YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00

Tamko huolissaan Tampere3:n etenemisestä

Vuoden 2019 alussa aloittavalla uudella Tampereen yliopistolla ei ole siirtymäkaudelle hallitusta. Koko korkeakouluyhteisön opiskelijat ja henkilöstöt ovat tällä hetkellä sieltä täältä tippuvien tiedonmurusten varassa – eikä kukaan avaa yhteisölle tilannetta kokonaisuudessaan. Yliopistoilla on erilaiset näkemykset siitä, minkälainen hallitus siirtymäkaudella pitäisi olla. Ammattikorkeakoulu tuntuu yliopistojen keskinäisten erimielisyyksien vuoksi jäävän sivustakatsojan – tai näkökulmasta riippuen sovittelijan – asemaan. Erilaisten näkemysten yhteensovittaminen vie huomiota pois yhtä olennaisesta: miten ehdimme vuodessa valmistella kaiken niin, että uuden korkeakouluyhteisön alku olisi mahdollisimman onnistunut. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko on huolissaan yhdistymishankkeen etenemisestä ja pettynyt siihen, että korkeakouluyhteisön jäseniä ei pidetä ajan tasalla. 

Joulukuussa eduskunta hyväksyi uudet ammattikorkeakoulu- ja yliopistolait, joita ehdittiin jo odotella. Yliopistolain voimaanpanolaissa säädettiin uuden yliopiston hallituksesta ennen yliopiston toiminnan alkua näin: ”Yhdistyvien yliopistojen hallitukset valitsevat Tampereen uuden yliopiston siirtymäkauden hallituksen siten, että se voi aloittaa toimintansa viimeistään 1. päivänä tammikuuta 2018.”.

Kesällä Tampereen korkeakoulusäätiölle valittu hallitus ei siis voikaan toimia vuonna 2019 aloittavan uuden Tampereen yliopiston hallituksena siirtymäkaudella, ei ainakaan ilman erillistä tehtävään nimitystä. Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) hallitus ilmoitti joulukuussa olevansa valmis nimittämään nykyisen säätiön hallituksen siirtymäkauden hallitukseksi. Tampereen yliopiston (TaY) hallitus esittää harkittavaksi hallituksen muodostamista nykyisten yliopistojen sekä Tampereen korkeakoulusäätiön (TKS) hallituksista.

Osa valmistelutyöstä, kuten esimerkiksi johtosäännön ja strategian valmistelu ollaan nykyisen säätiön hallituksen toimesta keskeytetty siihen asti, kunnes siirtymäkauden hallitus on nimetty. Osittain varmasti siksi, että hallituksella ei ole mandaattia päättää asioista. Valmistelutyön keskeyttämistä voidaan ajatella myös painostuskeinona yliopistojen hallituksia kohtaan, sillä kaikki tietävät, että aikataulut ovat tiukat. Vaikka valmistelutyötä pystytään suurelta osin jatkamaan pattitilanteessakin, riippuu koko hankkeen edistyminen kuitenkin yliopistojen välisen yhteisymmärryksen löytymisestä.

Hankkeen jo ennestään kiireisille aikatauluille siirtymäkauden hallituksen valinnan viivästyminen ei ole hyväksi. Kaikissa korkeakouluissa on Tampere3:een liittyvän työn lisäksi myös perustoiminnot hoidettavana, eivätkä hidasteet ja epävarmuus edesauta kenenkään työskentelyä. Olisi toivottavaa käyttää kaikki aika mahdollisimman hyvin hyödyksi ja näin ollen toivommekin, että yliopistojen hallitukset pääsisivät yhteisymmärryksen siirtymäkauden hallituksesta mahdollisimman pian.  

Tampereen ammattikorkeakoulussa järjestettiin 18.1. avoin keskustelutilaisuus johdon kanssa henkilöstölle ja opiskelijoille. Johdon edustajat kertoivat ajankohtaisesta tilanteesta ja vastasivat opiskelijoiden ja henkilöstön kysymyksiin niin hyvin kuin pystyivät. Sisäiseen viestintään panostamista edellytämme myös Tampereen korkeakoulusäätiöltä ja koko hankkeelta. Etenkin epävarmoissa tilanteissa on erityisen tärkeää pitää yhteisön jäsenet ajan tasalla tapahtumista. Meillä opiskelijoilla – ja yhtä lailla korkeakoulujen henkilöstöillä – on oltava oikeus tietää hankkeen etenemisestä ja mahdollisista viivästymistä. Tuleva korkeakouluyhteisö muodostuu meistä, sen jäsenistä, eikä yhteisön jäseniä voida sulkea tiedon ulkopuolelle. Vaadimme yhteisön pitämistä ajan tasalla.

Tampereella 22.1.2018

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaJarno Setälä - hallituksen puheenjohtaja

Verna Rantala - Tampere3-asiantuntija