Uusia poliittisia avauksia SAMOKin liittokokouksessa

Tamko osallistui jälleen Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) valtakunnalliseen liittokokoukseen, jossa linjataan valtakunnallisen vaikuttamistoiminnan suunnat seuraavalle vuodelle yhdessä kaikkien Suomen opiskelijakuntien kanssa. Nyt kun olemme saaneet nukkua muutaman yön omissa sängyissämme, on hyvä purkaa viikonlopun tapahtumat.

SAMOKin istuva hallitus valmistelee liittokokoukselle toimintasuunnitelman ja talousarvion seuraavalle vuodelle. Tämän vuoden liittokokouksessa käsiteltiin myös SAMOKin poliittista ohjelmaa, joka määrittelee poliittiset tavoitteet pitkällä aikavälillä sekä liiton uutta strategiaa pitkän aikavälin taloussuunnitelman kanssa. Suurin osa Tamkon muutosesityksistä koski liiton poliittista ohjelmaa. Meille tärkeimpiä ja myös kokouksen hyväksymiä tavoitteita tämän vuoden kokoukselle olivat seuraavat lisäykset:

“Opintoihin liittyvät opiskelijoiden väline- ja ohjelmistohankinnat ovat verovähennyskelpoisia.”

Verovähennysoikeudesta käytiin tiivistä keskustelua esimerkiksi esityksestä suhteessa nykylainsäädäntöön sekä mahdollisten säästettävien summien merkityksellisyydestä yleisesti. Tamko näkee, että tämänkaltaiset uudet avaukset heikentyvän opintotuen aikana ovat erittäin tervetulleita ja kaikki apu opiskelijan taloudellisessa tilanteessa on merkittävää. Lisäksi tämä kirjaus tukee siirtymistä bring your own device -malliin, jota korkeakouluissa sovelletaan laajasti. Erityisesti tämä tukee ammattikorkeakouluopiskelijoita, jotka joutuvat opintojensa vuoksi hankkimaan esimerkiksi kalliita ohjelmistoja, työvaatteita tai muuta välineistöä. Seuraamme mielenkiinnolla, lähteekö uusi valittu hallitus avaamaan keskustelua asiasta.

“Harjoittelusta ei koidu kustannuksia opiskelijalle. Ammattikorkeakoulu ei maksa harjoittelupaikoille koulutuskorvauksia omasta perusrahoituksestaan.”

Tamko selvittää parhaillaan TAMKin sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kokemuksia harjoittelujaksojen koulutuskorvausjärjestelmästä ja sen mahdollisista vaikutuksista palkallisen harjoittelun mahdollisuuteen. Koulutuskorvauksia maksetaan sote-alan harjoittelusta kuusi euroa päivässä / opiskelija ja TAMK maksaa korvaukset harjoittelun järjestävälle taholle omasta perusrahoituksestaan (yhteensä n. 0,5 miljoonaa euroa / vuosi). Koemme, että nykyjärjestelmä on eri koulutusten opiskelijoita eriarvoistava, sillä se heikentää mahdollisuuksia palkallisen harjoittelun suorittamiseen eikä näin valmenna opiskelijoita työelämään. Samaan aikaan yliopistotasoisista terveysalan koulutuksista koulutuskorvaukset maksaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tamkon esittämällä muutoksella poliittiseen ohjelmaan mahdollistetaan SAMOKin vaikuttamistyö joko koulutuskorvausten poistamiseen kokonaan tai myös ammattikorkeakoulutasoisten sosiaali- ja terveysalan koulutuskorvausten vastuun siirtoa Sosiaali- ja terveysministeriölle.

Viimeisenä liittokokouksen muutosesityksistä lähempään tarkasteluun pääsee Tamkon esittämä erittäin tärkeä toimintasuunnitelman lisäys, jonka kokous myös äänestyksessä hyväksyi. Kun SAMOK vuoden 2014 liittokokouksessaan hyväksyi opiskelijakuntien automaatiojäsenyyden tavoittelun poiston poliittisesta ohjelmastaan, on tärkeä pyrkiä turvaamaan opiskelijakuntien vakavaraisuus muin keinoin. Keskustelimme liittokokouksessa aiheesta paljon, muttemme saaneet läpi alkuperäistä tavoitettamme opiskelijakuntien huomioimisesta ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa. Tämän esityksen kaaduttua, muodostimme nopeasti uuden lisäysesityksen:

“Tavoite:

Opiskelijakuntien rahoitus on vakaata

Toiminto:

Samok käynnistää selvitystyön opiskelijakuntien rahoituksen turvaamiseksi.”

Tämän kirjauksen liittokokous hyväksyi äänestyksessään ja olemme erittäin iloisia. Näin pystymme tavoittelemaan resurssien suhteen tasavertaista asemaa ylioppilaskuntien kanssa. On myös todettava, että liittokokouksen aikana maalailtiin tulevaisuuskuvaa automaatiojäsenyyden poistumisesta myös ylioppilaskunnilta. Tällöin voisimme olla ajoissa valmistelussa, joka tulisi myöhemmin kenties koskemaan myös ylioppilaskuntia.

Kaiken kaikkiaan liittokokous oli onnistunut, vaikka fyysisesti raskas. Loppuun sopii kokousviikonlopun aikana kuultu osuva lainaus anonyymiltä tamkolaiselta: “Kyllä tästä saa ihan valtavasti virtaa, kun pääsee vaikuttamaan oikeisiin asioihin.”

Ilona Uusitalo

Edunvalvonta-asiantuntija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *