YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00

TAMKO TOPICS 18 / 2018

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.
Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students' Union of Tampere University of Applied Sciences.
 
Opiskelijakunta
1. Palauta Tursaspassisi tänään Solulle!
2. Solun aukioloajat kesällä 
3. Haemme opiskelijaedustajia 
4. Wabu ei lopu!
 
Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä
5. Raitiotietöiden vuoksi Tekunkatu suljetaan 2.5. – kulku siirtolapuutarhalle ja TAMKille varmistetaan
6. Kela: Hae asumistuen tarkistusta kesätyötulojen takia
7. Opinnäytetyön tukipajat
8. PIRATEn luokkaretki Heurekaan 5.5.
9. Unipoli Sportin kesäaukioloajat 14.5.-2.9.2018
10. Biopankki pop-up 8.5. - jaossa haalarimerkkejä!
11. PIRATEn Wabu ei lobu -sitsit 10.5.
12. Tule mukaan suunnittelemaan uudenlaista kanditutkintoa 29.5. 
13. Unipoli Sport hakee uusia ohjaajia syksyksi 2018
14. Nuorille Töitä Pirkanmaa -tapahtuma 3.5.
15. A-teema: somen valta 3.5.
16. Nyyti ry:n chatit - 3.5. aiheena valmistuminen ja työnhaku
 
English Summary
17. Return your Tursaspassi Passport to Solu by 30th of April! 
18. Tamko's office Solu opening hours during summer
19. Unipoli Sport's opening hours during vappu, Ascension day and summer  
20. Nyyti ry chats 
 
******************************************************************************************
OPISKELIJAKUNTA
******************************************************************************************
1. Palauta Tursaspassisi tänään Solulle!
 
Tursaspassin palautus on tänään! Viimeisen leiman voit napata Bonus 2:lla, jonka saat juomalla kahvia, teetä tai vettä Solulla.
 
Palkinnot ovat seuraavat:
 
1. eli Mahtitursas
300,00 € Aurinkomatkojen lahjakortti
80,00 € lataus opiskelijakortille Campusravitalle
Museokortti
 
2. eli Päällikkötursas
48 - 55 tuumainen smart taulutelevisio
80,00 € lataus opiskelijakortille Campusravitalle
 
Kaikkien passinsa, jossa on vähintään kymmenen (10) leimaa/suoritusta, ajoissa palauttaneiden kesken arvotaan:
150,00 € Finnair lahjakortti
60,00 € lataus opiskelijakortille Campusravitalle
 
Lisäksi kaikki, joilla on hyväksyttyjä suorituksia vähintään 20, saavat haalarimerkin ja ovat oikeutettuja käyttämään Aktiivitursaan arvonimeä. Lisätietoa Tursaspassista löydät Tamkon nettisivuilta: tamko.fi/tursaspassi http://tamko.fi/tursaspassi
 
2. Solun aukioloajat kesällä
 
Tamkon toimisto Solu on kiinni vappupäivänä 1.5. ja helatorstaina 10.5. Kesäkuussa olemme avoinna ma - pe klo. 10.00 - 14.00. Juhannuksen jälkeen (vko 26) olemme auki vain sopimuksen mukaan. Palaamme normaaleihin aukioloaikoihin (9.00 - 16.00) jälleen 1.8.2018. 
 
3. Haemme opiskelijaedustajia 
 
Tamko hakee opiskelijaedustajia koulutusten neuvottelukuntiin sekä Tampere3-opetussuunnitelmatyöryhmiin! Jokaisella TAMKin koulutuksella on neuvottelukunta, jossa koulutus ja työelämä kohtaavat. Neuvottelukunnissa keskustellaan mm. mahdollisuuksista projekteihin sekä opetuksen suhteesta työelämän tarpeeseen. Tapaamisia järjestetään vuodessa 2-4, joten ajallisesti neuvottelukunta ei työllistä ja siihen osallistuminen on yleisesti hyväksyttävä syy esimerkiksi poissaololle tunneilta.
 
Tampere3-opetussuunnitelmatyöryhmissä taas pääset kertomaan alasi opiskelijoiden näkemyksen sekä vaikuttamaan opetussuunnitelmien yhteiseen kehittämiseen oman koulutuksesi näkökulmasta. Ryhmät pohtivat myös yhteistyö- ja kehittämismahdollisuuksia ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä. Ryhmien arvellaan kokoontuvan kerran yhdessä tai kahdessa kuukaudessa. 
 
Toivomme innokkaita ja positiivisia kehittäjiä! Parhaimmillaan työryhmäsuhteilla on jopa työllistytty! Ryhmiin osallistuvilta toivotaan sitoutumista vähintään vuoden 2018 ajaksi. Avoimet tehtävät ja tarkemmat kuvaukset löydät Tamkon nettisivuilta
 
Mikäli kiinnostuit, ilmaise kiinnostuksesi tai kysy lisää sähköpostilla: opiskelijaedustajat(at)tamko.fi.
 
4. Wabu ei lopu!
 
Mietitkö, että miten sitä viettäisi vappunsa? Kokosimme listan mainioista tapahtumista, joissa juhlafiilinki on katossa! Tarkemmat lisätiedot löydät kunkin tapahtuman Facebook-sivulta.
 
 
******************************************************************************************
AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ
******************************************************************************************
 
5. Raitiotietöiden vuoksi Tekunkatu suljetaan 2.5. – kulku siirtolapuutarhalle ja TAMKille varmistetaan
 
Raitiotietyöt Tekunkadulla etenevät ja niiden vuoksi Tekunkatu suljetaan Kuntokadun risteyksestä lähtien 2. toukokuuta. Litukan siirtolapuutarhalle järjestetään kiertotie uuden Kekkosentien ylittävän raitiotiesillan alta, samasta kohdasta josta kulku on ollut aiemminkin. Myös kulku TAMKin pysäköintialueille ja oppilaitokselle toimii sekä Kekkosentien puolelta että Taysin suunnasta. Tekunkadun pohjoispuolen jalankulku- ja pyöräilyväylä on käytössä pysäköintialueen kohdalla.
 
Tekunkadulta on purettu sinne viime syksynä rakennettu esikuormituspenger. Nyt kadulla aloitetaan raitiotien rakennekerrosten ja päällysrakenteen eli kiintoraidelaatan ja kiskojen asennusta. Tekunkadun päällysrakennetyöt valmistuvat arviolta loppusyksyllä.
 
6. Kela: Hae asumistuen tarkistusta kesätyötulojen takia
 
Kesätyötulot voivat vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Opiskelijan kannattaa hakea asumistuen tarkistusta heti, kun hänellä on tieto kesätöistä. Yleinen asumistuki tarkistetaan, jos ruokakunnan tulot suurenevat vähintään 400 euroa tai pienenevät vähintään 200 euroa edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Tarkistushakemus kannattaa tehdä heti, kun kesätöistä on tieto ja työsopimus on allekirjoitettu. Näin tukea ei jouduta perimään myöhemmin takaisin.
 
Opiskelijan kannattaa hakea tuen tarkistamista erityisesti silloin, jos asumistukipäätöksessä on aiemmin huomioitu tulona vain opintoraha. Jos aiemmassa asumistukipäätöksessä on otettu huomioon myös palkkatuloja, opiskelijan kannattaa ensin tarkistaa asumistukilaskurin avulla, ylittyykö tarkistuksen euroraja. Jos opiskelijalla ei ole kesällä asumismenoja, asumistuki pitää lakkauttaa kesän ajaksi.
 
Hae tarkistusta verkossa
 
Tarkistushakemus on kätevintä tehdä verkossa. Myös liitteet voi toimittaa verkossa. Liitteeksi käy selkeä kännykällä otettu kuva. Jos opiskelija asuu yksin eikä hänen asumismenoissaan ole muutosta, hakemukseen pitää liittää kuva työsopimuksesta. Jos opiskelija on jo saanut palkkalaskelman, myös kuva siitä pitää liittää mukaan. Kämppäkaverin tai puolison kanssa asuvan tulee ilmoittaa ruokakunnan kaikkien jäsenten tulot ja liittää mukaan myös tarvittavat liitteet tuloista. Kun asumistuen tarkistusta haetaan tulojen muutoksen takia, tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen.
 
Esimerkiksi jos kesätyöt alkavat
1.6., tuki tarkistetaan 1.7. alkaen
4.6., tuki tarkistetaan 1.8. alkaen.
Tukea voidaan maksaa tilapäisen poissaolon ajalta
 
Asumistukea voidaan maksaa tilapäisen poissaolon ajalta vakituisessa asunnossa asumiseen. Jos opiskelija tekee esimerkiksi kesätöitä muualla kuin opiskelupaikkakunnalla ja maksaa edelleen vuokraa vakituisesta asunnostaan, hän voi saada siihen asumistukea 3 kuukauden ajan. Asumistuki lakkautetaan siis muuttoa seuraavan 4. kuukauden alusta. Tukea maksetaan vain yhteen asuntoon kerrallaan.
 
Asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Yksi asukas hakee tuen koko ruokakunnan puolesta. Tuen saamiseen vaikuttavat ruokakunnan jokaisen jäsenen tulot. Asumistuessa huomioidaan tuloina ruokakunnan ansiotulot, pääomatulot ja useat etuudet, kuten peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintoraha. Opintolainaa ei kuitenkaan huomioida tulona.
 
 
7. Opinnäytetyön tukipajat
 
Onko opparisi kesken tai onko sinulla vaikeuksia sen aloittamisessa? Tule opinnäytetyön tukipajaan! Tukipaja on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka haluavat edetä opparinsa tekemisessä kesän aikana. Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan opettajat tukevat työsi tekoa seitsemänä eri ohjauskertana. 
 
Ohjausta annetaan mm. aiheen rajaamiseen, lähdemateriaalien löytämiseen, menetelmävalintoihin, toteutukseen ja raportointiin liittyen. Voidaksesi osallistua tukipajoihin, sinun tulee ilmoittautua opintojaksolle NN00CE93, toteutus 3008. Sinulla on mahdollisuus tulla yhteen tai useampaan työpajaan. Voit kullakin kerralla olla paikalla lyhyemmän tai pidemmän aikaa. Ilmoittautumisesi jälkeen pääset näkemään opintojakson toteutussuunnitelman.
 
Ohjausajankohdat ovat: 
  • tiistai 29.5. klo 14-17 (Marja-Leena Lähteenmäki), tila G2-38
  • torstai 31.5. klo 14-18 (Matti Peltola), tila B3-18
  • tiistai 5.6. klo 15-18 (Kirsi Tanner), tila B3-18
  • keskiviikko 6.6. klo 14-18 (Marja-Leena Lähteenmäki), tila B3-18
  • torstai 7.6. klo 15-18 (Matti Peltola), tila B3-18
  • tiistai 12.6. klo 15-18 (Kirsi Tanner), tila B3-18
  • keskiviikko 13.6. klo 14-18 (Marja-Leena Lähteenmäki), tila B3-18
  • torstai 14.6. klo 14-16 (Matti Peltola), tila B3-18
  • torstai 14.6. klo 16-18 (Marja-Leena Lähteenmäki), tila B3-18
Halutessasi tavata juuri tekniikan opettajaa, voit ottaa etukäteen yhteyden s-postilla osoitteeseen matti.peltola(at)tamk.fi.
Liiketalouden opettajaan saat yhteyden s.postilla kirsi.tanner(at)tamk.fi ja sote-alan opettajaan osoitteella marja-leena.lahteenmaki(at)tamk.fi.
Olemme käytettävissä myös yli "oppiainerajojen". 
 
8. PIRATEn luokkaretki Heurekaan 5.5.
 
PIRATE ry järjestää luokkaretken Vantaan tiedekeskus Heurekaan lauantaina 5.5. Matkaan lähdetään TAMKilta lauantaiaamuna ja paluu on Tampereelle iltasella. Päivän ohjelmassa on aamulla käynti tiedekeskuksessa, jonka jälkeen bussi kuljettaa luokkaretkeläiset Helsingin keskustaan. Helsingissä on iltaan asti vapaata oleskelua, syömistä ja shoppailua omaan tahtiin. Liput myynnissä NYT bailataan.fi:ssä.
 
PIRATE ry tarjoaa päiväreissun sisältäen kuljetukset ja Heureka-lipun hintaan: 10 € PIRATEn + Tehyn jäsenyys, 15 € PIRATEn jäsenyys, 16 € muut kuin jäsenet.
 
Eli ei muuta kun pillimehut reppuun, lippalakit päähän ja reippaana matkaan!
 
9. Unipoli Sportin kesäaukioloajat 14.5.- 2.9.2018
 
Unipoli Sport siirtyy kesäaikaan! Ryhmäliikunnan osalta kesäjumpat käynnistyvät vapun jälkeen 2.5. Tarkista kesäajan ryhmäliikunnan aikataulut tarjontakalenterista. Kevään 2018 ja koko vuoden 2017-2018 liikuntamaksut ovat voimassa 31.7. asti, jonka jälkeen tulee maksaa syksyn 2018 tai koko vuoden 2018–2019 liikuntamaksu voidakseen käyttää Unipoli Sportin palveluita ja tiloja.
 
Kampusten liikuntatilat ovat avoinna kesäkaudella (14.5.-2.9.) seuraavasti:
 
Kauppi (TAMK): ma-pe 6-20, pe 6-20, la ja su 10-18. Liikuntakeskus suljettu 22.6.- 1.7. (suljetaan 21.6. klo 18). 
 
Hervanta: ma-pe 6-21, la 10-16, su suljettu.
Tamppi Areena suljettu 2.-8.7.
 
Keskusta: ma-pe 7-21, la ja su suljettu.
Poikkeuksellinen aukiolo 2.-6.7.2018: ma-pe 10-18, la ja su suljettu.
Atalpa suljettu 9.-29.7.
 
10. Biopankki pop-up 8.5. - jaossa haalarimerkkejä!
 
Oletko miettinyt mitä kaikkea biopankki pitää sisällään? Nyt on tilaisuutesi tulla ottamaan asiasta selvää! Toisen vuoden bioanalyytikko-opiskelijat järjestävät 8.5.2018 klo 10.00-14.00 biopankki pop-upin kuntokatu 3:n pääaulassa. Vastaamme mielellämme biopankkia koskeviin kysymyksiin. Tervetuloa ottamaan asiasta selvää ja kyselemään.
 
100 ensimmäiselle asiasta kiinnostuneelle luvassa teeman mukainen haalarimerkki!
 
11. PIRATEn Wabu ei lobu -sitsit 10.5.
 
Tänäkin vuonna on kylillä kuultu huhua, ettei vappu ole loppumassa. Onneksenne Pirate voi vahvistaa, että kyseessä ei ole huhu, sillä Wabu ei tosiaankaan lobu! Näillä sitseillä kohotamme siis maljaa ja juhlistamme Suomen suurimman kansanjuhlan kuolemattomuutta. 
 
Vaikka Wabun juhlistaminen onkin jo monella alkanut, niin nämä sitsit lähtevät käyntiin Klubi 57:ssa 10.5 klo 18.30, eivätkä välttämättä lobu milloinkaan. Tämä loistava mahdollisuus jatkaa Wappua maksaa Piraten jäsenelle vain 10€ ja ei-jäsenille 15€. LIPUT MYYNNISSÄ NYT!
 
12. Tule mukaan suunnittelemaan uudenlaista kanditutkintoa 29.5.
 
Tampere3-yhteistyö antaa tulevaisuudessa kenties mahdollisuuden poikkitieteelliseen kanditutkintoon, eli tutkinto voisi sisältää kursseja eri aloilta. Nyt tarvitsemme opiskelijoita mukaan visioimaan "Kestävä kaupunkikehitys" -kanditutkintoa. Tule mukaan työpajaan ja vaikuta uudenlaiseen tapaan tehdä korkeakoulutusta!
 
Suunnittelutyöpaja järjestetään 29.5. kello 17.00 - 20.00 Tampereen yliopistolla, Linna K103:ssa. Ilmoittauduthan mukaan viimeistään perjantaina 24.5. tämän lomakkeen kautta.
 
13. Unipoli Sport hakee uusia ohjaajia syksyksi 2018
 
Unipoli Sport etsii nyt uusia ryhmäliikuntaohjaajia kaikille kolmelle kampukselleen syksyksi 2018. Ohjaajia etsitään kaiken tyyppisille ryhmäliikuntatunneille.  Voit tutustua ryhmäliikuntatarjontaamme nettisivuillamme. Työ on osa-aikaista ja sijoittuu pääasiassa ilta-aikaan.
 
Haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella, joka on auki 6.5. saakka:
 
Lisätietoja voi kysellä kampusten liikuntapäälliköiltä:
– TaY, liikuntapäällikkö Kirsi Mänty, kirsi.manty(at)staff.uta.fi, 050 421 1065
– TAMK, liikuntapäällikkö Esko Tirkkonen, esko.tirkkonen(at)tamk.fi, 050 593 2552
– TTY, liikuntapäällikkö Markku Tamminen, markku.tamminen(at)tut.fi, 050 591 8059
 
14. Nuorille Töitä Pirkanmaa -tapahtuma 3.5.
 
Alle 30-vuotiaille suunnattu Nuorille Töitä Pirkanmaa -tapahtuma järjestetään Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella 3.5.2018 klo 13.00-15.00 välisenä aikana. Maksuton tapahtuma tarjoaa tänäkin vuonna työpaikat, vastaukset, vinkit ja työnhaun tuen saman katon alta. 
 
Nuorille Töitä Pirkanmaa -tapahtumassa tavataan tänäkin vuonna työnantajia eri toimialoilta. Nuoria osaajia haetaan nyt esimerkiksi sisälogistiikan, kaupan alan, asiakaspalvelun, toimistotyön, terveydenhoidon, ravintola-alan, rakennus- ja kuljetusalan sekä tuotannon tehtäviin. 
 
Lue lisää: 
 
15. A-teema: somen valta 3.5.
 
Sosiaalisen median piti olla ystävien yhteisö, mutta se suoltaakin jatkuvasti valeuutisia, vaikuttaa vaaleihin, sekä sytyttää kansanryhmien vainoamisen. Miten huvittelukanavista tuli vallankäytön valineitä? Mitä some sinusta loppujen lopuksi tietää? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia 3.5. Annina Damstömin ja Markus Liimataisen juontamassa A-teemassa torstaina 3.5.2018 klo 21.05 Mediapoliksen studiolla. 
 
Tule yleisöksi A-teemaan! Toivomme yleisön saapuvan Mediapolikselle (Tohlopinranta 31) n. klo 20.00 ellei toisin ole sovittu. Mediapoliksen lämpiössä on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Mediapoliksen eteen vierasparkkipaikalle ja alaparkkipaikalle on vapaa kulku. Parkkipaikoille voi pysäköidä ilman maksua tai pysäköintilupaa lähetysiltana. Pääoven yläpuolella lukee Mediapolis. Lähetähän sitovan ilmoittautumisen, josta käy ilmi nimesi / ryhmänne kaikkien henkilöiden nimet, sähköpostitse tai puhelimitse numeroon 0400 586 067 viimeistään maanantaina 30.4.
 
Lisätietoa: yle.fi/ateema  (löytyy mm. lisätietoa osallistujista ja artikkeleita aiheeseen liittyen).
 
16. Nyyti ry:n chatit - 3.5. aiheena valmistuminen ja työnhaku
 
Nyytin chat on paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Ryhmämuotoisessa chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aihepiireistä. Välillä chattaillaan ennalta sovitusta teemasta, toisinaan keskustelun aihe on vapaa. Chatteja järjestetään joka torstai klo 18 – 20.00. Tervetuloa mukaan juttelemaan rennolla otteella, mukavassa seurassa!
 
Tulossa olevat chatit:
3.5.    Mietteissä valmistuminen ja työnhaku. Keskustelua opinnosta, työnhausta ja valmistumisesta.
24.5.   Insomnia/trouble sleeping
17.5.   Aihe vapaa:)
31.5.   Haluaisitko tutustua uusiin ihmisiin, mutta mietit miten ja missä?
7.6.    Loneliness 
14.6.   Aihe vapaa:)
 
Pääset osallistumaan chatteihin: nyyti.fi/opiskelijoille/chat
 
******************************************************************************************
ENGLISH SUMMARY
******************************************************************************************
17. Return your Tursaspassi Passport by 30th of April to Solu!
 
Tursaspassi Passport's deadline is today! You can get the last stamp (Bonus 2) by drinking coffee, tea or a glass of water at Solu. The last returning date for the Tursaspassi is today (on 30th of April). After that, the passes will be checked and the winners are announced. 
 
The prizes are:
 
1. The Mighty Tursas
300€ Travelagency Aurinkomatkat giftcard
80€  Campusravita giftcard
Museo card
 
2. The Chief Tursas
48 - 55" Smart TV
80€ Campusravita giftcard 
 
We're also raffling 150€ Finnair giftcard and 60€ Campusravita giftcard among those who have at least 10 stamps on their Tursaspassi Passport and have returned it on time. You can find more information about Tursaspassi Passport from Tamko's website
 
18. Tamko's office Solu opening hours during summer 
 
Tamko's office Solu is closed on 1st of May and Ascension day (10th of May). In June, we're open from Monday to Friday at 10 am. - 2 pm. After Midsummer (week 26), we're open only by appointment. We return to normal opening hours (Mon - Fri 10 am - 4 pm) again on 1st of August.
 
19. Unipoli Sport's opening hours during vappu, Ascension day and summer  
 
Unipoli Sport has exceptional opening hours during vappu (Vappu Eve and 1st of May) and Ascension day (10th of May). 
 
Kauppi (TAMK):
Open 30th April at 6am – 4pm
Open 1st May at 12pm - 20pm
Open 10th May at 12pm – 20pm
 
Summer opening hours are as follows:
Unipoli Sport Kauppi (TAMK) opening hours  14.5.- 2.9.2018: Mon - Fri 6-20, Sat 10-18, Sun 10-18.
Sports Arena is closed 22.6.-1.7.2018.(closes 6pm on 21.6.)
 
Please check other opening hours from the website.
 
20. Nyyti ry chats 
 
Nyyti’s chat is a platform for the exchange of thoughts and ideas between you and your fellow students. The chats will cover subjects surrounding issues that affect students’ daily lives but you are welcome to ask questions about anything that is bothering you for an open exchange of ideas. Chats in English will be held every other Thursday, from 18:00 to 20:00. Please come and join us for a relaxed conversation in good company. 
 
Upcoming chats:
24.5. Insomnia / trouble sleeping
17.5. Free topic :)
7.6. Loneliness
14.6. Free topic :)
 
******************************************************************************************
How to publish in Tamko Topics?
 
 
Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?