijaedustajia!

Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä

3. Bussien reitti- ja pysäkkimuutos TAYS:n alueella 

4. Kela: Liikaa maksettu opintotuki on palautettava toukokuun aikana

5. Tampere Summer School - ilmoittautuminen käynnissä 15.5. saakka! 

6. Team City Challenge 11.8. 

7. Tule mukaan isosisarustoimintaan!

8. Osallistu kiehtovaan psykologiseen tutkimukseen, saat leffalipun!

9. Checkpoint: Skip on speedrun 26.5.

10. Osallistu päivittäisen käyttäytymisen tutkimukseen!

11. Mukamas 2018 -festivaali Tampereella 15.-19.5.

English Summary

12. Changes to bus routes and stops in TAYS area

13. Tampere Summer School - registration deadline on May 15th!

14. Web Dev & Sausages 17.5. 

******************************************************************************************

OPISKELIJAKUNTA

******************************************************************************************

1. Edustajiston kokous 15.5. 

Tervetuloa seuraamaan edustajiston kokousta 15.5. kello 17.30 - 19.30 auditorioon D1-02. Tiesithän, että edustajistovaalit ovat jälleen ensi syksynä? Edustajistovaalien ehdokasasettelu alkaa 12.9.2018 kello 9.00 ja päättyy 10.10.2018 kello 12.00. Eli ehdokkaaksi asettumista kannattaa ruveta jo miettimään! Vaaleista tiedotetaan tarkemmin elokuussa. 

2. Haemme opiskelijaedustajia!

Tamko hakee opiskelijaedustajia koulutusten neuvottelukuntiin sekä Tampere3-opetussuunnitelmatyöryhmiin! Jokaisella TAMKin koulutuksella on neuvottelukunta, jossa koulutus ja työelämä kohtaavat. Neuvottelukunnissa keskustellaan mm. mahdollisuuksista projekteihin sekä opetuksen suhteesta työelämän tarpeeseen. Tapaamisia järjestetään vuodessa 2-4, joten ajallisesti neuvottelukunta ei työllistä ja siihen osallistuminen on yleisesti hyväksyttävä syy esimerkiksi poissaololle tunneilta.

Tampere3-opetussuunnitelmatyöryhmissä taas pääset kertomaan alasi opiskelijoiden näkemyksen sekä vaikuttamaan opetussuunnitelmien yhteiseen kehittämiseen oman koulutuksesi näkökulmasta. Ryhmät pohtivat myös yhteistyö- ja kehittämismahdollisuuksia ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä. Ryhmien arvellaan kokoontuvan kerran yhdessä tai kahdessa kuukaudessa. 

Toivomme innokkaita ja positiivisia kehittäjiä! Parhaimmillaan työryhmäsuhteilla on jopa työllistytty! Ryhmiin osallistuvilta toivotaan sitoutumista vähintään vuoden 2018 ajaksi. Avoimet tehtävät ja tarkemmat kuvaukset löydät Tamkon nettisivuilta

Mikäli kiinnostuit, ilmaise kiinnostuksesi tai kysy lisää sähköpostilla: opiskelijaedustajat(at)tamko.fi.

******************************************************************************************

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

******************************************************************************************

3. Bussien reitti- ja pysäkkimuutos TAYS:n alueella

Pysäkkipari Kuntokatu (4951/5114) siirrettiin Tampereen ammattikorkeakoulun pihaan perjantaina 11.5.2018. Pysäkistä tuli samalla linjojen 5 ja 32 pääte- ja lähtöpysäkki, sillä pysäkki Keilakuja (5127) on poistunut käytöstä. Järjestely johtuu Kuntokadun kunnostustöistä ja on voimassa talvikauden loppuun, 3.6.2018 asti. Kesäkauden alkaessa linjat siirtyvät TAYS:n alueella uudelle reitille, joka jatkaa Kuntokadulta Arvo Ylpön kadulle. Päätepysäkki siirtyy Arvo-rakennukselle.

4. Kela: Liikaa maksettu opintotuki on palautettava toukokuun aikana

Tuen voi palauttaa helposti verkossa Kelan asiointipalvelussa. Jos liikaa maksettua opintotukea ei palauteta ajoissa, se peritään takaisin 7,5 %:lla korotettuna. Opintotuki pitää maksaa takaisin viimeistään torstaina 31.5.2018.

Jos opiskelijan tulot ylittivät vuositulorajan vuonna 2017, hän voi vapaaehtoisesti palauttaa liikaa maksetut opintorahat ja asumislisät. Vuositulorajat ja tuen vapaaehtoiset palauttamiset eivät koske yleistä asumistukea. Opintotuen saaja voi tarkistaa Kelan asiointipalvelusta ennakkotiedot opintotuessa huomioon otettavista vuosituloistaan. Kelan asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vuositulot-kysely löytyy valitsemalla Opintotuki > Tukikuukaudet > Tulovalvonta > Vuositulot.

Tuki on helppo palauttaa verkossa

Opintotuen vapaaehtoisen palautuksen voi tehdä verkossa. Kelan asiointipalvelu ohjaa käyttäjää kertomalla, mitkä kuukaudet voi palauttaa ja miten palautus korottaisi vuositulorajaa. Palautuksen voi maksaa heti verkkopankissa. Vaihtoehtoisesti voi tulostaa maksamiseen tarvittavat tiedot tai tilata Kelasta maksulomakkeen, joka postitetaan kotiin.

Tulorajan voi tarkistaa verkossa

Jos opiskelijalle on maksettu opintotukea 9 kuukaudelta, muiden tulojen vuosituloraja on 11 850 euroa. Opiskelija voi varmistaa oman tulorajansa asiointipalvelusta tai Kelan puhelinpalvelusta 020 692 209 ma–pe klo 9–16.

Tuloina huomioidaan opintorahaa lukuun ottamatta kaikki veronalaiset ansio- ja pääomatulot bruttomääräisinä ilman vähennyksiä sekä apurahat ja tulot ulkomailta. Ulkomaiseen opiskelijavaihtoon tarkoitettuja apurahoja ei huomioida tulona. Opiskelijan on itse laskettava, kuinka paljon hänellä on opintotukeen vaikuttavia muita tuloja.

Jos opiskelija on saanut joltakin kuukaudelta vähemmän opintotukea kuin muina kuukausina, hän voi valita palautettavaksi tällaisen kuukauden. Korkeakouluopiskelija saa palauttamansa tukikuukaudet uudelleen käyttöönsä.

Jos opiskelijan tulot ylittävät vuositulorajan eikä hän palauta tukiaan, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin. Tällaisessa tilanteessa takaisin maksettava määrä on 7,5 % suurempi kuin vapaaehtoisessa palautuksessa.

Kela ilmoittaa opintotuen palautukset verottajalle

Verohallinto on lähettänyt verovelvollisille esitäytetyn veroilmoituksen, jossa on huomioitu helmikuun loppuun mennessä saadut opintorahan palautukset. Kela ilmoittaa maalis-toukokuussa maksetut palautukset verottajalle automaattisesti. Opiskelijan ei siis tarvitse korjata veroilmoituksen tietoja. Verohallinto huomioi kaikki palautukset vahvistaessaan opiskelijan lopullisen verotuksen. 

Lisätietoja asiakkaille:

Opiskelijan tuet -palvelunumero 020 692 209 ma–pe klo 9–16

Kysy opintotuesta verkossa

Opintotuki Facebookissa

5. Tampere Summer School - ilmoittautuminen käynnissä 15.5. saakka! 

Ajattelitko edistää opintojasi kesän aikana? Tule Tampere Summer Schoolin kursseille! Tänä vuonna kurssit ovat ilmaisia myös TAMKin tutkinto-opiskelijoille. 

Kurssikattaus on varsin houkutteleva. Tarjolla on yhteensä 34 kurssia eri aloilta, mukana mm. pelitutkimus, automaatiotekniikka, arkkitehtuuri, kielet, tilastotiede, sosiaalitieteet ja kauppatieteet. Vaikka opiskelu Summer Schoolissa tapahtuukin englanniksi, kursseille ovat tervetulleita myös suomenkielisten tutkinto-ohjelmien opiskelijat. 

Ilmoittautuminen on käynnissä 15.5. saakka. Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Lue lisää Tampere Summer Schoolista 6. Team City Challenge 11.8. 

Kesä tulee vauhdilla, ja niin tulee myös kesän hauskin urheilutapahtuma Team City Challenge. Tampereella 11.8.2018 järjestettävä tapahtuma on kaupunkiseikkailu, jossa kilpaillaan joukkueina suorittaen erilaisia rasteja. Mukaan voi osallistua kilpa-, harraste- firma- tai perhesarjaan, jokaiselle löytyy sopiva taso haastaa itsensä ja pitää joukkueena hauskaa.

Viime vuonna meitä oli jo melkein 2000 kilpailijaa, tänä vuonna luvassa on entistä haastavampia rasteja ja hauskemmat päätösjuhlat sekä artistit! Koodilla ”Tamko18” –pääset osallistumaan kilpailuun normaalia edukkaammin, hintaan 45€/hlö.

Käy tykkäämässä meistä Facebookissa "Team City Challenge" -sivuilla sekä Instagramissa @teamcitychallenge, ja pysyt mukana kesän hauskimman tapahtuman käänteissä. Nähdään elokuussa!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

7. Tule mukaan isosisarustoimintaan!

Haluatko jakaa iloa ja tukea aikuiskaveritoiminnalla 6-16-vuotiaalle pojalle tai sukupuolensa moninaisesti kokevalle nuorelle? Nyt on loistava tilaisuus tutustua toimintaan tai ilmoittautua mukaan. Isovelitoiminta etsii vapaaehtoisia ja vastuullisia täysi-ikäisiä isosisarustoimintaan, joka sisältää molemmille mieluisia tapaamisia nuoren kanssa esim. leffassa käymistä, pelailua tai teemapäivätoimintaa. Tapaamisia on 1-4 kertaa kuukaudessa. Syksyn isosisaruskurssit starttaavat 26.9 ja 24.11 ja ne järjestetään Tampereella.

Isosisaruskurssin aikataulut:

1.Kurssi: ke 26.9 klo 17-19, pe 28.9. klo 17-19 ja la 29.9 klo 10-17

2.Kurssi: ke 14.11 klo 17-19, pe 16.11. klo 17-19 ja la 17.11. 10-17

Lisää aiheesta: www.tyttojentupa.fi. Ilmoittautumiset: Niklas Söderström, 044 553 8432, niklas.soderstrom(at)ahjola.fi

8. Osallistu kiehtovaan psykologiseen tutkimukseen, saat leffalipun!

Etsimme osallistujia Tampereen yliopiston psykologian oppiaineen tutkimukseen, jossa tutkitaan kehon fysiologisia reaktioita ja aivosähkökäyrää vuorovaikutustilanteessa. Tutkimustilanne kestää noin 2 tuntia ja tutkimus järjestetään Tampereen yliopistolla Pinni B-rakennuksessa Human Information Processing -laboratoriossa. Tutkimukseen osallistumisesta saa korvaukseksi Finnkino-elokuvalipun. Tutkimukseen voivat osallistua suomen kieltä äidinkielenään puhuvat vähintään 18-vuotiaat henkilöt, joilla ei ole todettua neurologista tai psykiatrista diagnoosia.

Tutkimukseen ilmoittaudutaan lähettämällä sähköpostiviesti osoitteeseen: rahikka.aino.e(at)student.uta.fi otsikolla "Tutkimusilmoittautuminen". Vastaukseksi saat linkin ajanvarauskalenteriin ja lisätietoja tutkimukseen osallistumisesta.

9. Checkpoint: Skip on speedrun 26.5.

Checkpoint: Skip on speedrun 26.5. kello 12.00 - 19.00 Tampere Triben tiloissa (Pinninkatu 47). Checkpoint: Skip on speedrun on tapahtuma, jossa Suomen nopeimmat speedrunnaajat keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen. Speedrunnaus on videopeleihin liittyvä kilpailumuoto, jossa yritetään läpäistä peli tai sen osa mahdollisimman nopeasti sovituilla säännöillä.

Tapahtumalla kerätään rahaa Sylva ry:lle, joka tukee syöpää sairastavia lapsia ja nuoria sekä heidän läheisiään. Voit auttaa joko ostamalla lipun tapahtumaan tai suoraan lahjoittamalla. Tapahtuman ohjelma tarkentuu myöhemmin.  

Lisätietoja tapahtumasta löydät osoitteesta checkpointfestivaali.fi.

Kysyttävää?: tuotanto(at)checkpointfestivaali.fi

10. Osallistu päivittäisen käyttäytymisen tutkimukseen!

Suomen Akatemian tutkimusprojektissa ”Ihminen, tilanne, ja sosiaalisesti taitava käyttäytyminen” on alkamassa tutkimus, jossa kartoitetaan päivittäistä arkikäyttäytymistä tutkittavan omasta ja hänen lähipiirinsä näkökulmasta.

Osallistujat täyttävät netin kautta alkukyselyn ja vastaavat 10 päivän ajan 4 kertaa päivässä lyhyeen kyselyyn. Kyselyyn vastataan oman älypuhelimen kautta. Jokaisessa kyselyssä on lisäksi osa, johon osallistuja pyytää vastaukset toiselta, seurassaan olevalta ihmiseltä (mikäli on yksin, vastataan vain ”omiin” kysymyksiin). Osallistujat saavat tekstiviestin aina, kun on aika vastata kyselyyn. Tekstiviestissä on suora linkki kyselyyn. Yhteen kyselyyn vastaaminen kestää osallistujalta n. 2 minuuttia ja toiselta ihmiseltä saman verran. Tutkimus tapahtuu 21.5. - 30.5. välisenä aikana.

Tutkimus suoritetaan osallistujien omien älypuhelimien avulla, minkä vuoksi älypuhelin mobiilidataliittymällä on ehtona osallistumiselle. Lisäksi osallistujilla tulee olla sujuva suomen kielen taito (jos ymmärtää tämän viestin sisällön helposti, se riittää). Muita vaatimuksia osallistumiselle ei ole. Tutkimus on osallistujille kohtuullisen rasittava, koska kyselyihin on vastattava joka päivä useita kertoja ja lisäksi pyydettävä muita ihmisiä vastaamaan kysymyksiin. Vastaajat saavat palkkioksi 2 Finnkinon elokuvalippua.

Jos haluat osallistua tutkimukseen tai lisätietoja, ota yhteyttä: pia.viljakainen(at)helsinki.fi11. Mukamas 2018 -festivaali Tampereella 15.-19.5.

Suomen merkittävin nukketeatteritapahtuma MUKAMAS 2018 järjestetään nyt yhdennentoista kerran. Kansainvälisen tapahtuman monipuolinen ohjelmisto sisältää kekseliäästi modernin nukketeatterin keinoin toteutettuja ja visuaalisuudessaan vaikuttavia esityksiä lapsille, nuorille ja aikuisille. Kaikki festivaalin ohjelmistoon valitut kansainväliset esitykset vierailevat nyt Suomessa ensimmäistä kertaa.

Festivaalin opiskelijalipun hinta on 19 €, ja sillä pääsee lähes kaikkiin festarin esityksiin. Festivaalin ohjelmatarjonta on laaja. Tässä muutamia poimintoja:

LITTLE RED RIDING HOOD K-18 | PE 18.05.2018 KLO 22:00 | PAKKAHUONE

Poikkitaiteellista näkökulmaa festivaalille tuo espanjalaisen Insectotròpics -taiteilijakollektiivin huikea esitys La Caputxeta Galàctica, joka tarjoaa aikuisille uniikin näkökulman klassikkosatuun Punahilkka. Esityksessä eri taidemuodot, kuten musiikki, näyttämö-, kuva-, ja videotaide, tuottavat dialogissa keskenään vaikuttavan kokemuksen, jossa kaikki tapahtuu tässä ja nyt.

MUCH ADO ABOUT NOTHING | TO 17.05.2018 KLO 21:00 | PE 18.05.2018 KLO 18:30 | TEATTERI MUKAMAS

Espanjalaisen David Espinosan teos Much Ado About Nothing on todellinen esineteatterin taidonnäyte, jossa yhdistyvät kaikki Shakespearen tunnetuimmat teokset. Lopputuloksena on teatterin konventiot kyseenalaistava visuaalinen ja ironiantäyteinen esitys, jonka leikkisä ote ei jätä katsojaansa kylmäksi.

MOLIER | KE 16.05.2018 KLO 19:00 | LA 19.05.2018 KLO 19:00 | HÄLLÄ-NÄYTTÄMÖ

Teatr Animacji puolasta tuo kansainvälisesti palkitun esityksen Molier. Se on koskettava ja tragikoominen kertomus kuolevasta taiteili-jasta, joka häilyy heikkouksineen, houkutuksineen ja muistoineen todellisuuden ja mielikuvituksen rajamailla. Molière halusi omistaa elämänsä taiteelle, mutta hänet tuomittiin ikuisesti narrin osaan.

Koko ohjelmistoon voit tutustua osoitteessa: http://www.mukamasfestival.com/

******************************************************************************************

ENGLISH SUMMARY

******************************************************************************************

12. Changes to bus routes and stops in TAYS area

Bus stop pair Kuntokatu (4951/5114) is being moved to Tampere University of Applied Sciences' yard on Friday 11th. The stop will serve as a starting and terminal point for bus routes 5 and 32. Hence bus stop Keilakuja (5127) is no longer available. The arrangement will be done due to Kuntokatu repairs. 

At the beginning of Summer season (starting 3rd of June), the routes are rerouted from Kuntokatu to Arvo Ylppö's street. The terminal point is being moved from Kuntokatu next to Arvo building.  

13. Tampere Summer School - registration deadline on May 15th!

Tampere Summer School will be organised 6 – 17 August 2018. The Summer School is open for students from all around the world. 

The Summer School offers over 30 inspiring courses covering a range of academic fields and up-to-date topics. Available courses are from fields like business and management, communications and computer science, education and health sciences, engineering and architecture, languages, mathematics and statistics and social sciences. Tampere Summer School is a great opportunity to earn credits in the summer, learn more about interesting topics and enjoy studying in an international atmosphere.

NB! The courses are free of charge for degree students of the Tampere University of Applied Sciences (TAMK), registered as 'present' for the academic year 2018-2019 and for exchange students of the  Tampere University of Applied Sciences (TAMK) who are arriving for the autumn semester. 

Read more and apply by May 15th 

14. Web Dev & Sausages 17.5. 

Web Dev & Sausages Volume 7 on May 17th, 18:00 at Vincit's outdoor patio (Visiokatu 1, 33720 Tampere). This time WD&S goes AI. We will have three speakers, with Antti Simonen and Tero Parviainen confirmed so far. Both of them are talking about machine learning and how to create art but in different languages.

We will have the usual culinary delights and good beer, and if mother nature is kind to us, we can enjoy our sausages on Vincit's huge outdoor patio. The talks will get started around 18:30. It is going to be a full house, so register now via this link.

******************************************************************************************

How to publish in Tamko Topics?

www.tamko.fi/en/tamko-topics

Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?

www.tamko.fi/tiedotus/tamko-topics

Viestin osoitelähde: Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenrekisterissä olevat Tamkon jäsenet. Sähköpostiosoite noudetaan TAMKin järjestelmästä (eli jos olet tehnyt TAMKin sähköpostijärjestelmästä siirron toiseen sähköpostiisi, myös Tamko Topics siirtyy).

Viestin tarkoitus: Yhdistyslain mukainen jäsenyyssuhteen ylläpito ja hoito.

Lisätietoja: tiedottaja(ät)tamko.fi