YHTEYSTIEDOT

Kuntokatu 3, L-rakennus,
FI-33520 TAMPERE

+358 44 382 6561, toimisto(ät)tamko.fi
avoinna ma - pe kello 9.00 - 16.00

TAMKO TOPICS 41 / 2017

Tamko Topics on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) viikkotiedote.

Tamko Topics is a weekly newsletter of The Students' Union of Tampere University of Applied Sciences.

Opiskelijakunta

1. Solun poikkeavat aukioloajat itsenäisen opiskelun viikolla (42)

2. Edustajistovaalien ennakkoäänestys alkaa 10.10!

3. Tervetuloa aktiivituutoriksi! - Ilmoittautuminen päättyy 11.10.

4. Nyt kannattaa olla Tamkon jäsen ja seurata Tamkoa sosiaalisessa mediassa!

5. Tutustumisilta Tamkon toimintaan 23.10.

Ainejärjestöt ja opiskelijaelämä

6. Haussa projektiassistentti TAMKin liikuntapalveluihin!

7. Kela: 12 700 korkeakouluopiskelijalle selvityspyyntö opintojen edistymisestä

8. Nyyti ry:n Lempilukuelämys -kampanja

9. Ulkomaan projekteja sosionomeille

10. Hae soittajaksi TASOon!

11. Hack the Glass 

12. TIRO ry:n hallitusinfo ja yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous

13. Haalarihohdot

14. Tekniikan opiskelijoiden työssäkäyntitutkimus 2017

15. Ensi syksynä vapaaehtoistyöhön ulkomaille? Hae 1.11. mennessä ICYE-ohjelmaan!

16. Yle Perjantai: Ihana auto

English Summary

17. Changes in Tamko's office hours during the independent study week (week 42)

18. The election of a new council of representatives - advance voting starts on 10.10.

19. Hack the Glass 

20. Projects abroad for social studies 

******************************************************************************************

OPISKELIJAKUNTA

******************************************************************************************

1. Solun poikkeavat aukioloajat itsenäisen opiskelun viikolla (42)

Itsenäisen opiskelun viikolla (16.10. - 20.10.) Tamkon toimisto on avoinna poikkeuksellisesti ma - to klo 10.00-14.00. Perjantaina 20.10. toimistomme on suljettu. 

2. Edustajistovaalien ennakkoäänestys alkaa 10.10!

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajistovaalien sähköinen ennakkoäänestys alkaa 10.10.2017 ja päättyy 30.10.2017. Sähköistä ennakkoäänestystä varten äänestyksen tunnistautumistiedot lähetetään äänioikeutetuille TAMKin sähköpostiin ennen ennakkoäänestyksen aloitusta. Varsinaiset uurnavaalit järjestetään 7.11 - 9.11.2017 kello 10.00 - 14.00. TAMKin kaikilla kampuksilla. Uurnavaalien äänestyslipun saa äänestyspaikalla. Edustajistovaaleissa on ehdolla yhteensä 42 ehdokasta. Lisätietoja edustajistovaaleista sekä ehdokkaat löydät Tamkon nettisivuilta.

3. Tervetuloa aktiivituutoriksi! - Ilmoittautuminen päättyy 11.10.

Oletko kyllästynyt purnaukseen? Mikä TAMKissa toimii ja mikä ei? Aktivoidu – anna rakentavaa palautetta ja tule aktiivituutoriksi. Aktiivituutorina pääset ideoimaan ja toteuttamaan Tamkon edunvalvontaviikon. Lisäksi tutustut koulutuksissa eri alojen toimijoihin, mutta samalla myös tieto ja tuntemus omasta koulutusalasta lisääntyvät.

Pyrimme löytämään innokkaita eri alojen opiskelijoita, joilla olisi aidosti halua lähteä nostamaan kissa pöydälle, sekä kertomaan kuinka opiskelijat oikeasti asiat näkevät ja kokevat! Iltakoulutukset järjestetään ti 24.10. ja to 26.10 klo 17-20. Ilmoittautuneet saavat lisäinfoa koulun sähköpostiosoitteeseen. Ilmoittaudu 11.10. mennessä, niin tiedämme varata tarpeeksi kahvia ja sämpylöitä! Aktivoidu nyt! 

Ilmoittaudu mukaan tästä.

4. Nyt kannattaa olla Tamkon jäsen ja seurata Tamkoa sosiaalisessa mediassa!

Tamko arpoo seuraavat palkinnot Instagramissa seuraajien ja Facebookissa tykkääjien kesken:

- Hampaiden itsehoitopaketti (arvonta ti 10.10.2017)

- Lahjakortti hammaskiven poistoon sekä laservalkaisu (arvonta pe 10.11.2017)

- Sähköhammasharja Oral B pro 2000 (arvonta pe 8.12.2017)

Arvonnassa voi voittaa vain Tamkon jäsen. Jäsenyys tarkastetaan arvonnan yhteydessä. Palkinnot ovat lahjoittanut Hammasklinikka Kruunu.

Muistathan, että Tamkon jäsenet saavat Hammasklinikka Kruunusta -20% alennuksen kaikista hammashoidoista (ei koske hammasteknisiä kuluja eikä oikomishoitoa). 

Lisätietoja Hammasklinikka Kruunusta.

5. Tutustumisilta Tamkon toimintaan 23.10.

Oletko kiinnostunut Tamkon toiminnasta ja haluat siihen kenties mukaan? Tervetuloa tutustumaan Tamkon toimintaan 23.10. kello 17.00 - 22.00! Tutustumisilta avaa sinulle, mitä Tamkon edustajistossa tai hallituksessa toimiminen tarkoittaa - tai mitä Tamko ylipäätään tekee. Tapahtumaan ovat tervetulleita hallitukseen hakemista pohtivat, edustajistoon hakeneet ja muutenkin kaikki Tamkosta kiinnostuneet. Tarjolla on pientä purtavaa ja kahvia. Nähdään Solulla!

Lisätietoja Facebook -tapahtumassa.

******************************************************************************************

AINEJÄRJESTÖT & OPISKELIJAELÄMÄ

******************************************************************************************

6. Haussa projektiassistentti TAMKin liikuntapalveluihin!

TAMK on partnerina Erasmus+ -rahoitteisessa Active Campus Europe –hankkeessa (ACE), jonka verkoston muodostavat yhteensä 16 eurooppalaista yliopistoa ja korkeakoulua. Hankkeen päätavoite on aktivoida korkeakoulujen kampuselämää liikunnan ja muiden aktiviteettien avulla ja edistää näin korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointia. 

TAMKin liikuntapalvelut vastaa hankkeen yhdestä toimintakokonaisuudesta, jossa toteutetaan saman sisältöinen aktivoiva ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävä kurssi kaikkien 16:n korkeakoulun opiskelijoille. Tämän toimintakokonaisuuden hallinnointiin palkataan TAMKin opiskelija toimimaan projektivastaavan apuna. Työ ajoittuu marras-joulukuun 2017 ajalle ja siihen kuuluu hankkeeseen liittyvän materiaalin kokoaminen ja järjestäminen, tilastointi ja erilaisten graafisten yhteenvetojen tekeminen. Palkka maksetaan tehtyjen tuntien mukaan (n. 20 - 30). Tuntimäärä tarkentuu marraskuun alkuun mennessä. Työ ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua. Toinen vastaava työjakso tulee ajoittumaan maalis-huhtikuulle 2018.  

Lähetä lyhyt hakemuksesi 13.9.2017 mennessä, otsikolla "Hakemus ACE-assistentiksi" osoitteeseen: esko.tirkkonen(at)tamk.fi. 

Lisätiedot ja kysymykset: Esko Tirkkonen, liikuntapäällikkö, p. 050 5932552, esko.tirkkonen(at)tamk.fi. 

7. Kela: 12 700 korkeakouluopiskelijalle selvityspyyntö opintojen edistymisestä

Kela ja opintotukilautakunnat seuraavat vuosittain korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä. Seuranta on nyt tehty noin 140 000 korkeakouluopiskelijalle, jotka saivat opintotukea lukuvuonna 2016–2017. Heistä 12 700 saa selvityspyynnön opintojen edistymisestä.

Opintotuki- ja opintosuoritustietojen avulla selvitetään, ovatko korkeakouluopiskelijan opinnot edistyneet riittävästi. Opinnot ovat edistyneet riittävästi, jos opiskelija on suorittanut vähintään 20 opintopistettä lukuvuonna 2016–2017 ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti lukuvuoden aikana tai koko opiskeluaikana. Jos opintosuorituksia ei ole kertynyt tarpeeksi, opiskelija saa selvityspyynnön. Hänen pitää palauttaa selvityksensä korkeakoulunsa opintotukilautakunnalle.

Opintotukilautakunta harkitsee, onko opintojen riittämättömälle edistymiselle hyväksyttävä syy. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä ei hyväksytä, opintotuki lakkautetaan 1.1.2018 lukien. Jos opintosuorituksia on erityisen vähän (alle 1 opintopiste/tukikuukausi) ja opiskelijan ei ole ollut tarkoituskaan opiskella päätoimisesti, opintotukea voidaan myös periä takaisin. Selvityspyyntö lähetetään 7 400 yliopisto-opiskelijalle ja 5 300 ammattikorkeakouluopiskelijalle. Vuosi sitten selvityspyynnön saajia oli 12 900, joista 7 900 opiskeli yliopistossa ja 5 000 ammattikorkeakoulussa.

Lisätietoja asiakkaille:

Kysy lisää korkeakoulusi opintotukilautakunnalta.

Verkossa opintojen edistymisestä.

Opintotuki Facebookissa.

8. Nyyti ry:n Lempilukuelämys -kampanja

Tiedätkö sen tunteen, kun lukeminen tempaa mukaansa? Ahmit sivun toisensa jälkeen etkä millään malttaisi lopettaa. Unohdat kaiken muun ja annat lukuelämyksen viedä mennessään. Mikä ihana fiilis!

Nyyti ry:n Lempilukuelämys -kampanjassa (9.10. - 15.10.) fiilistellään lukemiseen liittyviä ilon aiheita ja oivalluksia. Kampanja on osa Maailman mielenterveyspäivän kampanjointia, jonka teemana on tänä vuonna: Toivoa kirjallisuudesta. Osallistu kampanjaan jakamalla Instassa kuva tai video lempilukuelämyksestäsi ja kertomalla, kuinka se on tuonut hyvää fiilistä ja tsemppiä elämääsi. Lukuelämyksesi voi olla vaikkapa romaani, tietokirja, sarjakuva, aikakausilehti tai blogi - you name it.

Merkitse postauksesi tunnisteilla #lempilukuelämys ja (at)nyytiry. Kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. 

Lisätietoja kampanjan Facebook -sivulla

9. Ulkomaan projekteja sosionomeille

Kiinnostaako harjoittelumahdollisuus ulkomailla? AIESEC Tampere tarjoaa mahdollisuuden työskennellä vapaaehtoisena 6 viikkoa lasten hyväksi Kroatiassa tai Kyrgyzstanissa. Tavoitteena on ehkäistä lasten syrjäytymistä ja opettaa heille monikulttuurisuutta sekä parantaa heidän itsetuntoaan. Projekteja voi myös ehdottaa tutkimuskohteeksi esimerkiksi opinnäytetyölle. Projektit alkavat tammikuussa ja helmikuussa. Lisätietoa saat lähettämällä viestin osoitteeseen tinja.uotila(at)aiesec.net tai kirjautumalla sivustollemme. Kirjautuminen ei sitouta mihinkään.

10. Hae soittajaksi TASOon!

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO etsii riveihinsä uusia soittajia kaudelle 2017 - 2018. Orkesterin harjoitukset ovat maanantaisin kello 18.15 - 21.15 Tampereen Yhteiskoulun Lukion salissa (Hallituskatu 30). 

TASO on kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tarkoituksena on tarjota korkeakouluopiskelijoille ja muille musiikin harrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. 

Soittajien iällä ja koulutustaustalla ei ole merkitystä. TASO ei aseta muodollisia tutkintovaatimuksia soittajilleen, mutta edellyttää hyvää perussoittotaitoa, sitoutumista orkesterin toimintaan ja aktiivista harjoittelua.

TASOn ohjelmisto koostuu klassisen orkesterikirjallisuuden keskeisistä teoksista. Jokaisella kaudella TASO on myös mukana jossain viihdemusiikin produktiossa. Soittajat valitaan orkesteriin pienimuotoisen soittonäytteen ja haastattelun perusteella.  

Lisätiedot: soittajistovastaava Anni Arhe, soittajisto.taso(at)gmail.com. 

11. Hack the Glass 

Hack the Glass-tuotantohackathonin Hervannan Kampusareenalla 31.10.-2.11.2017. Jaossa 10 000€ palkintorahaa ja mahdollisuus idean jatkokehitykseen. Tapahtuman järjestäjinä toimivat VTT:n ja TTY:n Smart Machines and Manufacturing Competence Centre (SMACC) yhdessä Glastonin ja Business Tampereen kanssa.

Glaston hakee data-analyytikkoja, IoT-asiantuntijoita, koodareita ja palvelumuotoilijoita osallistumaan karkaistun lasin valmistusprosessin digitalisoimiseen. Haussa on yksittäisiä henkilöitä sekä valmiita tiimejä opiskelijoista, startupeista ja tutkijoista. Hackatonin osallistujat jakautuvat neljään haasteeseen:

- Data-analytiikka

- Ennakoiva huolto

- Konenäkö

- Avoin sarja

Hackin datapaketit lähetetään 16.10. tiimeille, jotka valitsevat data-analytiikan. Viikolla 42 pidetään webinaari, jossa tiimeillä on mahdollisuus kysyä kysymyksiä haasteeseen liittyen. Valmis tuotos on pitchattava loppuseminaarissa 2.11., muuten hackin voi suorittaa haluamassaan paikassa. Ilmoittautuminen 12.10. mennessä tästä.

Lisätietoja SMACC:n nettisivuilla.

Kysymykset: Teemu Pinomäki, teemu.pinomaki(at)biz.tamk.fi

12. TIRO ry:n hallitusinfo ja yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous

Tampereen Insinööriopiskelijat TIRO ry etsii uusia toimijoita vuodelle 2018. Yhdistyksen hallitus järjestää hallitusinfon keskiviikkona 11.10. klo 17:00 Solulla. Hallitusinfossa  yhdistyksen jäsenten on mahdollista tutustua nykyiseen hallitukseen ja  heidän tehtäviinsä ainejärjestössä. Kannattaa tulla paikalle  tutustumaan, jos ainejärjestötehtävät kiinnostavat!

Yhdistyksen syyskokous pidetään 25.10. klo 17:00 myöhemmin  ilmoitettavassa tilassa. Syyskokouksessa käydään läpi mm.  toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018, sekä valitaan hallitus  vuodelle 2018. Tervetuloa kaikki TIRO ry:n jäsenet. Lisätietoja  sähköpostilla puheenjohtaja(at)tiro.fi.

13. Haalarihohdot

Haalarihohdot -hohtokeilaustapahtumassa kamppaillaan Tampereen opiskelijajärjestöjen keilamestaruudesta! Kokoa yhteen oma kolmen hengen joukkueesi ja tule mukaan kilpailemaan! Kilpailuun osallistuminen 3€/per hlö. Hintaan sisältyy yksi kymmenen heiton sarja ja tapahtuman haalarimerkki. Keilamestaruus ratkeaa joulukuussa. 

Kilpailuun ilmoittaudutaan varaamalla joukkueelle rata Kaupin keilahallin nettivarausjärjestelmästä. Järjestelmässä on jokaiselle hohtopäivälle neljä puolen tunnin vuoroa, joista jokaiseen mahtuu 24 nopeimmin ilmoittautunutta joukkuetta. Löydät kilpailun varausjärjestelmästä "Haalarihohdot" -nimellä. Varauksen ”seura”-kohtaan kirjoitetaan opiskelijajärjestön nimi ja ”nimi”-kohtaan yhden joukkueen jäsenen nimi. Voit ilmoittautua varausjärjestelmässä kaikkiin Haalarihohdot -kilpailupäiviin. Varaus tulee tehdä viimeistään Haalarihohtoja edeltävänä päivänä. Paikalle saapuminen viimeistään 10 min. ennen varausta. Varausjärjestelmä löytyy osoitteesta kaupinkeilahalli/varaavuoro.

Lisätiedot Facebook -tapahtumassa.

14. Tekniikan opiskelijoiden työssäkäyntitutkimus 2017

Työssäkäyntitutkimuksella Insinööriliitto ja  Insinööriopiskelijaliitto kartoittavat tekniikan alan  ammattikorkeakouluopiskelijoiden kesäharjoittelua, kesätöitä ja  opiskelun ohessa tapahtuvaa työtä. Tulosten perusteella julkaistaan mm. palkkataulukot kesälle 2018.  Tietoja käytetään apuna myös neuvotteluissa työnantajien ja  viranomaisten kanssa.

Kyselyn voit täyttää tästä  ja sen täyttäminen vie aikaa noin 5-10 minuuttia. Huom! Kysely ei koske ensimmäisen vuosikurssin syksyllä 2017 aloittaneita.

15. Ensi syksynä vapaaehtoistyöhön ulkomaille? Hae 1.11. mennessä ICYE-ohjelmaan!

Vaihda arkea! Lähde 6 tai 12 kuukaudeksi vapaaehtoistyöhön Aasiaan, Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan tai Oseaniaan International Cultural Youth Exchange -ohjelman (ICYE) kautta. ICYE-vapaaehtoisena pääset tutustumaan paikalliseen arkielämään ja mukaan rakentamaan siltoja eritaustaisten ihmisten välille. Samalla saat tilaisuuden harjoittaa kielitaitoasi ja kartuttaa uutta osaamista.

Vapaaehtoiset työskentelevät yleishyödyllisissä työyhteisöissä. Vapaaehtoisia vastaanotetaan etenkin kasvatus- ja sosiaalialalle, esimerkiksi kouluihin Ghanaan ja katulasten tukikeskuksiin Boliviaan. Myös vammaistyö-, terveydenhoito-, ympäristö- ja kulttuurialan tehtäviä sekä ihmisoikeustyötä on tarjolla.

ICYE-ohjelma on suunnattu 18–30 vuotiaille ja omakustanteinen. Jokaisessa kohdemaassa on vapaaehtoiset vastaanottaa paikallinen ICYE-järjestö, joka tukee ja valmentaa osallistujia. Jaksot alkavat elo–syyskuussa.

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta erilaisia elämäntapoja kohtaan. On hyödyksi osata kohdemaan kieltä jo ennen lähtöä, mutta tämä ei ole edellytys. Myöskään aiempaa koulutus- tai työtaustaa ei vaadita.

Lisätiedot ja hakuohjeet.

16. Yle Perjantai: Ihana auto

Tervetuloa Yle Perjantain suoraan lähetykseen perjantaina 13.10. klo 21.05-22.00. Onko auton hieman yli satavuotinen valtakausi kääntymässä lopuilleen? Vai nostavatko sähkö ja robotisaatio auton uuteen kukoistukseen?  Autoton cityihminen Pekka Vahvanen ja perhefarkun onnellinen omistaja Sean Ricks saavat vieraikseen kaksi autonaista: formulakuski Emma Kimiläisen ja liikennevisionääri Sonja Heikkilän. Ensimmäinen polttomoottorikäyttöinen auto valmistettiin vuonna 1885, vain 132 vuotta sitten. Reilussa sadassa vuodessa auto on mullistanut ihmiskunnan liikkumisen ja elämäntavan. Ihana auto on antanut meille liikkumisen vapauden ja omistamisen ilon. Siinä sivussa maapallo on ruuhkautunut ja saastunut. 

Perjantai-dokkarina nähdään Romuralli - lupa tuhota, joka näyttää miten täysin palvelleet henkilöautot saatetaan viimeiselle matkalleen maksimaalisen ryminän ja riemun kautta. 

Toivomme, että saavutte paikalle TTT-Klubille (Hallituskatu 19, Tampere) jo klo 20.30, jotta saamme koko yleisön paikoilleen ennen lähetyksen alkamista.  

Ilmoittautuminen yleisökoordinaattori Uppa Hynyselle. (Ilmoitathan viestissäsi nimesi ja ilmoittautuvien määrän).

Email:ext-saara-lotta.hynynen(at)yle.fi

Puhelin: 050 5746260

******************************************************************************************

ENGLISH SUMMARY

******************************************************************************************

17. Changes in Tamko's office hours during the independent study week (week 42)

Tamko's office has exceptional opening hours during the independent study week (16.10. - 20.10.2017). The office is open Monday - Thursday at 10.00 - 14.00. The office is closed on Friday 20.10.2017.

18. The election of a new council of representatives - advance voting starts on 10.10.

The electronic advance voting of a new council of representatives of the Students' Union of Tampere University of Applied Sciences' is held on 10.10. - 30.10.2017. Identification information for the electronic advance voting will be sent to TAMK email addresses before the election for all those who are entitled to vote. Ballot box voting is held on 7.11. - 9.11.2017 at 10.00 - 14.00 in TAMK campuses. Ballots are handed out at the election site. 

More information about the election on Tamko's website.

19. Hack the Glass 

Hack the Glass - hackathon is held at Campusarena, Hervanta on 31.10. - 2.11.2017. The winner gets 10 000€ prize money and an opportunity to develop the idea further. The event is organized by Smart Machines and Manufacturing Competence Centre (SMACC) together with Glaston and Business Tampere. 

Glaston is looking for data analysts, IoT-experts, coders and service designers to take part in digitalising of the production process of tempered glass. We are recruiting full teams and single participants from students, researchers and startups. The participants are divided into 4 challenges:

- data analytics

- preventative mainentenance

- machine vision

- open challenge

The participants of the data analytics-challenge will receive the data packages on 16.10. In week 42 there will be a webinar, where the teams will have a chance to ask questions about the challenges. The finished hack must be presented to the jury on 2.11., other than that, the hack can be done wherever you like. Sign up before 12.10.

Read more here.

Questions? Teemu Pinomäki, teemu.pinomaki(at)biz.tamk.fi

20. Projects abroad for social studies 

Are you interested of doing your practical training abroad? AIESEC Tampere has an opportunity to volunteer for 6 weeks in Croatia or Kyrgyzstan. The aim of the project is to develop children's soft skills, prevent their exclusion and give multicultural education. You can also suggest to have these projects as a base for your final thesis. The projects are starting in January and February. More information you can get by creating a profile in aiesec.org or sending email to anqi.mao(at)aiesec.net. Creating a profile doesn't commit you to anything. 

******************************************************************************************

How to publish in Tamko Topics?

www.tamko.fi/en/tamko-topics

Kuinka julkaisen Tamko Topicsissa?

www.tamko.fi/tiedotus/tamko-topics