YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
Avoinna: ma - ke kello 10.00 - 16.00
to kello 10.00 - 18.00, pe 10.00 - 14.00

Kerho-opas

TAMKissa on kaiken kaikkiaan noin 10 000 opiskelijaa ja kaikilla on omat harrastustarpeensa. Opintojen vastapainoksi on hyvä saada aivoille ja keholle vaihtoehtoisia aktiviteetteja.

Kynnyskysymyksiksi voivat kuitenkin nousta harrastuksen kustannukset sekä oikeanlaisen porukan löytäminen ja yhteen saattaminen. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan piirissä toimii parisenkymmentä erilaista harraste- ja liikuntakerhoa sekä kymmenkunta ainejärjestöä. Opiskelukavereiden kanssa on kiva harrastaa, ja Tamkon alayhdistyksinä kerhot ja ainejärjestöt saavat tukea perustamiseen ja toimintaan.

 

 

Miksi perustaa kerho?

"Pelailemme kaveriporukalla säbää ja haluaisimme rinkiin lisää pelaajia." Kerhotoiminnan ideana on saattaa samanhenkiset ihmiset yhteen. Perustamalla kerhon löydätte porukkaan uusia ihmisiä toisilta vuosikursseilta ja toisilta aloilta. Jos koulutusohjelman opiskelijoilla ei ole mitään yhteistä eikä porukka tutustua, se on ehdoton kerhon tai ainejärjestön paikka!

Useimmilla aloilla on omat ainejärjestönsä, mutta yksittäiset koulutusohjelmat voivat perustaa myös epävirallisemman kerhon. Samalla saavutatte enemmän yhteisöä ja samanhenkiset opiskelijatoverit myös muilta vuosikursseilta. Oman alan kerhona tai ainejärjestönä voitte lähteä ekskursioille ja messuille, järjestää muuta opintoja tukevaa toimintaa ja lisäksi pitää hauskaa aikaa porukalla.

Haluaisin aloittaa uuden harrastuksen, mutta en löydä sopivaa porukkaa?

Tamkon verkkosivuilla osoitteessa tamko.fi on tietoa jo olemassa olevista ja toimivista kerhoista. Voit kysyä tarkemmin kerhojen ja ainejärjestöjen toiminnasta myös Tamkon toimistolta, Solulta. Ellei sopivaa kerhoa ole olemassa, mikset perustaisi uutta? Tuhansien opiskelijoiden joukosta löytyy varmasti muitakin kiinnostuneita!

Miten kerho perustetaan?

Kerää porukka ja vietä aikaa porukan kanssa. Ideoikaa ja jalostakaa ideaanne ja laittakaa asiaa ehdottomasti paperille. Kerhoa perustaessa on huomioitava että jäsenten enemmistö, kuitenkin vähintään kolme (3), on Tamkon jäseniä. Ottakaa yhteys Tamkon hallituksen kerho- ja alayhdistysvastaavaan. Voitte jo kartoittaa tarpeita ja mahdollisuuksia toiminnalle.

Ideoikaa yhdessä lisää ja vilkaiskaa samalla, olisiko toiminta mahdollista liittää jo olemassa olevaan kerhoon. Tällä vältetään kahden samantyyppisen kerhon päällekkäistä pyörittämistä ja varmistutaan kerhojen pitkäaikaisesta toiminnasta. Kirjatkaa kerhollenne säännöt sekä toiminta- ja taloussuunnitelma.

Patentti ja rekisterihallitukseen rekisteröimättömien kerhojen piirissä ei tarvita talouden asiantuntijaa, sillä taloudenhoito menee täysin Tamkon kautta. Tamkon alayhdistyksenä kerho saa monenmoista tukea ja mahdollisuuden hakea toiminta-avustusta. Alayhdistykseksi hakevan kerhon tulee toimittaa Tamkon alayhdistykset ja palvelut -vastaavalle seuraavat asiakirjat:

  •     Vapaamuotoinen hakemus kerhoksi/alayhdistykseksi
  •     Pöytäkirja perustamiskokouksesta
  •     Toimintasuunnitelma ja budjetti
  •     Kerhon säännöt
  •     Toimijoiden yhteystiedot

Kerhon voi perustaa mihin aikaan vuodesta tahansa ja opintojen ajankohdasta riippumatta. Kesäaikoinakin kerhon perustaminen käy, mutta viralliset paperiasiat liikkuvat vasta syksyn saavuttua. Olennaista on asia ja porukka, minkä takia kerho perustettaisiin. Kerhon toiminnasta ei siis tarvitse luopua edes valmistumisen jälkeen, kunhan kerholla on myös uusia jatkajia.

Toiminnan pyörteessä

Kun kerho on perustettu, toiminnan rajana on vain mielikuvitus – ja Tamkon ohjesäännön alayhdistyksiä koskeva kohta. Kaikkien hallitusten jäsenten onkin syytä tutustua ohjesääntöön toiminnan aikana. Näin kerho toimii vastuullisesti ja oikein tilanteessa kuin tilanteessa. Tässä vielä minimuistio menestyksekkään kerhon pyörittämiseen:

Kerhoille syntyy kuluja esimerkiksi tapahtumien ja muun toiminnan järjestämisestä. Siksi kerholla on hyvä olla omaa varainhankintaa, kuten jäsen- ja osallistumismaksuja. Näin kerho takaa jatkuvan ja laadultaan hyvän toiminnan. Tamkon alayhdistyksinä kerhot voivat hakea Tamkolta toiminta avustusta. Avustuksen suuruus on aina tapauskohtainen ja sen suuruus on maksimissaan 400 € / vuosi.

  • Toiminta-avustusten lisäksi Tamko tarjoaa kerhoille tarvittaessa tiedotustukea, sähköpostiosoitteet ja -listat, taloushallinnon sekä koulutusta ja neuvontaa.
  • Kerhon tulee toimittaa toiminta- ja talouskertomus sekä hallituksen jäsenten yhteystiedot Tamkolle vuosittain helmikuun 1. päivään mennessä. Näistä yhteystiedot voitte ilmoittaa tällä lomakkeella.
  • Kerhon toiminnan katsotaan loppuneeksi, mikäli sillä ei ole toimintaa 12 kuukauteen. Jäljellä olevat varat siirtyvät Tamkon käyttöön.

Yhteisökerhot

Tampereen korkeakouluyhteisössä toimivat rekisteröidyt yhdistykset voivat myös hakea Tamkon alayhdistykseksi (yhteisökerhoksi). Lue tarkemmin ohjesäännöstä.Tamkon ohjesääntö (pdf)

 

Lisätietoja
Kerhot ja alayhdistykset
kerho(at)tamko.fi
+358 44 082 6568
 
Tomi Hyppänen
toiminnanjohtaja
tomi(at)tamko.fi
+358 443 826 560